Best of Fest Anča 2015

Medzinárodný festival animácie Fest Anča každoročne uvádza do distribúcie výber víťazných filmov z aktuálneho ročníka pod názvom Best of Fest Anča. V stredu 22. júla o 19:00 bude v Kine Film Europe na Štefánikovej ulici č. 25 bratislavská premiéra, ktorej sa osobne zúčastnia aj ocenení autori zo Slovenska.

Tento rok sa do súťaže prihlásilo až 1175 filmov zo 78 krajín. Medzinárodná odborná porota udelila ocenenia v piatich kategóriách, a tak je vo výbere to najlepšie, čo vo svete vzniklo v oblasti krátkometrážnej animácie, študentských filmov, videoklipov, filmov pre deti a slovenských animovaných filmov.

Anča D Award_Dávid Štumpf_autor foto Juraj Starovecký

Medzinárodný festival animácie Fest Anča sa koná každé leto v Žiline vo výnimočnom kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, v Novej Synagóge, v Ster Century Cinemas a ďalších kultúrnych priestoroch. Tento rok od 24. – 28. júna opäť ponúkol bohatý program, ktorý tvorilo množstvo projekcií, workshopy, prednášky renomovaných tvorcov z celého sveta, výstavy, koncerty, videoherný program Game Days, program pre filmových profesionálov a ďalšie sprievodné podujatia.

Jasmine Elsen_ANČA SLOVAK AWARD_autor foto Juraj Starovecký

Síce festival Fest Anča vyvrcholil v júni, jeho aktivity sa nekončia. Po Slovensku bude putovať Best of Fest Anča 2015 a od septembra sa začne v Bratislave séria tematických premietaní. „Okrem toho uverejňujeme na našej webovej stránke novinky o slovenskej animácii a na sociálnych sieťach Facebook a Twitter si môžu ľudia pozerať filmy či sledovať aktuálne dianie zo sveta animácie, prípadne ochutnať niečo z chystaného programu,“ vysvetľuje riaditeľka festivalu Jana Slezáková. „Okrem toho pripravujeme programové sekcie pre slovenské i zahraničné festivaly. Snažíme sa propagovať slovenskú animáciu v zahraničí a zahraničnú na Slovensku.“

Výber Best of Fest Anča 2015 obsahuje nasledovné filmy:

Anča Award
Nemôžeme žiť bez kozmu / We can’t Live Without Cosmos
réžia: Konstantin Bronzit
Rusko, 2014
Dvaja kamaráti kozmonauti sa snažia každodenným usilovným tréningom dosiahnuť̌ svoj spoločný sen. Tento príbeh však nie je len o sne.

Špeciálne uznanie Tünde Vollenbroek
Svet zajtrajška / World of Tomorrow
réžia: Don Hertzfeldt
USA, 2015
Malé dievča sa ocitne na neuveriteľnom výlete do vlastnej budúcnosti.

Špeciálne uznanie Tomma Moora
Námesačný / Sonambulo / The Sleepwalker
réžia: Theodore Ushev
Kanada, 2014
Surrealistická cesta cez farby a tvary inšpirovaná básňou Námesačná romanca od Federica Garcíu Lorcu. Vizuálna poézia v rytme fantastických snov a vášnivých nocí.

Špeciálne uznanie Alexandry Hetmerovej
Ostrov tuleňov / Isle of Seals
réžia: Edmunds Jansons
Lotyšsko, 2014
V strede sivého mora sa nachádza ostrov, na ktorom žijú lovci. Život tam je prostý a drsný. Tulene a lovci žijú spolu v krutej rovnováhe. Jedného dňa príde fotograf, aby zaznamenal každodenný život na ostrove. Táto úloha sa však ukáže byť nebezpečne zložitá.

Anča Student Award
S odstupom / The Bigger Picture
réžia: Daisy Jacobs
Veľká Británia, 2014
Astronautova misia skončila neúspešne na neznámej planéte. Stratený uprostred krásneho a tajomného prostredia spomína na milovanú osobu, ktorej doma nechal časť zo seba, svoju ľavú ruku.

Anča Music Video Award
Hey Now
réžia: Chris Ullns
Veľká Británia, 2014
Les v noci ožíva, a to vďaka svetlám hrajúcim sa medzi stromami či vďaka stretnutiu záhadných bytostí alebo nádhernej ukážke animovaných línií v hravom stop-motion balete.

Čestné uznanie Anča Music Video Award
The Trip
réžia: Antonio Vincentini
Brazilia, 2015
Nešoférujte pod vplyvom psychotropných látok.

Čestné uznanie Anča Music Video Award
New Topia
réžia: Adam Fuchs
USA, 2015
Duchovná a symbolická cesta cez sedem sviatostí, vďaka ktorej môžeme snívať o tom, čo sa dá odhaliť za dverami posmrtného života. New Topia je miestom pre imagináciu a dúfanie v to, čo nás čaká.

Anča Slovak Award
Half Bábka
réžia: Jasmine Elsen
Slovensko, 2014
Osamelosť je v spoločnosti bežný jav. Starenka trávi všetok čas so svojou mačkou. Zbožňuje ju, presne ako dieťa obľúbenú hračku.

Anča D Award
Kovbojsko / Cowboyland
réžia: Dávid Štumpf
Slovensko, 2015

Podľa pravidiel divokého západu bude každý zlodej potrestaný. Keď však šerifovi prestane fungovať kôň, tak mu so zákonom nepomôže ani divoký západ.

Anča Kids‘ Award
Zebra
réžia: Julia Ocker
Nemecko, 2013
Neuveriteľne hravý a veselý príbeh o zebre, ktorá jedného dňa narazila do stromu, pobaví všetky generácie.

www.festanca.sk

Zdroj: Fest Anča