Bratislavský Majáles 2014: Kompletný program!

Obľúbený mestský multižánrový festival Bratislavský majáles napíše svoju ďalšiu kapitolu. SIedmy ročník sa bude konať až počas štyroch dní od 1. do 4. mája 2014 v tradičnom priestore Tyršovho nábrežia na pravom dunajskom brehu.

Majáles ponúkne opäť niekoľko hodín živých koncertov na dvoch pódiách, ale aj celý rad sprievodných podujatí, z ktorých viaceré sú neodmysliteľnou súčasťou festivalu od jeho vzniku v roku 2008.

Už v predvečer festivalu – v stredu 30. apríla od 18:00 h – vystúpia na Hlavnom námestí Katarzia, LePayaco a Jana Kirschner na koncerte, ktorým si pripomenieme 10. výročie vstupu Slovenska do Európskej únie.

Oficiálny koncertný program majálesu potom začína vo štvrtok 1. mája od 18:00 h na tzv. Go2Stage, kde sa predstavia najzaujímavejšie nové kapely z programu Demovnica_FM. V spolupráci s dramaturgiou Rádia_FM sa do výberu dostali Archívny chlapec, Regále, SkaFander  (featuring Gonsofus) a Genuine Jacks. Vpiatok 2. mája od 18:00 h bude patriť aktuálnej špičke slovenskej alternatívnej rockovej scény. V line-upe sú v podstate všetko laureáti alebo shortlisteri nedávnych Radio_Head awards za rok 2013 – skupiny Medial Banana, Walter Schnitzelsson, Billy Barman a Korben Dallas. Hlavný sobotný koncertný program odštartuje krátko po 15:00 h bratislavská punkrocková legenda Slobodná Európa, ktorá pred pár dňami vydala po dlhých jedenástich rokoch svoj nový album “Štvorka”.  Na vystúpenia veľkých českých hudobných mien z predchádzajúcich rokov nepochybne nadviaže Václav Neckář so svojou skupinou Bacily – jedna z najvýraznejších speváckych osobností českej hudobnej scény posledných 50 rokov. Koncertné finále festivalu nemôže byť bez kapiel, bez ktorých si dnes nemožno predstaviť azda žiadny hudobný festival na Slovensku –Polemic, Hex a Para. Úlohu headlinera tohtoročného festivalu zverili organizátori do rúk formácii okolo Laskyho a Matúša Valla.

Na nedeľnej dramaturgii Chill Out pódia úzko spolupracovali viaceré kultúrne inštitúty krajín Európskej únie v Bratislave, ktoré do popoludňajšieho programu odporučili reprezentantov svojej hudobnej scény. Ich definitívny zoznam zverejnia organizátori v najbližších dňoch.

bratislavsky-majales-2014-mapa-festivalu

Súčasťou tohtoročného Bratislavského majálesu budú opäť viaceré sprievodné akcie. Kreatívny trh Májový džem Vol. 2 po vlaňajšom veľkom úspechu upraví rozloženie svojho stanu, aby mohol priniesť ešte viac možností prezentácie slovenského handmade umenia, dizajnu, módy, DIY či dobrého jedla. Záujemcovia, ktorí chcú predávať na Májovom džeme, sa môžu registrovať do 14. apríla.

Svoj stan bude mať na majálese aj Café Európa – ideálny priestor na diskusiu o témach, ktoré sa týkajú jednotlivca, ale majú európsky rozmer. Tohtoročné témy a diskutujúci budú reflektovať 10. výročie vstupu SR do EÚ. V programe nechýba ani detská zóna, tradičná akcia mladých bratislavských dobrovoľníkov “Neleň pre zeleň”, priateľská cyklojazda určená všetkým hobby cyklistom “Župná dvadsiatka”, bezplatná lodná preprava medzi staromestským a petržalským brehom, ukážky netradičných športov (frisbee, slackline, lezecká stena) a stánky viacerých občianskych aktivít. O pitný režim návštevníkov majálesu sa postará veľká Zlatý Bažant gastrozóna.

Vyvrcholením festivalu bude takmer desaťminútový ohňostroj sprevádzaný hudobným podmazom slávneho Straussovho valčíku “Na krásnom modrom Dunaji”, ktorý bude odpaľovaný priamo z plavidla na Dunaji. Vypukne v sobotu 3. mája večer po poslednom prídavku od Pary, orientačne okolo 21:45 až 22:00 h.

Bratislavský majáles pripravili v spolupráci s viacerými partnermi z verejného, komerčného i neziskového sektora Hlavné mesto SR Bratislava, Bratislavský samosprávny kraj a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Vstup na všetky podujatia je (dobro)voľný – ak sa Vám bude festival páčiť, budete  ho mocť priamo na mieste podporiť zaslaním SMS a pri troche šťastia vyhrať  zaujímavú cenu, medzi ktorými je novučičký bicykel zn. Scott alebo permanentka na hokejovú KHL.

