Cenu Esprit za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová.

Slávnostné odovzdávania cien s trojkoncertom nominovaných prebehlo v sobotu v MDPOH ako súčasť celosvetovej oslavy Medzinárodného dňa jazzu. Cenu za najlepší jazzový album roku 2015 získala Sisa Michalidesová a Benito Gonzalez s albumom Dream Rhapsody a cenu verejnosti si prebrala Ingrid Bezak za album Deep Inside.

Počas slávnostného večera predstavili naživo svoju aktuálnu tvorbu traja z nominovaných. Na úvod sa pódia zhostil Pavel Morochovič, ktorý ponúkol autorský repertoár klavírneho tria. Jazz s rešpektom k tradícii predstavil v dvoch skladbách trubkár Lukáš Oravec.

Víťazka Sisa MIchalidesová s Benitom Gonzálezom na pódiu okrem ukážok z nominácie, svoj album priamo pokrstila.  Úlohy krstného otca sa pohotovo zhostill Boris Čellár, organizátor podujatia ESPRIT.

1_Hlavna_Cena_Esprit_foto_Rudolf_Baranovic

Sisa Michalidesová si cenu v podobe sošky kontrabasu prebrala priamo od jej autorky sklárskej výtvarníčky Gordany Turuk.

O víťaznom albume sa v superlatívoch vyjadrili viacerí členovia odbornej poroty:

“Sise Michalidesovej sa podarilo do tohto projektu skoncentrovať všetky svoje ambície, invenciu a aj štýlové línie.” Prof. Yvetta Kajanová, PhD.- muzikológ (Katedra hudobnej vedy FiFUK)

”Ženský element se v tvorbě Sisy neschová a je to dobře. S pomocí mužských spoluhráčů vznikla hudba, která má jak duši, tak energii.”  Vilém Spilka, riaditeľ a dramaturg (JazzFestBrno)

”Kompozičná vypracovanosť, ale aj vysoká estetická hodnota hudobnej imaginatívnosti a v neposlednom rade aranžérska a inštrumentalistická perfekcia.”  Gabriel Bianchi, jazzový publicista

2_Hlavna_Cena_Esprit_foto_Rudolf_Baranovic_2

Cenu verejnosti získal album Deep Inside od speváčky Ingrid Bezak. Ocenenie v podobe digitálnej kresby víťazky odovzdala šéfdramaturgička Rádia Devín spolu so zástupcom hlavného Partnera podujatia. Autorom kresby je Michal Kečkeš, ktorého výstava ilustrácií počas večera zdobila foyer Mestského divadla P.O. Hviezdoslava.

Celý slávnostný večer bol prenášaný v priamom prenose na rádiu Devín a programom sprevádzal jeden z jeho moderátorov – Ján Sklenár a šarmantná Lucia Šipošová.

Štvrtý ročník podujatia dokázal životaschopnost jazzu nielen počtom sedemnásť nominovaných albumov, ale aj plným hľadiskom jazzových fanúšikov, ktorých sa na jej slávnostnom odovzdaní zišlo viac ako tristo.

3_Cena_verejnosti_Ingrid_Bezak_foto_Rudolf_Baranovic

Podujatie každým rokom dvíha latku diana na slovenskej jazzovej scéne o trochu vyššie a napĺňa tak svoj hlavný cieľ, napomáhať zviditeľneniu slovenskej jazzovej hudby a podporovať produkciu ďalších kvalitných jazzových albumov.

“Okrem toho, že sme počas večera ESPRIT mali možnosť presvedčiť sa opäť naživo o kvalitách slovenských džezmenov, oceňujem plné hľadisko. Umelec potrebuje k svojej tvorbe adresáta. Zažili sme počas dvoch hodín krásny moderovaný večer plný kvalitnej hudby s prekvapením na záver.” zhodnotil štvrtý ročník podujatia hudobník a organizátor Boris Čellár.

Medzi nominácie na cenu ESPRIT 2015, ktorú vyhlasuje hudobný portál Jazz.sk, bolo zaradených sedemnásť albumov slovenských hudobníkov, ktoré spadajú do kategórie jazzu a boli vydané v roku 2015.

