Cannibal Corpse, The Black Dahlia Murder a No Return: Reportáž!

Vidieť dve death metalové legendy pokope na jednom pódiu v Bratislave sa nezažije často. Cannibal Corpse si priviezli so sebou skvelých The Black Dahlia Murder a fanúšikovia sa mohli tešiť na muzikantský súboj dvoch popredných zástupcov extrémneho metalu. Ten sa skutočnil 22. februára v hudobnom ringu MMC v Bratislave.

Michiganský metalový export The Black Dahlia Murder napochodoval na pódium a všetkých rozstrelil hneď úvodnou skladbou Widowmaker z ostatného albumu Nightbringers. Trevor Strnad, s imidžom pripomínajúcim masového vraha z „béčkových“ hororov, mal už tradične všetko pod kontrolou. Jeho milé, komótne pobehovanie po pódiu, mávanie rukami a vyzývanie na „metalových paroháčov“ už takmer zľudovelo. Druhý pôvodný člen skupiny, gitarista Brian Eschbach hral spoľahlivo na pravej strane pódia, opačná strana pódia patrila mladučkému Brandonovi Ellisovi, ktorý sa fantasticky zhostil pozície sólového gitaristu v kapele. Rytmika veľkorukého basáka Maxa Lavella a vynikajúceho bubeníka Alana Cassidyho šliapala na jednotku.  

Prvá polovica setlistu bola zložená hlavne zo skladieb z nového albumu: When the Last Grave Has Emptied, Jars, alebo Kings of the Nightworld. V strede setu zaznela hitová What a Horrible Night to Have a Curse a to už mala kapela celé MMC „v hrsti“. Výborný zvuk, svetlá, kapela v pohode, odsýpala jednu skladbu za druhou: Nightbringers, On Stirring Seas of Salted Blood, Everything Went Black… Aj keď mala kapela na pódiu menší priestor ako Cannibal Corpse, bola im na koncerte rovnocenným partnerom a vôbec jej to na výkone neubralo. Je to však malý kozmetický detail na výborne zvládnutom prejave.

Zobrať si na turné Dahliu bola určite dobrá voľba od Cannibalov. Otázne je, ako sa kapela vysporiada s hodenou rukavicou, keďže hudobnícka latka bola po The Black Dahlia Murder pekne vysoko. Pódium je upratané a pripravené na vizuálno zvukovú hostinu Cannibalov. V krvavočervenej žiari sa rozozvučali tóny úvodnej Code of the Slashers. Obdobne ako Dahlia, aj Cannibali propagujú na turné svoju novinku Red Before Black. Takže v tesnom poradí zazneli novinky Only One Will Die alebo Red Before Black. Kapela sype jednu skladbu za druhou, Alex Webster vo svojej typickej póze dokazuje, že je jeden z najlepších a najkreatívnejších basákov extrémneho žánru. Gitaristi Pat O’Brien a „ošatkovaný“ Rob Barrett režú zvukom obe strany pódia. Všetko sa zdá, že funguje ako má, ale po pár skladbách kapela upadla do zvláštnej monotónnosti spôsobenej hlavne prejavom Georga „Corpsegrindera“ Fishera, ktorého growling a celkový prejav bol dosť jednotvárny a bez energie. Samozrejme, že nechýbal jeho neskutočný headbanging, growling, ale veľmi rýchlo sa zunoval. Kapela ponúkla prierez tvorbou od najnovších kúskov až po „Barnesovky“, ktoré okamžite zafungovali na preplnené MMC. Skladby A Skull Full of Maggots, I Cum Blood, Make Them Suffer, Stripped, Raped and Strangled a Hammer Smashed Face sú už ich povinnou jazdou. Kapela sa mohla spoľahnúť na svojich ultra fans, aj keď neviem koľkí z nich naozaj vnímali aj reálne skladby svojich bohov, keďže v ten večer ovládlo MMC okrem hudby aj promilové opojenie.

V poctivom hudobnom súboji pre mňa v ten večer zvíťazili The Black Dahlia Murder, boli sviežejší, muzikálnejší, komunikatívnejší, aj keď fanúšikovia v MMC mali na to hlasitejší názor v prospech buffalských mäsiarov. Predkolo v tomto súboji zaobstarali a obstáli Francúzi No Return, a čo je pozitívne poznanie, zahrali si už pred slušne zaplneným MMC, takže žiadne „fanúšikovské faux pas“ sa našťastie nekonalo.

Napísal: Filip Glocko
Foto: Martin Mayer (Metalirium)