Captain America – Zimný vojak: Zlo má dlhé chápadlá!

Captain America(Chris Evans) má plnú dôveru u bezpečnostnej organizácie S.H.I.E.L.D. (štít). Naďalej pre nich pracuje, je jej nepostrádateľnou personou a výdatne pomáha pri krkolomných záchranných akciách chrániť záujmy štátu a hlavne samotnej organizácie.

Ochrana ich záujmov je vykonávaná na najvyššej úrovni, technické výdobytky sa tu radikálne modernizujú a chcú rázne prevziať kontrólu nad svetovým mierom, chcú byť hlavný strážcovia poriadku.

"Marvel's Captain America: The Winter Soldier" Captain America/

Všetko to má fungovať pod dohľadom Nicka Furyho (Samuel L. Jackson) a práve na túto osobu sa zameria nový protivník nevyspytateľný Zimný vojak, ktorý bol braný po niekoľko desaťročí skôr ako mýtus. Okrem toho v organizácii na povrch vyplávajú intrigy, čudné zákulisné ťahy.

Odrazu tu niečo nie je v poriadku, Nick Fury a Captain America sa dostávajú do nevôle, dostávajú sa do pozície štvancov, sú vyhnanci, ktorý si musia kryť chrbát lebo nevedia kto presne spustil fámy o ich vykonštruovaných intrigách. Boj o česť sa začína…

"Marvel's Captain America: The Winter Soldier" L to R: Black Wi

O filme: Po prvom diely nastala výmena na režisérskom poste a to skoro neznámou dvojicou Anthony Russo a Joe Russo. Tento spočiatku nevyspytateľný krok od štúdia nakoniec tejto sérii prospel a to náramne. Táto dvojica dala druhému dielu skutočný punc a oproti dosť priemernému prvému dielu, dodala tejto sérii ráz aký si skutočne zaslúži. Film sa vo svojej úrovni po všetkých stránkach dotiahlo rázne na samotnú tímovku Avengers (2012), na film ktorý bol v kinách tak úspešný že dosiahol v komerčnom celosvetovom merítku historicky tretiu najvyššiu tržbu v hodnote $1,518,594,910.

Samozrejme že samotný film Captain America: Zimný vojak v štatistických hodnotách nedosahuje až také mega hodnoty, ktoré by sa prehupli cez hranicu $1miliardy ale zas v rámci komiksových filmov dosiahol štandard aký si zarobia tie lepšie zaujímavejšie projekty posledných rokov (Muž z ocele, Thor 2, Amazing Spider-man).

"Marvel's Captain America: The Winter Soldier" Winter Soldier (

Samotný príbeh má iskru, dej je prešpikovaný, dravý, ponúka zaujímavé zvraty, nechýba dramatickosť, v podstate celkovo dej je až prekvapivo ušitý na dnešnú hektickú panovačnú vladársku dobu, dokonca príde aj na emócie, všetko toto má odraz hlavne vďaka dobre spracovanej pozície silného protivníka a konšpiračným zákulsným ťahom. Ráznejší je aj výkon a prístup Chris-a Evans-a akoby pri režisérskej dvojici získal nový impulz, dozrel do plného formátu charakteru daného hrdinu, citeľne tak pekne utiahne dej a jeho výstupy strhnú patričnú pozornosť diváka.

Vďaka jeho výkonu je ale o to bledší, menej viditeľný prínos Čiernej vdovy v podaní Scarlett Johansson, nieže by hrala zle ale citeľne ráznejšie dominovala práve v tímovke Avengers, tam jej to viac sedelo. Samozrejme že pár slušných akčných momentiek v jej podaní príde, plus taký malý bonbónik sú aj jej scény s iskrivým tónom, čomu sa fakt nedá vyhnúť pri jej tesnom priliehavom kostýme. Na druhú stranu príjemne prekvapil sympatickým výkonom nováčik Anthony Mackie (darilo sa mu vo filme Pot a krv), ten má hlavne v rámci svojej pozície vo filme dej odľahčovať skečmi a darí sa mu v tomto smere.

"Marvel's Captain America: The Winter Soldier" Captain America/

Za takú delikatesu sa tu dá označiť akčná a triková stránka, pokiaľ ide o akciu tak tvorcovia vsadili na mierne roztrasenú kameru pri snímaní súbojov, štýlom prezentácie ako boli filmy o Jasonovi Bourneovi od Paula Greengrassa. A urobili dobre, lebo týmto smerom dodali v akcii patričný náboj, autentičnosť, dobre urobili aj že strih nie je moc zbesilí a môžeme tak krásne usledovať akčné penzum súbojov. Rovnako tak pôsobí monumentálna triková stránka, ktorá len dodáva na veľkoleposti snímky, čomu dopomáha aj efektný 3D rozmer. Captain America: Zimný vojak je teda jasná voľba pre fanúšika komiksových blockbusterov, štúdio Marvel nezaľáha, rázne napreduje a stále má čo ponúknuť.

Hodnotenie filmu: 100%
Originálny názov filmu: Captain America: The Winter Soldier
Komerčný ohlas filmu Captain America: Zimný vojak (k 01.06.2014):
Rozpočet: $170 miliónov
Otvárací víkend v USA: $95,023,721
Tržby v USA: $255,150,000
Tržby mimo USA: $454,100,000
Tržby Celosvetovo: $709,250,000

V Slovenských kinách od 03.04.2014

CA2 (1)

Napísal: Matúš Gajdošech