Celeste Buckingham dnes vydáva piaty štúdiový album BARE.

Pred rokom vydala speváčka Celeste Buckingham výberovku The Best Of Celeste, ktorú označila za symbolickú hudobnú bodku za jednou érou svojho speváckeho života a tvorby. Toto tvrdenie dnes získava na sile viac než kedykoľvek pred tým. Prechod do novej éry totiž Celeste spečatila práve dnes vydaním nového štúdiového albumu Bare, ktorý možno počastovať rôznymi prívlastkami, no asi najviac ho vystihuje fakt, že je výrazne odlišný než speváčkine predchádzajúce albumy.

Bare je Celestiným v poradí piatym štúdiovým albumom. Vznikal v priebehu roka 2017 v bratislavskom nahrávacom štúdiu Littlebeat v produkcii Martina Šrámeka, Andreja Hrušku a Mateja Mikloša. Obsahuje desať skladieb, všetky v anglickom jazyku. Rok 2017 bol pre Celeste Buckingham rokom duetov, album Bare je však jej čisto sólovým dielom – žiaden featuring na ňom nenájdeme. Urobila z neho platformu pre svoje aktuálne sólové hudobné výpovede.

Podľa speváčkiných slov názov Bare vystihuje obnaženosť, autentickosť a intímnosť jej hudobných výpovedí v období, kedy album tvorila a nahrávala. Ako sama opisuje, Bare je zároveň hudobným odrazom jej osobnej premeny z dievčaťa na ženu. Žánrovo je to stále pop, ale zvukovo sa už posúvam inde. V rámci frázovania, melodických liniek aj práce s textami,“ vysvetľuje Celeste svoj aktuálny umelecký vývoj a posun, ktorý v štúdiu pretavila do desiatky nových piesní. „Chcela som,  aby bol tento album iný, aby reprezentoval to, kým som teraz, nie ako ma ľudia poznajú z minulosti.“ 

Silnú symboliku nesie v tejto súvislosti booklet albumu. Pri jeho fotení sa totiž Celeste po rokoch opäť stretla s uznávaným majstrom fotografie Lukášom Dvořákom, ktorý bol autorom jej úplne prvých profesionálnych promofotografií. „Mám pocit, že Lukáš ma vie kamerou či objektívom zachytiť a vystihnúť najlepšie. Preto som veľmi rada, že nám táto spolupráca vyšla,“ hodnotí výsledok Celeste. „Design bookletu tvorila moja kamarátka a šikovná grafička Kristy Mohr, s ktorou som sedela pri kreatíve a spoločne sme vytvárali každý jeden krok. Výsledným vizuálom som chcela dosiahnuť, aby ľudia mali pocit, že sedeli v štúdiu so mnou, keď album vznikal, keď som písala a nahrávala skladby.“

Vydanie nového albumu Bare sprevádza premiéra prvého singla a videoklipu s názvom Go Away: www.youtube.com/watch?v=p8UcDhfeB3E. Speváčka skladbu nasadzuje zároveň na oboch trhoch svojho pôsobenia, v Európe i v USA, keďže sa zapáčil tiež jej americkému manažmentu. Rytmický singel je výstižnou prvou lastovičkou toho, ako bude znieť a vyzerať celý nový album, ktorý je výsledkom silného vplyvu progresívnych zahraničných trendov na tvorbu Celeste Buckingham. Časté cestovanie, ktoré si vyžaduje úspech jej singlov zahraničí, akoby sa postupne stávalo múzou mladej talentovanej speváčky a autorky. Napokon, kto iný zo slovenských spevákov by mal prinášať do slovenskej hudby nové trendy spoza hraníc…?

 „V Go Away prosím človeka respektíve problém, aby odišiel. Text má dvojitý zmysel, pôvodne je mierený na jedného konkrétneho človeka, no zároveň reprezentuje moje frustrácie, ktoré nechcem mať v živote. Myslím, že každý z nás mal ten pocit – keď narazím na komplikovanú situáciu alebo problém, tak sa to snažím dostať preč z hlavy a zo života. Práve táto pieseň by mala v rámci energie, dynamiky spevu a textu reprezentovať tento pocit,“ opisuje Celeste metaforický námet skladby.

Ako prezrádza, už pri nahrávaní piesne v štúdiu sa jej v hlave objavovali prvé obrazy toho, ako by mal vyzerať videoklip k tejto konkrétnej skladbe. Pri výbere režiséra Celeste intuícia priviedla k mladému nadanému Samuelovi Hoffmanovi, s ktorým v minulosti spolupracovala na iných projektoch. „Zavolali sme si so Samom a veľmi rýchlo sme sa zhodli na základných nápadoch, ktoré sme už postupne spoločne rozvíjali,“ hovorí Celeste a vysvetľuje námet videoklipu, ktorý reprezentuje tri fázy ženy po rozchode. „Prvá fáza je odmietanie prijať realitu, že vzťah sa skončil, je to nepríjemná, bolestivá fáza, človek má pocit, akoby sa z toho išiel zblázniť… Druhá fáza je agresívna fáza vzdoru a prijatia reality, kedy žena začína chápať, že vzťah sa naozaj skončil, a začína hľadať dôvody, prečo sa skončil. V tejto fáze sa často snaží z rozchodu obviniť toho druhého, keďže vždy je ťažšie priznať si, že ja som ten, kto je na vine. Tretia fáza je zotavenie, návrat k pôvodnej sebavedomej žene, ktorá nie je zlomená z rozchodu.“ Ako speváčka dodáva, spomínané tri stavy sú v jej novom videoklipe reprezentované tancom, pohybom, gestami i stylingom, takže zatiaľ čo v úvode ju vidíme zlomenú a na kolenách, v závere videoklipu sa už stretávame so silnou, sebavedomou a sexy Celeste.

Album Bare vychádza 3. novembra 2017 vo vydavateľstve Buckingham Entertainment Group. Celeste Buckingham ho predstavila 2. novembra na exkluzívnej listening session u seba doma v prítomnosti médií, zástupcov rádií a hudobných kolegov.                                                                                                                                        

TRACKLIST  Celeste Buckingham: Bare

  1. Paradise
  2. Addict
  3. Intoxicated
  4. All This
  5. Rose
  6. Go Away
  7. Selfish
  8. Immature
  9. Trip
  10. Time Is Ours

www.celestebuckingham.com
www.facebook.com/CelesteBuckinghamOfficial
www.instagram.com/celbuckingham

Zdroj: TS