Boris Lenko prichádza so skladateľským debutom ARWA.

Akordeonista, skladateľ, pedagóg. Boris Lenko je etablovanou osobnosťou slovenskej vážnej hudby. Medzinárodne rešpektovaný hudobník prichádza v týchto dňoch s plnohodnotným skladateľským debutom ARWA. Lenkove pozvanie na nahrávanie autorských kompozícii prijala domáca klasická špička. Výsledkom je suverénna nahrávka, ktorá prekvapí nástrojovou pestrosťou a výrazným skladateľským rukopisom. Album Boris Lenko – ARWA vychádza vo vydavateľstve Hudobný fond.

„Skladby na toto CD vznikali v rokoch 2012 až 2016. Najskôr ako záznamy nápadov, ktoré som si hral prevažne na klavíri, niektoré na akordeóne, a zaznamenával do svojho mobilného telefónu,“ opisuje tvorivý proces, ktorý predchádzal vydaniu CD ARWA samotný skladateľ. Zorientovaných poslucháčov určite prekvapí skromné zastúpenie akordéonu, Lenkovho signifikantného nástroja. „Základ CD tvoria klavírne skladby. Tie, až na tri “osobné“ kompozície, ktoré hrám ja, nahral Miki Škuta. Od začiatku ich písania som mal v sebe predstavu jeho hudobného myslenia, úžasnej predstavivosti a schopnosti hlbokého pochopenia toho, čo v notách je a čo je skryté medzi nimi, pochopenia zámeru, pričom som s ním nekonzultoval vôbec nič, iba poslal noty. Výsledok nesmierne a nádherne predstihuje moju predstavu,“ dodáva Lenko ku klavírnej časti novinky ARWA. Samotný názov albumu je hádankou, ktorá vedie k hudobníkovmu rodisku. „ARWA znamená po nemecky Orava, ale zistil som, že aj po maďarsky. Zrejme aj vo viacerých jazykoch,“ odkrýva význam tajomne znejúceho slova.

„Moje prvé pokusy pre violončelo, klavír, kontrabas a klavír nemohli vďaka interpretom Danielovi Buranovskému, Jánovi Krigovskému a Jozefovi Luptákovi dostať krajšiu podobu. Všetci traja oživili text pre mňa neuveriteľným spôsobom,“ dodáva Lenko k elitnému obsadeniu svojho skladateľského debutu. Na jeho kompozície a aranžmány mohli poslucháči naraziť už na nosičoch hudobne spriaznených kolegov, na ARWE sa však Boris Lenko po prvýkrát skladateľsky predstavuje v plnej albumovej dĺžke. „To, že niektoré názvy skladieb sú v nemčine, angličtine a slovenčine, je z dôvodu znenia v danom jazyku. Názvy skladieb nemajú výrazný asociačný význam, sú iba akousi reflexiou na skladbu a vznikali až po ich vytvorení. Niektoré z nich som zmenil a konečnú podobu dostali až teraz,“ vysvetľuje Boris Lenko. Pätnástka kompozícií albumu ARWA vznikala v štúdiách Real Music House a Eliason. Vydanie albumu podporili Bratislavský samosprávny kraj a Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA). Skladateľ a hudobník CD slávnostne predstaví 23. júna o 16 hodine v priestoroch klubu Hudobného fondu na Medenej ulici.

„Borisova hudba je ako vzduch po nočnom daždi, mokré chodníky a listy stromov, svieti slnko, okolo je dobrá viditeľnosť, počuť drozdy v orechu, vrzgot plný energie, vlny kostolného vyzváňania, je tak pekne, až je chvíľu veselo. No trochu aj smutno či aspoň zádumčivo – je v nej veľa príchodov, no takisto odchodov,“ píše v booklete nahrávky ARWA spisovateľ Dušan Dušek. Aj jeho slová potvrdzujú, že skladateľský debut Borisa Lenka je osobnou výpoveďou výraznej osobnosti silnej hudobnej generácie. Nahrávka vychádza vo vydavateľstve Hudobný fond.

https://www.facebook.com/hudobnyfond.sk?fref=ts

Boris Lenko - ARWA - Obal albumu

Zdroj: Hudobný fond