Bon Jour Monogramista T.D.

Vo štvrtok 23. októbra o 19.00 nevynechajte hudobno-performatívny portrét jednej z najvýznamnejších postáv slovenskej výtvarnej scény Dezidera Tótha – Monogramistu T.D.. Ide o najnovší projekt súboru pre súčasné umenie Cluster Ensemble v zostave Ivan Šiller a Fero Király, ktorých doplnia hostia: Daniel Hevier – performance, Petra Fornayová – tanec, Maja Osojnik (AT) – elektronika. Pozor, začíname už o 19tej!

vizual_fb

Nezvyčajný hudobno-performatívny profil jednej z najvýznamnejších postáv slovenskej výtvarnej scény Dezidera Tótha – Monogramistu T.D. pripravil súbor Cluster Ensemble.

BON JOUR MONOGRAMISTA T.D.
Cluster Ensemble
Ivan Šiller – klavír, zvukové objekty, umelecký vedúci
Fero Király – analógový syntetizátor, laptop, zvukové objekty
Daniel Hevier – slovo, performance
Petra Fornayová – tanec, performance
Maja Osojnik / at – subbasová flauta, zvukové objekty

Monogramista T.D. sa pred šesťdesiatimi rokmi narodil ako Dezider Tóth a hneď na začiatku svojej kariéry sa zaradil medzi najzaujímavejších výtvarníkov slovenskej scény. Práve tvorba umelca považovaného za kľúčovú osobnosť konceptuálneho umenia u nás sa dočkala nezvyčajnej reinterpretácie v najnovšom projekte súboru Cluster Ensemble Bon Jour Monogramista T.D..

Press Foto (1)

Prvotný záujem autorov nového odvážneho projektu, hudobných skladateľov a pianistov Fera Királya a Ivana Šillera, vzbudilo Tóthove dielo Partitúry (1976-1978).   V tomto cykle kresieb tušom sa odrazila Tóthova neustála potreba vychádzať z jednoduchého grafického systému. Do kresby notovej osnovy vložil Monogramista jednoduché grafické záznamy, ktoré v súvislosti s názvom vytvorili groteskný alebo humorný obsah. Tóthove Partitúry sa pritom výrazne odlišujú od problematiky grafickej hudby, či obrazov inšpirovaných hudbou a nikdy neboli určené na hranie. Boli a naďalej sú vnímané výlučne ako konceptuálne vizuálne diela.

Kým niekoho by mohli zvádzať k ich jednoduchému zhudobneniu, Cluster Ensemble zvolil iný – intermediálny prístup. V predstavení Bon Jour Monogramista T.D. reinterpretujú Tóthove Partitúry a ďalšie jeho diela za pomoci zvuku, pohybu a slova. K spolupráci si pritom prizvali spisovateľa Daniela Heviera, tanečníčku Petru Fornayovú a rakúsku experimentálnu umelkyňu Maju Osojnik. Divákovi tak ponúkajú jedinečnú možnosť spoznať súčasnú hudbu a performatívne umenie, ako aj tvorbu výnimočného predstaviteľa slovenskej výtvarnej scény, ktorá je pre širokú verejnosť žiaľ stále málo známa.

Monogramista T.D: Partitúry https://goo.gl/KpeQt0
Cluster Ensemble www.cluster-ensemble.com

CLUSTER ENSEMBLE je súbor venujúci sa intermediálnym projektom. Vznikol v roku 2008 z iniciatívy Ivana Šillera, Fera Királya a Zuzany Biščákovej pri príležitosti slovenskej premiéry  skladby Steva Reicha „Six Pianos“.  Súčasné projekty súboru predstavujú profily venujúce sa grafickej hudbe (Dots.Lines.Shapes, Bon Jour Monogramista T.D.), klasickej hudbe 20.storočia (Phill Glass, John Cage, Steve Reich, atď.), premiéry súčasnej slovenskej hudobnej tvorby (Peter Machajdík, Marek Piaček, Fero Király) a projekty zamerané na pedagogickú činnosť (USTVOLKSKAJA, We Are Here).

Monogramista T.D. sa narodil 13. marca 1947 vo Výčapoch – Opatovciach (okr. Nitra). V roku 1972 ukončil Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave. Od 70. rokov minulého storočia patrí k najdôležitejším predstaviteľom slovenského umenia. Jeho konceptuálna tvorba siaha od umenia akcie, inštalácií, autorských kníh až po maľbu, objekt a minimalistické intervencie. V čase normalizácie bol organizátorom a účastníkom aktivít neoficiálneho umenia. Od roku 1991 vyučuje na VŠVU v Bratislave dramaturgiu výtvarného materiálu. V roku 1997 notárskym zápisom zmenil svoje občianske meno a odvtedy tvorí a vystavuje ako Monogramista T.D.. Je autorom kníh Urob si masku (1989), Noha k nohe (spoločne s Viliamom Klimáčkom 1996, 2005), Nemá kniha (2005). V roku 2001 obhájil profesúru na AVU v Prahe. V roku 2009 sa stal laureátom Ceny Nadácie Tatra Banky za umenie. Publikuje pod pseudonymom Andro Verdan.

vizual_fb

Zdroj: A4 nultý priestor