Českí kaskadéri predstavia vo Svidníku adrenalínovú šou v Glóbuse smrti!

TUNING ZRAZ Svidník 2012 otvorí svoje brány 10. augusta a jeho organizátori sľubujú počas troch dní skvelú šou. Prispieť do pôsobivej mozaiky sú pripravení aj majstri kaskadéri z českého Crazy Day Teamu.

Jeho zakladateľom je Ján Holub, ktorý začal ako filmový kaskadér pracovať už v pätnástich. Hoci jeho doménou boli autá, postupne začal trénovať s motocyklom. Vďaka novej vášni sa zoznámil so zakladateľom českej kaskadérskej scény Pavlom Korychom. Obidvaja dostali ponuku účinkovať v Nemecku, kde sa stali súčasťou najprestížnejšieho programu v Európe. Po návrate domov sa J. Holub rozhodol založiť vlastný tím, preto postupne oslovil najlepších kaskadérov v Česku, ktorí sa s jeho víziou stotožnili a spolu už jazdia niekoľko rokov. Z portfólia Crazy Day Teamu sa vo Svidníku predstavia jazdci na motocykloch, pričom svoje vystúpenie dovedú do dokonalosti v Glóbuse smrti. Jeho konštrukcia váži 4,5 tony, technici ho stavajú šesť hodín a jazdia v ňom traja muži spolu. „Prvý vojde do gule Roman Janoščák a ak sa pri jeho kaskadérskych prvkoch nič nestane, prídem k nemu aj ja. Triky budeme predvádzať spolu a pokiaľ všetko dobre dopadne, ako tretí sa k nám pridá Slovák Pavol Uram. Jazdiť budeme po celom obvode, napr. i hore nohami a to všetko v rýchlosti 60 km/h. Keďže sa budeme míňať 20 cm od seba, pravdepodobnosť stretu je veľká,“ prilial adrenalín Ján Holub.

V Glóbuse smrti jazdí J. Holub s partnermi už štyri roky, ale ako poznamenal, začiatky boli náročné a bolestivé. „Generácia, ktorá u nás tieto triky predvádzala, jazdila v 70. rokoch, teda nikto nám v Česku a ani na Slovensku nevedel poradiť, ako to máme urobiť. Neostávalo nám nič iné iba sa učiť na vlastných skúsenostiach a pokiaľ sme sa to naučili, zničili sme množstvo motoriek, a aj my sami sme boli dosť dobití. Potom sme však trénovali jeden celý rok každý deň bez ohľadu na počasie, až sme nakoniec na ten správny princíp prišli,“ zaspomínal si J. Holub.

Pri troch jazdcoch v kovovej guli tuhne divákom v žilách krv, no ak sa nájde dobrodruh, ktorý bude mať dostatok odvahy postaviť sa bok po boku kaskadérom, J. Holub ho rád pozve dovnútra. „Človek to musí vidieť na vlastné oči. Ide o naozaj nebezpečnú kombináciu, preto nestretávame veľa odvážlivcov, ktorí by sa postavili do stredu. Ak sa však dohodneme a niekto z usporiadateľov sa predsa len odváži, vezmeme ho k nám a zopár trikov okolo neho určite urobíme,“ dodal s úsmevom J. Holub.

Okrem účinkovania v mnohých filmoch a seriáloch sa Crazy Day Team preslávil v Česku kampaňou Nemyslíš, zaplatíš!. Domáce média ju označili za mimoriadne drsnú, ale ministerstvo dopravy a známy režisér Filip Renč vo svojej filozofii za bezpečné cesty neuhli ani o milimeter. Spoty varujú pred nebezpečnou jazdou, vysokou rýchlosťou a tiež upozorňujú, aby sa ľudia v autách pripútali. Autori klipov ťažia z momentu prekvapenia a šokujúco reálneho zobrazenia nehôd. „Spoluprácu s Filipom Renčom sme si zopakovali pri natáčaní aj na Slovensku populárneho seriálu Sanitka. Na nových častiach sme pracovali celý rok a diváci nás uvidia vo všetkých nehodách na motorkách, autách, autobusoch, či nákladiakoch,“ predstavil úlohy členov Crazy Day Teamu J. Holub.

Zdroj: GRAND STUDIO, s.r.o.