Bratislavské bábkové divadlo bude opäť hrať aj v lete, divadelnéLetodivy sa dočkajú už svojho 3. ročníka.

Predstavenia pre deti a ich rodičov sa odohrajú v prostredídivadelnej záhrady vždy vo štvrtok podvečer.

Bratislavské bábkové divadlo bude pre svojich divákov hrať aj v lete. Už po tretíkrát totiž otvorí divadelnú záhradu počas svojej letnej sezóny, nazývanej Letodivy. Predstavenia divadla alebo divadelného hosťa sa v priestore záhrady na Škultétyho 5 odohrajú každý štvrtok o 18.00.

„Letný podvečer v chládku divadelnej záhrady v spojení s kvalitným divadlom je jedinečná ponuka kultúrneho vyžitia pre rodiny počas leta,” hovorí Peter Galdík, dramaturg Bratislavského bábkového divadla. „Pilotnýprojekt pred dvomi rokmi sa stretol s veľkým úspechom a odvtedy sú Letodivy neodmysliteľnou súčasťou leta v Bratislave, čo potvrdzuje aj záujem našich diváčok a divákov. Atmosféra je tu skrátka skvelá.”

Tento ročník odštartujú Letodivy 1. júla bábkovým predstavením Osmijankove rozprávky o princeznách podľa predlohy od Kristy Bendovej. Tentoraz sa Osmijanko ocitne v parádnej izbe Osamelej princeznej. Ako sa ju pokúsi vyliečiť z nudy a zo samoty? No predsa rozprávkami. A keďže sme u princeznej, budú torozprávky o princeznách. Okrem nich čaká divákov skvelá osmijankovská kapela a piesne pre všetkých hravých poslucháčov. Predstavenie je vhodné pre deti od 3 rokov.

Ȏsmeho júla bude nasledovať Košatý príbeh o strome v podaní hosťujúceho Divadla Trieska. Bábková inscenácia na motívy knihy Strom od Alexandry Salmely o princeznej, ktorá mala všetko, no i tak jej niečo chýbalo. Diváci sa prenesú do večne rozpálenej pustatiny, kde natrafia na posledný živý strom ačarovného strážcu Blöeglöeka. A možno nájdu aj to, čo nehľadali, a zistia, že „byť” je niekedy lepšie než „mať”. Predstavenie je vhodné pre deti od 5 rokov.

Pätnásteho júla sa predstaví umelecký súbor Bratislavského bábkového divadla svojím site-specific projektom Záhrada nikdy nespí. Kým my spíme, ony bdejú. Povyliezajú zo škár či z dutín a vydajú sa na lov. Alebo na útek. Jeden hľadá lásku, druhý sladký nektár a ďalší zvádza boj o teritórium. O kom je reč? Bábkoherci tentoraz prevedú divákov svojou záhradou a ukážu im fascinujúci život tvorov, ktoré tu žijú.Predstavenie je vhodné pre deti od 4 rokov.

Dvadsiateho druhého júla uvidia diváci predstavenie Zaseknutá bundička podľa rozprávok Miloša Macourka, určené všetkým mladším bratom a starším sestrám, ale aj starším bratom a mladším sestrám. Deti a ich rodičia sa vydajú na cestu do Macourkoviec, aby sa presvedčili, že mať brata, aj keď stále otravuje, je krásne, a mať sestru, hoci stále nemá čas, tiež. Predstavenie je vhodné pre deti od 3 rokov.

Dvadsiateho deviateho júla sa uskutoční derniéra predstavenia Objavenie Ameriky, ktoré pôsobilo vrepertoári divadla okrúhlych 30 rokov. Diváci sa naposledy ocitnú na jednej lodi so slávnym Krištofom Kolumbom, aby spolu zažili kopu zábavných, strašidelných i poučných dobrodružstiev, morskú noc, chorobui hrôzostrašnú búrku, a možno sa stretnú aj s Indiánmi. Interaktívne predstavenie je vhodné pre deti od 3rokov.

Piateho augusta sa odohrá „neznáma verzia” známej rozprávky O dvanástich mesiačikoch. Je možné, že Holena a macocha ani za sedemdesiatsedem rokov neprišli na to, ako to s dvanástimi mesiačikmi bolo naozaj? Hravé bábkarské spracovanie na motívy ľudovej rozprávky Boženy Němcovej O dvanástich mesiačikoch vzniklo v autorskej interpretácii s humorným jazykom, bábkarskými trikmi, pesničkami a hudbouDalibora Kociána, známeho aj pod umeleckým menom Stroon. Predstavenie je vhodné pre deti od 5 rokov.

Dvanásteho augusta sa predstavia Opice z našej police na motívy známej knihy Kristy Bendovej. Plyšovéopičky Fricko a Jupko sú úplne poľudštené hračky a ich traja majitelia – bratia Ferko, Samko a Jožko – sú zase poriadne „opice“. A hoci z detských svetríkov už dávno vyrástli, stačí jedno stretnutie s milovanou opičkou z plyšu a z dospelých sú zase malí chlapci. Predstavenie je vhodné pre deti od 5 rokov.

Devätnásteho augusta sa opäť predstaví umelecký súbor Bratislavského bábkového divadla so svojímsite-specific projektom o odhaľovaní života záhradných tvorov Záhrada nikdy nespí. Diváci, ktorí nestihli prvé predstavenie, tak dostanú druhú šancu zažiť unikátny koronaprojekt divadla, ktorý vznikol v hudobnej spolupráci s Martinom Geišbergom. Predstavenie je vhodné pre deti od 4 rokov.

Dvadsiateho šiesteho augusta sa Letodivy 2021 zakončia dobrodružnou bábkovou rozprávkou Popolvárna motívy diel Pavla Dobšinského. Slovenskej klasiky sa tentoraz ujali tvorcovia z legendárneho českého divadla Buchty a loutky, aby nekonvenčne, s humorom a odvážne pripravili bábkovú inscenáciu o pohľade na seba aj na iných, o sebavedomí, pýche a krivých zrkadlách. Predstavenie je vhodné pre detiod 3 rokov.

Predstavenia sa odohrajú vždy vo štvrtok o 18.00. Lístky je možné zakúpiť v predpredaji len elektronicky na stránke babkovedivadlo.maxiticket.sk a osobne len v deň predstavenia hodinu pred začiatkom v pokladnici divadla. V prípade nepriaznivého počasia sa predstavenie odohrá v priľahlej divadelnej sále na Škultétyho 5.

Pre aktuálne informácie stačí sledovať facebookovú a internetovú stránku Bratislavského bábkového divadla.

Zdroj: TS