Bratislavu čaká prvý ročník hudobného festivalu KlezMORE.

Napriek tomu, že židovská kultúra po storočia patrila k hlavnému mestu, “židovský“ festival mu doteraz chýbal. Práve preto sa v hlavách členov skupiny Pressburger Klezmer Band a občianskeho združenia TRADITION spolu so známym viedenským promotérom Friedlom Preislom zrodil nápad aj v Bratislave zorganizovať festival židovskej kultúry KlezMORE Vienna – Bratislava. 10. a 14. novembra bude Bratislava patriť židovskej kultúre.

Už z názvu nového bratislavského festivalu je zrejmé, že súvisí s rovnomenným viedenským podujatím. Rakúsky KlezMORE oslávil v minulom roku desiate výročia a patrí k najrenomovanejším židovským festivalom. V jeho programe sa za uplynulé desaťročie vystriedali tie najväčšie hviezdy židovskej hudby. Headlineri ako The Klezmatics, Kroke, Amsterdam Klezmer Band, Timna Brauer & Elias Meiri Ensemble hovoria sami za seba. Tento rok sa k osvedčenému viedenskému podujatiu po prvýkrát pridá aj “bratislavská“ časť. Tá bude síce menšia, no určite nie nevýrazná.

PKB - Juh

Dva mimoriadne zaujímavé koncerty na dvoch originálnych miestach. Fanúšikovia výnimočných hudobných kombinácii sa majú na čo tešiť. V pondelok 10. novembra sa v Mestskom divadle P.O. Hviezdoslava predstaví domáci Pressburger Klezmer Band spolu s lotyšskou speváčkou Sashou Lurje. Tá od roku 2003 aktívne bádateľsky pôsobí v oblasti tradičného židovského vokálu, štýlu a repertoáru. Lurje so svojou skupinou Forshpil vyvíja nový štýl židovskej hudby, ktorý spája tradičný židovský spev s hudbou súčasnosti. V súčasnosti vystupuje ako sólistka v projekte oživených židovských piesní z predvojnového Berlína pod názvom Semer Label Reloaded, kde sa publiku predstavuje spolu s hviezdami klezmerovej a world music scény Alanom Bernom a Lorinom Sklambergom. Domáce hviezdy world music sa okrem vystúpenia so vzácnym zahraničným hosťom predstavia aj v hudobno-tanečnom projekte JUH!. V sólistických tanečných úlohách im budú sekundovať David Schimmer a Linda Luptáková.

Druhý koncert festivalu KlezMORE je naplánovaný na piatok 14. novembra. Koncertnú sálu Klarisky vtedy pohltí hudba dvoch hviezd klezmerového sveta. Anglický klarinetista Merlin Shepherd a jeho ruská manželka, klaviristka a speváčka Polina patria do najvyššej ligy židovskej hudby. Shepherd je jedným z vedúcich svetových hráčov hry na klarinet v štýle klezmer. Okrem mnohých vlastných zoskupení pravidelne vystupuje v skupinách zostavených ďalšími klezmerovými legendami, ako napr. Frank London’s Klezmer Brass Allstars, Budowitz alebo Burning Bush. Okrem toho vystupoval s legendami balkánskej hudby, dychovkou Bobana Markovića a rumunskou úderkou Fanfare Ciocarlia. Bratislavské publikum pozná Melrina Shepherda aj zo slávnostného uvedenia ostatného albumu Tants Mit Mir skupiny Pressburger Klezmer Band.

Merlin a Polina Shepherd

Anglický klarinetista si totiž ako sólista zahral v niekoľkých skladbách úspešnej nahrávky. Jeho manželka Polina, rodáčka z ruskej Kazane, sa po absolvovaní tamojšej Štátnej akadémie stala členskou prvej ruskej klezmer kapely po perestrojke pod názvom Simcha. V súčasnosti pôsobí ako interpretka a skladateľka vlastných piesní, ktoré interpretuje s dychovkou Fanfara pôsobiacou v prímorskom Brightone. Polina je často prizývanou profesorkou židovskej vokálnej hudby a interpretácie a pôsobí aj ako programová riaditeľka klezmerových festivalov v Moskve, Kazani, Paríži, Charkove, Brightone a iných európskych mestách. Skomponovala viac ako 100 skladieb pre divadelné predstavenia, spevácke zbory, klavír a tradičné súbory židovskej hudby.

Prvý ročník hudobného festivalu KlezMORE stojí na silných menách a láske k židovskej kultúre. V spolupráci s overenou viedenskou značkou vzniklo podujatie s veľkou ambíciou osloviť bratislavské publikum. Nenechajte si ujsť šancu zažiť premiérový ročník hudobného festivalu, ktorý patrí ku kultúrnej identite nášho hlavného mesta.

Informácie ohľadom vstupeniek nájdete na odkaze:
https://www.ticketportal.sk/nevent.aspx?id=334

Zdroj: REAL MUSIC HOUSE