Carnival Youth vydávají nový singl a videoklip Empire of Temptations a vrací se do Prahy

Lotyšští Carnival Youth vydávají nový singl a videoklip Empire of Temptations, představující novou kapitolu jejich hudební tvorby. 4. září vystoupí v pražském Café V lese.

„Pandemie pominula, dostudovali jsme a blížíme se čtvrté dekádě našeho prozkoumávání této planety. Ve velkém měřítku je to možná jen malé zrnko v misce hudebních cornflakes, ale pro nás je to významný a radostný milník,“ říká člen kapely Emīls Kaupers.

Videoklip k písni Empire of Temptations si kapela natočila svépomocí. Režie se ujal Edgars Kaupers, střihu Roberts Vanags a hlavní roli v klipu ztvárnil Emīls, který během natáčecích dnů působivě uběhl téměř dva celé maratony.

„Původní koncept videa jsme vymysleli společně, ale já se ujal role režiséra, protože zkušenosti ukazují, že sdílená odpovědnost je nejlepší způsob, jak dosáhnout požadovaného výsledku,“ komentuje proces vzniku Edgars. „Vzhledem k dynamické povaze písně jsme chtěli podobně dynamický vizuál, takže jsme se rozhodli postavit celý klip na běhu a natáčení z jedoucího auta. Zařazení skoku o tyči dává zdánlivě bezcílné pobíhání smysl – stačí ho jen najít. Text písně vypovídá o myšlence skoku a povznesení se nad každodenní banality.“

 „Záběry klipu odrážejí neustálý spěch moderního života, zatímco skok do výšky symbolicky připomíná vertikalitu vznášející se nad všedností a vytvářející prostor pro zázrak. Každý si tuto vertikalitu může vyložit po svém,“ dodává Roberts.

Od svého debutového alba „No Clouds Allowed“ (2014) si Carnival Youth, získali široké uznání za své podmanivé skladby a energické živé koncerty, se kterými několikrát vystoupili i v Praze či na Slovensku. S pěti dobře přijatými alby na kontě si upevnili pozici jednoho z nejslavnějších lotyšských hudebních exportních artiklů. V posledních dvou letech absolvovali turné, během kterého odehráli více než 100 koncertů ve všech koutech Lotyšska. Fyzické album „Naivais ku-kū“ se navíc stalo nejprodávanějším albem v Lotyšsku v letech 2021 a 2022. Jejich nepopiratelný talent a neutuchající odhodlání je zavedly za hranice domoviny a ozdobily pódia prestižních festivalů a míst po celé Evropě i mimo ni, včetně SXSW, Szigetu, Open’eru, NME Club Night a mnoha dalších. Několikrát absolvovali turné po Evropě a v roce 2022 odehrála první čtyři koncerty ve Francii, včetně prvního v Paříži v Le Supersonic.

Carnival Youth získali za svou tvorbu několik lotyšských hudebních ocenění, včetně ceny Album roku 2016 za nahrávku „Propeller“, a také cenu The European Border Breakers na Eurosonic Noorderslag 2016. Kapela, tvořená čtveřicí Emīls Kaupers (bicí, zpěv), Edgars Kaupers (kytara, zpěv), Roberts Vanags (klávesy, zpěv) a Kristiāns Kosītis (baskytara), pracuje v současnosti na nové desce s datem vydání 2025. Vstupenky na koncert 4. září v Café V lese k zakoupení v prodejní síti GoOut.

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=PV-QTKDqsvA
Multilink streamovacích platforem: https://found.ee/cy-eot
FB událost koncert v Café V lese: https://www.facebook.com/events/1489754894963650
Vstupenky: https://goout.net/cs/carnival-youth/szfingx/

https://www.tiktok.com/@carnivalyouth 
https://www.instagram.com/carnivalyouth/ 
https://www.facebook.com/CarnivalYouth
https://www.dsmacku.com/live/carnival-youth-lv/

TS