Bratislava Street Art festival 2013 už tento víkend.

Bratislava Street Art Festival je späť! Batelier, občianske združenie Euforion, o.z. ÚTŽ a BKIS prinášajú už tretí ročník tohto jedinečného podujatia, ktoré je neodmysliteľnou súčasťou  Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava. V uliciach Starého Mesta sa predstaví viac ako 130 umelcov z 8 krajín a Bratislava opäť zažije street art na vlastnej koži.

Hlavné mesto 14.-16. júna ožije divadlom, hudbou, žonglérskymi vystúpeniami, ohňovou show a v neposlednom rade street artom, prostredníctvom ktorého organizátori každoročne spestrujú zanedbané časti nášho hlavného mesta.

Tretí júnový víkend na vás čaká nabitý kultúrny program, ktorý je určený pre všetky vekové kategórie od malých detí až po seniorov. Deti sa môžu vyblázniť na výtvarnom workshope, zúčastniť sa na cirkusovej škole, či pozrieť si divadelné predstavenia. Divadlo nebude chýbať ani v programe pre dospelých, keď Shakespearove diela ožijú priamo v centre mesta. Pražský súbor Divadlo koňa a motora predstaví svoj koncept outdoorového divadla a uvedie predstavenia Othello is BACK a MacBeth. Jirka Grygar, všestranne nadaný žonglér, predvedie svoje umenie obohatené o beatbox performance a tanec s ohňom budú môcť diváci vidieť v podaní zoskupenia bratislavských performerov Let them fly a Dreamdancers.

Samozrejme, ani tento rok nebude chýbať hudba. Na troch pódiách na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí a na Ventúrskej – „pri kameni“ sa počas piatkového a sobotňajšieho večera predstavia slovenské kapely Gemini 77, Talent Transport, BSM Quartet, ZVA 12-28, Batatimba, René Lacko Unplugged, Hugo Čáves Orchestra, Romanika, EA, MicroDots, Toni Granko, JazzNuts Trio, skupina Tabanda, Raw Bishops a ďalší.

Graffiti scénu budú tento rok reprezentovať veľké domáce aj zahraničné mená ako – Pandilla (USA), Pez (ES), C215 (FR), The London Police (NL), Fathead & Mr Zero (HU). Po Továrenskej ulici (2011), Moste SNP (2012) dostane novú tvár budova bývalého učilišťa na Prístavnej ulici č.10. V spolupráci so spoločnosťou Slovenská plavba a prístavy a.s. bude 50 graffiti umelcov z 5 krajín pracovať 3 dni na tomto obrovskom objekte – ako to bude vyzerať  môžu diváci vidieť počas graffiti jamu, ktorý je počas všetkých 3 dní otvorený verejnosti.

Tento rok po dohode s Mestskou časťou Bratislava – Staré Mesto bude Bratislava Street Art Festival fungovať aj ako otvorený ateliér – ak ste maliar, alebo hudobník, žonglér, či akrobat a chcete využiť ulice mesta na svoju performance, kontaktujte organizátorov, ktorí Vás po zaslaní Vašich ukážok zaradia do programu festivalu.

Tento rok sa môžu návštevníci tešiť na veľké množstvo sprievodných aktivít:

Dizajn Market – počas konania festivalu 14. a 15.júna 2013 sa bude na Hviezdoslavovom námestí konať trh, na ktorom budú mladí dizajnéri a výtvarníci prezentovať svoje diela a výrobky. Viac info: www.dizajnmarket.sk

Výstava La belle peinture Pekná maľba je za nami – výstava určená pre mladé a kreatívne publikum v Bratislave: 30 francúzskych a slovenských umelcov sa stretne v Pisztoryho paláci – v nevšedných priestoroch v rámci neobyčajného podujatia! Výstava trvá od  13.júna – 26. júla 2013.

Hudba Mesta – populárna internetová hudobná relácia bude počas konania festivalu natáčať ďalšie pokračovania, kedy a kde? Buďte v strehu, moment prekvapenia je jednou z hlavných zbraní Hudby Mesta. Viac info: www.hudbamesta.sk

BIKE LAB + D.J. HASKY workshop – energia je nepostrádateľná aj pre hudbu, nielen energia na hranie, ale aj tá elektrická.  Ľudia z občianskeho združenia Orbis Institute budú pomocou bicyklov poháňať mašiny D.J. Haskiho a ten ľuďom ukáže ako sa robí elektronická hudba. Viac info: www.orbisinstitute.sk/

Príďte  14.-16. júna do mesta a staňte sa súčasťou neopakovateľného zážitku. Bratislava Street Art Festival sa teší na Vašu účasť. Viac info na www.streetartfestival.sk.
Podujatie Bratislava Street Art Festival je realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR a pod záštitou starostky MČ Bratislava – Staré Mesto Tatiany Rosovej.

 Zdroj: Bratislava Street Art festival