Bvdub: Potetovaný pankáč zahrá jemnú klasiku!

Na prvý pohľad budí dojem vodcu nebezpečného hiphopového gangu, potetovaného pankáča alebo hrdinu brutálneho akčného filmu. V skutočnosti je to skladateľ tej najjemnejšej vážnej hudby akú si viete predstaviť.

Brock van Wey, ktorý vystupuje pod pseudonymom Bvdub, sa predstaví už túto sobotu 2. februára v bratislavskom Ateliéri Babylon na spoločnom dvojkoncerte s argentínskym skladateľom Brunom Sanfilippom. Hudba oboch umelcov býva na hudobných sociálnych sieťach často charakterizovaná tagmi ako „ticho“ či „tichá radosť“.

Bvdub je muž plný paradoxov, a to nielen svojím výzorom. Narodil sa a väčšinu svojho života prežil v Spojených štátoch, v posledných rokoch však žije v Číne, ktorá mu príde inšpiratívnejšia pre jeho tvorbu. Tej venuje, ako sám tvrdí, väčšinou 12 hodín denne. „Vždy keď robím niečo iné ako hudbu, začnem mať pocit, že mrhám časom. Neexistuje nič, čo robím radšej, nič, čo by som chcel robiť viac, ako hudba,“ hovorí Brock.

Ako ide tento striktný harmonogram dokopy s dlhodobým vzťahom a zamestnaním profesora? „Som extrémne šťastný, že moja priateľka je v istom zmysle tou najtolerantnejšou ženou v dejinách ľudstva. No a v práci, všetci moji nadriadení, dekani aj vedenie môjho odboru, všetci vedia, že hudba je mojím životom, a tak mi umožňujú robiť to, čo robiť musím.“

Bratislavčania si budú môcť v sobotu vychutnať dve vystúpenia originálnych osobností súčasnej vážnej hudby, ktorí koncertujú len veľmi sporadicky a venujú sa najmä nahrávaniu hudby. Bvdub vydal už 16 albumov s vlastnou tvorbou, Sanfilippo má na konte už 20 diel. Na spoločné pódium sa ich podarilo postaviť vďaka úsiliu pražského alternatívneho Radia 1, pričom ich spoločný koncert v tomto zložení sa uskutoční exkluzívne len v dvoch mestách – Bratislave a Prahe.

Vstupenky na sobotňajší koncert Bvdub a Bruna Sanfilippa sú k dispozícii na stránke www.orepole.sk v predpredajovej cene 10 a 12 eur, na mieste bude vstupné 15 eur.

Agentúra Ore Pole priniesla v minulom roku do Bratislavy interpretov ako Garbage, Gus Gus, Nneka či Parov Stelar Band, v najbližších týždňoch pripravuje okrem iného vystúpenia Ellie Goulding, Sophie Hunger, Tamikrest a dvojkoncert Prago Union a Veca.

Zdroj: Agentúra Ore Pole