Brutal Assault 2012: Reportáž!

Rok sa zišiel s rokom a my sme mali opäť možnosť navštíviť už dobre známu pevnosť v Josefove pri Jaromeři za účelom zúčastnenia sa jedného z popredných Európskych metalových festivalov. Každoročne lepšie a lepšie zvládnutá organizácia nenechala nikoho na pochybách, že svoj kredit si partia v dresoch Obscure promotion nemieni len udržať, ale má záujem aj na jeho zvyšovaní.

MG_7335

A to nielen pozývaním stále zvučnejších a zvučnejších mien, ale aj zlepšovaním komfortu návštevníkov, či už sa jednalo o ponuku jedál a pitia, hygienu, alebo možností využitia voľného času vo chvíľach, keď práve nehrala kapela, ktorú ste chceli vidieť. Je naozaj podivuhodné, do akých rozmerov narástol tento kedysi lokálny festival. Veď koho by pred takými desiatimi rokmi napadlo, že si bude raz môcť na Brutal Assaulte pozrieť doslova na jednom pódiu vystúpenie takých titánov svetového metalu akými dozaista sú Machine Head a napríklad mladú a veľmi nádejnú Českú deathcoreovú úderku Noostrak. No každý deň (opäť sa začalo už v stredu) ponúkal návštevníkovi pestrý výber kapiel rôznych metalových žánrov, takže si určite každý prišiel na svoje, či už išlo o black, death, thrash, grind, djent, metalcore, hard core, doom, či inú formu tvrdej hudby. Novinkou bolo tretie halové pódium, kde sa predstavili možno menej prefláknuté no často krát o to zaujímavejšie mená (napr. The Truth is Out There, Mindwork, Obscure Sphinx…). Pre väčšinu zúčastnených bol okrem už spomínaných Machine Head, najväším ťahákom koncert Švédov At The Gates, ktorých posledný radový album Slaughter of The Soul (rok vydania 1995!!!) je fanúšikmi žánru metalcore dodnes považovaný šlabikár tohto štýlu. No celkovo väčšina služobne starších kapiel zanechala tohto roku veľmi slušný dojem (Six Feet Under, Corrosion Of Conformity, Napalm Death, Agnostic Front, Immolation…), čím nám len potvrdili, že ešte rozhodne nepatria do starého železa.  No ani „mladšie ročníky“ sa nedali zahanbiť a vystúpenia takých Cattle Decapitation, Totem alebo The Safety Fire patria k nezabudnuteľným zážitkom tohto ročníka.

MG_8169

Na mňa osobne zanechali najväčší dojem z vystupujúcich už okrem už spomínaných At The Gates (pár rokov dozadu by som veru nedal ruku do ohňa za to, že sa niekedy vôbec čo i len náznakom naskytne príležitosť túto bezpochyby legendu zhliadnuť naživo) dve vystúpenia. Vildhjarta predviedli jeden precízne odohraný set, plný djentovej strojovej energie a zahnali tak všetky pochybnosti o tom, či je možné tak komplikovane poskladanú hudbu predviesť naživo. Je mi len ľúto ich skorého hracieho času, zažiť tú paľbu neľútostných, ťažkotonážnych riffov v neskorých hodinách (hoc aj o druhej v noci) mohlo môj zážitok ešte umocniť. Tento fakt mi len potvrdil nočný koncert kanadských legiend Gorguts, kde ich nihilistické death metalové peklo v najčistejšej podobe nemohlo fanúšikov tejto legendy, tak dlho čakajúcich ich návrat na scénu, v žiadnom prípade sklamať.

MG_7205

V podsate si ani nespomínam na kapelu, ktorú by som mal chuť tento rok počastovať nejakým podpriemerným hodnotením, neberúc do úvahy fakt, že nie všetky kapely štýlovo sedeli môjmu vkusu, musím uznať, že nikto svoj set vyložene neodflákol.

MG_6769

Jediným negatívom tohto ročníka tak zostala nekonečná rada na výmenu Eticket vstupeniek v prvý deň, no som presvedčený, že aj tento problém si pracovitý tím organizátorov bude môcť na budúci rok dať do statusu vyriešené.

Napísal: Alexander Sucháček
Foto: Jana