Bratislava sa stane centrom európskej mladej animovanej tvorby. Blíži sa unikátny medzinárodný festival ANIMOFEST

Na Slovensku vzniká mimoriadne kvalitná animovaná tvorba a vyrastá nám nová talentovaná generácia umelcov. Aj na to poukazuje 19. ročník Medzinárodného festivalu animovaných filmov stredných škôl – ANIMOFEST. Mladí animátori zo strednej Európy majú ideálnu príležitosti predviesť svoje diela pred odbornou porotou a porovnať sa s kolegami z okolitých krajín.

„ANIMOFEST vznikol z dôvodu konfrontácie maturantov našej školy so študentmi ostatných škôl na Slovensku a vo svete. Prezentácia študentských prác na ANIMOFEST-e, slovenských aj zahraničných, dáva našim študentom spätnú väzbu, ktorá je pre ich rozvoj a  tvorbu nevyhnutná,“ vysvetľuje zakladateľka a riaditeľka festivalu Viera Zavarčíková.

Petržalka, konkrétne Súkromná škola umeleckého priemyslu animovanej tvorby, sa tak 11. júna stane miestom s najvyššou koncentráciou mladej animovanej tvorby v Európe. Cieľom festivalu je mladých ľudí upozorniť na široký dosah animovaného filmu a animácie ako takej. Tá sa totiž uplatňuje v oblasti filmového, reklamného a dizajnérskeho priemyslu, vo filmových, grafických, reklamných štúdiách, v mediálnych agentúrach, v oblasti vzdelávania, výstavníctve, architektúre a všade tam, kde je potrebná znalosť animátorských a grafických postupov a aplikácií. Filmy študentov vo veku od 14 do 22 rokov budú hodnotiť známi slovenskí animátori, ktorí posúdia originalitu, nápad, animátorskú zručnosť, strihovú skladbu a celkové vyznenie filmu.

„Študenti majú vďaka nášmu festivalu príležitosť spojiť sa s odborníkmi v tomto odvetví a presadiť sa ešte pred tým, ako začnú svoju profesionálnu púť na vysokej škole či v odbornom zamestnaní.  Každoročne sa prihlásia desiatky študentov z rôznych kútov Európy a musím povedať, že slovenskí študenti väčšinou obstoja veľmi dobre,“ dodáva Viera Zavarčíková.

Súčasťou festivalu bývajú už tradične aj súťaže v ďalších umeleckých kategóriách. Ide o Medzinárodnú súťaž odevného dizajnu stredných škôl – UAT Fashion, Medzinárodný festival filmov stredných škôl – UAT Film, Medzinárodnú súťaž fotografického dizajnu stredných škôl – UAT Photo a Medzinárodnú súťaž grafického dizajnu stredných škôl – UAT Graphic.

Na festival sa môže prihlásiť každý stredoškolák so svojím animovaným filmom a s vyplnenou prihláškou, potvrdenou riaditeľom školy do 29. mája 2024.

TS