Brutal Assault 2011: Reportáž!

Rok sa zišiel s rokom a fanúšikovia extrémnej metalovej hudby sa opäť mali možnosť dať si dostaveníčko na jednom z, dá sa už povedať, najprestížnejších európskych metalových podujatí. 16. edíciu hostil už dobre známy areál vojenskej pevnosti v Josefove, čo je len dobre, nakoľko oproti klasickým festivalovým plochám ako sú letiská, lúky či polia je tento priestor oveľa prijateľnejší hlavne v prípade slnečného počasia (vďaka možnosti ukryť sa pred slnkom v tieni priestorov pevnosti).

Brutal Assault 2011

Čo sa týka žánrového záberu, tento krát usporiadateľ Obscure promotion v prípade hlavných hviezd siahol viac menej po osvedčených menách, čo možno trošku ubralo na atraktivite z hľadiska toho, že tieto mená sa viac menej objavujú aj na všetkých festivaloch v Európe, prípadne sme ich už mali možnosť zhliadnuť na niektorom z predchádzajúcich ročníkov BA. Ako hlavná hviezda sa v druhý deň (tento krát sa hralo už od stredy na hlavnom pódiu) predstavili Motorhead v čele s nestarnúcim Lemmym Killmisterom.

Brutal Assault 2011

Aj zvyšok headlinerov mal už po väčšinou za sebou 20 výročie existencie. Námatkovo spomeniem: Kreator, Anathema, Sepultura, Suicidal Tendencies, The Exploited, Morbid Angel, Mayhem či Vader. Mladú krv metalu tým pádom zastupovali skôr kapely, ktoré nehrali v prime time, výnimkou boli snáď len As I Lie Dying (ktorých sme si mohli vychutnať o dva dni po BA aj v Bratislavskom Randali). Tak či onak, myslím si, že ani tento rok si neprišiel skrátka žiadny návštevník, či už išlo o vyznavačov zložitejších kompozícií (Gorod, Cryptopsy, Exivous, Decapitated), alternatívy (Horse The Bank, Dillinger Escape Plan, Kursk), ortodoxných death/black či trash metalistov (Asphyx, Hail of Bullets, Trigger The Bloodshed, 1349, Blood for Blood, Debustrol) alebo rôznych zvráteností (Genitorturers, Haemorrhage).

Brutal Assault 2011

Vzhľadom k trendu z predchádzajúcich ročníkov možno trochu prekvapilo menšie zastúpenie death core prípadne metal core kapiel, ktoré momentálne predstavujú mainstream čo sa týka metalovej hudby. Ak by som mal za seba zostaviť rebríček troch najlepších vystúpení, tak by medzi ne určite patrili po dlhej odmlke navrátivší sa Forbidden (škoda len dosť skorého hracieho času), Anathema (opäť jedno uvoľnené, pohodové a celkovo a príjemné vystúpenie) a snáď Morbid Angel (aj napriek kontroverzne prijatému novému albumu dokázali, že na pódiu je to stále ono).

Brutal Assault 2011

Z hľadiska organizácie festivalu treba povedať, že roky skúseností sa zúročili a tak jedinou škvrnkou ostáva neskoršie otvorenie brán v prvý deň. Ponuka jedla, pitia a všetkého čo patrí k pravej festivalovej atmosfére, bola vzhľadom k návštevnosti a mojím skúsenostiam z iných podujatí myslím nadštandardná a tak ostáva veriť, že týmto ročníkom vysoko nastavenú latku Shindyho team už nepodlezie.

Napísal: Alexander Sucháček
Foto: Jana
Publikoval: Redakcia GREGI.NET