Biela noc 2016 v Košiciach: Praktické informácie alebo návod na 1.10.!

Biela noc je festival súčasného umenia, nie festival svetla. Tvorí ju mnoho umeleckých žánrov cez vizuálne umenie (vrátane digitálneho umenia a svetelného dizajnu), po live performance, hudbu, literatúru a film.

Informovanosť. Program Bielej noci je veľmi bohatý. Odporúrame naštudovať si ho v predstihu tu na našom webe.

BN PASS. Zakúpením festivalovej permanentky – BN PASS podporíte festival súčasného umenia a jeho ďalší ročník. Dostanete sa ním do všetkých interiérových alebo uzavretých priestorov, ostatné inštalácie vo verejnom priestranstve zostávajú naďalej bezplatné. Deti do 15 rokov, ZŤP a dôchodcovia majú vstup zdarma. Festivalovú permanentku si môžete zakúpiť na vyznačených bodoch v mape alebo tu na web stránke v sekcii Vstupenky.

Aplikácia. Stiahnite si špeciálnu mobilnú aplikáciu Bielej noci a prečítajte si o každom diele. Pomôže vám s navigáciou v meste.

Výber. Biela noc je multižánrový festival. Nie je cieľom vidieť všetko, ale správne si vybrať podľa vašich záujmov a preferencií.

Mapy. Festivalová mapa je bezplatná, nájdete ju tu na webstránke ako aj v mobilnej aplikácii. V printovej podobe si ju môžete vyzdvihnúť počas Bielej noci v bodoch BN PASS-u.

https://bielanoc.sk/kosice/mapa/

Odporúčané trasy. Ak si neviete rady, sledujte navrhované tematické bielonočné trasy. Voľte podľa svojich záujmov a preferencií.

Vlastná prechádzka. Vytvorte si svoju vlastnú trasu. Pri prechádzke mestom nemusíte postupovať chronologicky podľa čísel. Poradie je len na vás. Stihnúť všetko sa naozaj nedá.

Kultúrni mediátori. Pri jednotlivých stanovištiach nájdete našich dobrovoľníkov vo festivalových tričkách, ktorí vás s ochotou poinformujú nie len o festivale a trase, ale aj o jednotlivých umeleckých dielach.

Nestojte v rade. Podľa skúseností, najväčší nával návštevníkov v centre mesta býva od 19:00 do 22:00 hod. Ak sa chcete vyhnúť davu, začnite z okrajových bodov a do centra sa dostavte postupne.

Highlighty. Určite nepremeškajte headlinerov, na mape sú označení hviezdičkou.

Načasovanie. Mnohé inštalácie trvajú celú noc (niektoré aj dlhšie), avšak živé predstavenia a koncerty sa konajú len párkrát za večer v konkrétnych časoch. Na mape sú označené krúžkom. Ak ich chcete vidieť, poznačte si presný čas, aby ste ich nezmeškali.

Výstavy. Niektoré inštalácie ostávajú v meste dlhšie a pozrieť si ich môžete aj po Bielej noci. Na mape sú označené štvorčekom. Presné dátumy nájdete na našej web stránke.

Pre deti. Biela noc myslí aj na detského diváka. Vymysleli sme špeciálnu festivalovú trasu pre rodiny s deťmi. Avšak, v programe je aj pár výnimiek, ktoré nie sú vhodné pre detského diváka (informácie na web stránke pri jednotlivých dielach alebo v aplikácii), na mieste tieto informácie poskytnú naši dobrovoľníci.

Trpezlivosť. Biela noc je masové podujatie, preto treba byť trpezlivý a ohľaduplný voči ostatným návštevníkom.

Rešpekt. Umenie je krásne a krehké. Preto sa k nemu správajme s rešpektom a úctou. Tento bod dávame do pozornosti, nakoľko si niektorí návštevníci mýlia umelecké diela so zábavnými atrakciami či suvenírmi.

Afterpárty. Biela noc trvá až do východu slnka. Príďte sa spolu s nami a našimi umelcami zabaviť na oficiálnu Afterpárty v Tabačke Kulurfabrik.

Garantujeme, že nezaspíte!

www.bielanoc.sk

tomas-makara-the-fog

Zdroj: Biela Noc – Košice