Benefičný koncert Dúha v srdci spojil v dokonalej harmónii dva svety.

Benefičný koncert Dúha v srdci spojil v dokonalej harmónii dva svety. Pozvanie na zmysluplné podujatie, ktoré sa v Novom Meste nad Váhom konalo siedmykrát v nedeľu 23. septembra 2018 v spoločenskej sále, prijali deti a mládež s mentálnym a zdravotným postihnutím z Trenčianskeho samosprávneho kraja spolu s ich zdravými kamarátmi, aby sa zabavili pri Zumbe s Denisou, či počas koncertov Richarda Müllera, Emmy Drobnej, S Hudbou Vesmírnou a Ľudovými mladistvami. Príjemné popoludnie moderoval Sajfa a medzi deti zavítali aj hráči fortunaligového AS Trenčín. Ocenená bola i žiačka ZUŠ v Starej Turej Karolína Benjanová, ktorej návrh sa stal podkladom na tohtoročný plagát.

Po oficiálnom zahájení podujatia patril mikrofón Jurkovi Kohútikovi z Centra sociálnych služieb pre mentálne postihnutých, ktorý svojou básňou s ľahkosťou a s humorom privítal všetkých účinkujúcich. Tohtoročná Dúha v srdci bola zaujímavá aj tým, že sa na pódiu predstavili hneď dve výrazné hudobné osobnosti z Nového Mesta nad Váhom. Prvou bola Emma Drobná, aktuálna držiteľka Ceny SOZA pre najúspešnejšiu mladú autorku. „Dnes som spojila príjemné s užitočným, pretože som prišla za rodinou a zároveň som veľmi rada podporila túto akciu. Deti ma zaujali tým, že sa na tento koncert pripravovali a každého z nás účinkujúcich potešili transparentmi. O to viac som si túto atmosféru vychutnávala a cítila som sa naozaj veľmi príjemne na pódiu, aj mimo neho,“ uviedla Emma Drobná.

Z rovnakého mesta pochádza tiež Martin Štefánik, zakladateľ Ľudových mladistiev. Originálne a netradičné spracovanie ľudových piesní v ich podaní si okamžite podmanilo všetkých v spoločenskej sále Mestského kultúrneho strediska. Dokonalé zladenie skvelých dievčenských hlasov a hudobníkov naštartovalo silné emócie v hľadisku, aj na pódiu. „Pre nás bolo silným zážitkom, keď sme videli v publiku transparenty s názvom našej skupiny. Tento zážitok nám bol za dva roky našej existencie dopriaty prvýkrát a sme za neho veľmi vďačný,“ uviedol Martin Štefánik.

Pocit spontánnosti a uvoľnenia priniesla zostava S Hudbou Vesmírnou. Jej členovia sú známi z moderovania šou Zem spieva a svojim koncertom len potvrdili, že v súčasnosti patria medzi najtalentovanejších slovenských umelcov a šoumenov. „Keďže nedeľa je čas na rodinu, tak som sem prišla aj s rodinou. Je to nádherná akcia s dlhou tradíciou, preto sme neváhali a radi sme túto myšlienku podporili. Všetky deti reagovali veľmi pozitívne, bolo nám tu super a verím, že sa uvidíme aj nabudúce, “ odkázala Dominika.

Najznámejším hudobníkom podujatia bol Richard Müller, ktorý naladil komornejšiu atmosféru. Jeho známe hity však s ním spievala celá sála. Pevnú ruku nad všetkým dianím na pódiu držal moderátor Sajfa, ktorý zhodnotil podujatie slovami: Som veľmi rád, že som tu mohol byť. Tieto deti majú niečo, čo je veľmi inšpiratívne. Môžeme sa poučiť od nich byť bezprostrední, spontánni, tešiť sa z drobností… Život im zobral zdravie a oni si to vynahrádzajú v radosti z drobných okamihov. Toto je niečo, čo si odnášam z takýchto podujatí – byť vďačnejší za to, že som zdravý, že môžem žiť život aký žijem…“

Benefičný koncert bol bohatý nielen na pestrú hudobnú ponuku. Tancachtiví nadšenci sa pred koncertom naladili pod taktovkou Zumby tanečníčky Denisy z Nového Mesta nad Váhom, ktorá vo veselom rytme uvoľnila telo, aj myseľ všetkých zúčastnených. Pre tých, ktorí dali prednosť inému pohybu, boli k dispozícii skákací hrad, odrážatká, veselý aerobik alebo maľovanie na tvár. Pre tvorivých nadšencov boli k dispozícii zaujímavé workshopy. Pleteniu s pedigom, maľovaniu na tričká a drevo, sadrových odliatkom, obalom na knihy, výrobe vlastnej bižutérie a výzdobe šiltoviek sa všetci venovali s nadšením.  

Veľké poďakovanie si zaslúžia dobrovoľníci, ktorí sa s plným nasadením venovali usmerneniu a pomoci deťom. Keďže podujatie je už niekoľko rokov pod záštitou predsedu TSK,  podpredseda TSK Jozef Trstenský a poslanec NR SR Dušan Bublavý podporili toto podujatie svojou osobnou účasťou, aj finančnou pomocou.

Aj vďaka tejto finančnej pomoci sa darí pripravovať jedno úžasné podujatie, ktoré umožní osobne zažiť koncertnú atmosféru deťom, ktoré sa z dôvodu zdravotných alebo mentálnych indispozícii len ťažko dostanú na bežný koncert. O to viac sa tešia z tejto ponuky a ich radosť a nadšenie je ťažko opísateľná. Počas dňa prežívajú množstvo krásnych emócií, ktoré ich hrejú i dlho po podujatí.

Ak ste nestihli tento skvelý siedmy ročník podujatia, ten ďalší si nenechajte ujsť! Srdečne Vás pozývajú organizátori podujatia CSS Nové Mesto nad Váhom, Občianske združenie Milan Štefánik Občianske združenie Život s dúhou v srdci  a ich sympatizantky p. Kvetoslava Hejbalová, p.Zuzana Kubrická, p. Anna Halinárová a pani Júlia Bublavá. Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom a podporovateľom za pomoc.

Text:  Júlia Bublavá
Foto: Petra Sekáčová, Milan Maršalka, Marek Vaco a Vlastislav Olach
Video: Igor Kolesár