PROGRAM:

Streda 30.4.2014

Hlavné námestie – Mestský koncert v predvečer Bratislavského majálesu k 10. výročiu vstupu Slovenska do Európskej únie
18:00 Katarzia
19:30 LePayaco
21:00 Jana Kirschner

Štvrtok 1.5.2014

14:00 Ľadová kráľovná – detské muzikálové predstavenie

Go2Stage – Najlepšie aktuálne kapely z programu „Demovnica_FM“ podľa dramaturgie Rádia_FM
17:30 Archívny chlapec – Príjemné prekvapenie pre folk-rockové duše.
18:40 Regale – Trojčlenná kapela stavia „na troskách” skupiny Lunárne legendy a vraj hrajú alternatívny pop, do tanca i na počúvanie.
19:50 SkaFander feat. Gonsofus – Húpavé rytmy v štýle blue/off beat, ska, ska-jazz, early reggae, rocksteady. Predskakovali už aj pred svetovými menami, ako sú The Toasters, The Aggrolites alebo Bad Manners.
21:00 Genuine Jacks – Hrajú už dva roky, no až víťazstvo v Demovnici_FM im pomohlo dostať sa z garáže do rádia. Ich štýl sa ťažko definuje, no obsahuje prvky blues, psychedelického rocku a punku.

Piatok 2.5.2014

Warm Up pódium / B-Stage – Top výber súčasnej bratislavskej klubovej scény
18:00 Walter Schnitzelsson – Víťaz Radio Head Awards 2013 v kategórii “Nováčik roka.” Ich svieža a chytľavá muzika je ovplyvnená starým dobrým rock´n´rollom, bluesom, klasickým punkom, ale aj súčasnou indie scénou.
19:00 Medial Banana – Reggae, okorenené zmesou hudobných štýlov – dancehall, hip-hop, jazz a funk.Toto na Slovensku ojedinelé teleso je známe svojimi živými vystúpeniami plnými energie a správneho “vibe-u”.
20:00 Billy Barman – Najprv to bol projekt dvoch recesistov s poriadne uletenými ale chytľavými pesničkami. Dnes sú regulérnou kapelou hrajúcou moderný jedinečný indie-rock so slovenským textami. ‬
21:00 Korben Dallas – Trojica mužov, ktorí čoraz viac prekračujú hranice nezávislej scény. Víťazi Radio Head Awards 2013 v kategóriach “Singel roka”, “Album roka” aj “Najlepšia koncertná kapela roka”.

Sobota 3.5.2014

Hlavné pódium / Main Stage
15:20 Slobodná Európa – Skupina už ťahá tretiu dekádu svojej existencie, pred mesiacom pokrstila štvrtý album, má na svedomí okolo 900 koncertov, minimálne 1 000 škandálov a mýtus punk & rock´n´rollovej legendy.
16:40 Václav Neckář – Česko-slovenská legenda, na Youtube si jeho pesničku “Půlnoční” pozreli tri milióny ľudí. Naspieval približne päťsto pesničiek. Vydal štrnásť radových albumov. V roku 1966 hral hlavnú úlohu v oscarovom filme “Ostro sledované vlaky”. Skrátka, hosť z kategórie najvzácnejších.
18:00 Polemic – Ska-reggae pionieri na Slovensku a zároveň jedna z najdôležitejších ska-reggae skupín v strednej Európe.
18:00 Václav Neckář – Česko-slovenská legenda, na Youtube si jeho pesničku “Půlnoční” pozreli tri milióny ľudí. Naspieval približne päťsto pesničiek. Vydal štrnásť radových albumov. V roku 1966 hral hlavnú úlohu v oscarovom filme “Ostro sledované vlaky”. Skrátka, hosť z kategórie najvzácnejších.
19:20 Hex – Keď sa veci robia s láskou, je to aj počuť. Kapela Hex o tom presviedča na každom svojom albume a koncerte už neuveriteľných 25 rokov.
20:45 Para – Rozhodne jedna z najlepších koncertných skupín. Energiou nabitá hudba, notoricky známe texty a originálny prejav speváka Laskyho. Proste Para!
21:50 Ohňostroj na Dunaji – Tradičné vyvrcholenie programu Bratislavského majálesu. Jedinečný ohňostroj s hudobnou kulisou, tento rok na motívy slávnej 9. symfónie „Óda na radosť“ od Ludwiga van Beethovena, odpaľovaný priamo z plavidla uprostred Dunaja. Ohňostroj bude možné sledovať z oboch brehov.

Vstup voľný

bamajales14_splashscreen-vertical.jpg.crop_display

Zdroj: Bratislava