Britský pesničkár Passenger ďalšou hviezdou Colours of Ostrava.

“Invázia” britských skupín a hudobníkov na festival Colours of Ostrava 2016 pokračuje. Ďalšou veľkou hviezdou sa stane Passenger, pesničkár s nezameniteľným hlasom, ktorémú hit Let Her Go zmenil celý život a z neznámeho buskera sa premenil na medzinárodnú hudobnú celebritu. Práve videoklip k tejto skladbe dosiahol na youtube neuveritelný počet zhliadnutí – cez 800 miliónov.

Doterajší život melancholického pesničkára má blízko k rozprávke: ako večne zadĺžený pouličný busker, často vďačný za skupinu ľudí, ktorí sa pri ňom zastavili, k neskutočnému šťastiu a sláve prišiel,” hovorí s nadhľadom riaditeľka festivalu Zlata Holušová. Stačila k tomu za necelú hodinu zložená pesnička Let Her Go o rozchode s priateľkou, ktorá postupne pokorila britské, európske, americké aj austrálske hitparády, zaznela v priamom televíznom prenose Super Bowlu a Passengerovi priniesla nomináciu na Brit Awards a víťazstva na Ivor Novello Awards a Independent Music Awards. “Je to ťažké vysvetliť. Celé roky som si svoju kariéru financoval cez busking a predajom cédečiek na ulici a koncertoch. A potom zrazu, z ničoho nič, sa pesnička stala hitom a môj život sa doslova cez noc zmenil,” povedal Passenger.

2015_12_21_passenger

Michael Rosenber aka Passenger vo svojej tvorbe vychádza z vplyvov Boba Dylana, Cata Stevensa, Neila Younga a Simona & Garfunkela, skrátka pesničkárov 60. a 70. rokov. S doprovodom akustickej gitary rád rozpráva intímne pochmúrne, milostné príbehy a svojim nezameniteľným hlasom im dodáva emotívne napätie. Napísali o ňom, že znie ako keby elf zostal celú noc hore, fajčil, pil a popritom vyrozprával svoje príbehy priateľom.

Keď sa v roku 2009 únavou a kvôli nedostatku záujmu rozpadla brightonská kapela Passenger, nechal si Michael Rosenberg ako tvorca vačšiny repertoáru jej meno a odišiel sa živiť buskingom a príležitostným hraním v malých kluboch. Z Anglicka zamieril do Austrálie a po návrate domov sa vydal na turné so slávnym pesničkárom Ed Sheeranom. Kamarát z detstva ho zobral so sebou aj do Austrálie a USA. Za vlastné peniaze vydal Passenger štyri albumy a sám ich predával na uliciach. Veľa cestoval a okruh fanúšikov pomaly rástol, vďaka čomu sa mohol živiť hudbou, kvôli ktorej v šestnástich nechal školu. Potom prišiel zlom a dnes na jeho nové nahrávky čakajú milióny poslucháčov a bijú sa oň najväčšie festivaly. Passenger však zostáva pri zemi, kedže sláva mu zatiaľ hlavu nezamotala. Keď má čas, rád si zahrá na ulici a zisky z albumu Whispers II. venoval prostredníctvom organizácie UNICEF deťom z Libérie, jednej z najchudobnejších krajín.

Pätnásty ročník Colours of Ostrava sa uskutoční od 14. do 17. júla 2016 opäť v unikátnom industriálnom areáli Dolních Vítkovic v Ostrave. Prvými oznámenými menami sú napríklad ANOHNI: Antony & the Johnsons + Oneohtrix Point Never + Hudson Mohawke, CC Smugglers, The Unthanks alebo My Baby.

V predaji je v túto chvíľu limitovaná edícia štvordenných vstupeniek za 76,81 € v sieti Eventim.sk v limitovanej edícii 5000 kusov.

Colours of Ostrava 2015 navštívilo viac ako 43.000 návštevníkov a ponúkol cez 300 programových bodov na 16 otvorených a krytých scénach.

Festival okrem letnej akcie usporiada aj samostatný koncert britského speváka Miku 25. mája 2016 v pražskom Fórume Karlín. Vstupenky na toto vystúpenie sú už taktiež v predaji v sieti Eventim.

2015_12_21_cover

Zdroj: Zdenko Hanout / HANOUT PR