4_Odovzdavanie__cien_Esprit_foto_Rudolf_Baranovic

Hlavným partnerom podujatia je spoločnosť Porsche Inter Auto Slovakia. Mediálnym partnerom RTVS a rádio Piešťany. Podujatie podporila SOZA, BSK, Hudobný fond, Bratislavský samosprávny kraj, spoločnosť Megaloman a Gordana glass.

Doplňujúce informácie:

17 nominovaných albumov za rok 2015:

  • AMC Trio – Very Keen Attack
  • Anton Jaro & Jazz na Ex – Spacetime
  • Groove Hub – Enter the Hub
  • Ingrid Bezak – Deep Inside
  • Jana Bezek Trio – Cracow
  • Juraj Schweigert & The Groove Time – Novelty shop
  • Ľuboš Šrámek & His E. E. Artsemble feat. Peter Erskine – White Dream
  • Kaunis Five – Kulosaari
  • Luboš Brtáň Organ Section – Steps Into the Past
  • Lukáš Oravec Quartet feat. Vincent Herring – Piotrology
  • Martin Uherek – Walkin´ My Own Way
  • Miloš Železňák Trio – V bezvetrí a bezčasí
  • Ondrej Juraši – Post
  • Pavel Morochovič Trio – Awakening
  • Saxophone Syncopators – Good Morning Ragtime
  • Sisa Michalidesová Benito Gonzalez – Dream Rhapsody
  • Sisterhood of Klangpedal – Sisterhood of Klangpedal

V medzinárodnej odbornej porote tento rok zasadli: Gabriel Bianchi – jazzový publicista, Prof. Yvetta Kajanová, PhD.- muzikológ (Katedra hudobnej vedy FiFUK), Peter Polansky – marketingový riaditeľ a dramaturg Wiener Konzerthaus, Vilém Spilka – riaditeľ a dramaturg (JazzFestBrno), Igor Wasserberger – hudobný redaktor a publicista, Viktor Zappner – umelecký riaditeľ a dramaturg (Devonport Jazz), Ján Babič – riaditeľ festivalu Trenčiansky jazzový festival, Steve Lee – vydavateľ časopisu InConcert Magazine USA, Ján Sklenár – Rádio Devín, Peter Baláž – redaktor hudobného portálu (Jazz.sk)

Ocenenie Esprit za rok 2015 je štvrtým ročníkom podujatia, pričom držiteľom ocenenia za rok 2014 je Juraj Griglák a v roku 2013 získal cenu trubkár Lukáš Oravec.

„Myšlienkou udelenia ocenenia z nášho pohľadu nie je hodnotenie, kategorizovanie, alebo vyvolávanie súťaživosti. Cieľom je podpora jazzového diania a motivácia k ďalšej produkcii hodnotných albumov, ktoré obsahujú neviditeľný jazzový esprit“, hovorí hudobník a realizátor ocenenia Esprit, Boris Čellár.

Hlavnou myšlienkou projektu Esprit – udeľovania cien za najlepší slovenský jazzový album je podpora tvorivosti slovenských predstaviteľov alternatívneho, jazzového žánru. Deje sa tak priamou formou zviditeľňovania hudobných albumov vydaných v predchádzajúcom roku, pričom vďaka online prezentácii súťaže vzniká voľne dostupná databáza albumov s ukážkami a ich profilom.

5_Odovzdavanie__cien_Esprit_foto_Valentina_Nidelova

Esprit ďalej nabáda k objektívnej konfrontácii názoru odbornej a laickej verejnosti, čo je prínosom nielen pre samotného autora diela. Ku každému z albumov zaujíma 10 členná odborná porota konkrétne stanovisko, na druhej strane verejnosť prejavuje svoj názor formou hlasovania za najobľúbenejší album.

Cieľom realizátorov ceny Esprit je z odovzdávania ocenení vytvoriť pravidelnú udalosť, ktorá tak raz ročne vytvorí priestor pre stretnutie kultúrnej obce, spojenú s vysoko hodnotným programom aktuálneho držiteľa ceny – koncertom so skladbami z oceneného albumu.

www.jazz.sk
www.jazzday.com

Zdroj: Jazz.sk