Česko-slovenský animovaný film Parralel zožal na premiére úspech, teraz mieri do slovenských kín!

Na svete je prvý slovenský komiks s názvom Parralel! Na konte ho majú český animátor Matyas Brych a slovenský producent Patrizio Gente a režisér Vladimír Kriško. Ich animovaný debut zožal na premiére úspech a teraz sa chystá očariť fanúšikov po celom Slovensku. Výnimočná dráma Parralel je inšpirovaná skutočnými udalosťami a určená pre dospelých divákov. Od dnes si ju môžu pozrieť všetci priaznivci fantasy.

Film kreslil animátor a režisér Matyas Brych vyše dva roky a v postprodukčnej fáze si pribral slovenských producentov Patrizia Gente a režiséra Vladimíra Kriška, ktorí dali filmu finálnu podobu. Čerešničku na torte filmu nasadilo vynikajúce obsadenie slovenských dabingových hercov.

„Film som pracovne videl veľakrát, ale aj v kinosále ma opäť dostal. Už pri dabingu nám všetkým vyhŕkli slzy, keď sme videli ako pracujú herci a keď sme videli ako sa Tomáš Maštalír dabingovo rozplakal. Tomáš nám nadaboval hlavnú postavu, ďalšie postavy herečka Zuzana Porubjaková, malá Martinka Kapráliková, Mirka Grožáková a známy herec Daniel Heriban,“ hovorí hrdo producent Patrizio Gente z VISIONFILM / MEDUSA PICTURES.

Film mladých tvorcov s názvom Parralel je o prekonávaní samého seba. Autor má rád príbehy slávnych horolezcov, ktorí aj v najťažších situáciách prejavujú obrovskú vôľu žiť. Film nám dáva nádej, že aj tie najnáročnejšie situácie, ktoré sa môžu v živote stať, sa dajú zvládnuť.

„Prekvapili ma nielen chvály od divákov, ale aj to, že vnímali film veľmi emotívne. Stretol som viacerých, ktorí si aj poplakali. Náš film je pre mladého človeka, ktorý má už viac bolesti zažitých, aby to vedel pochopiť. Je to špecifický žáner a zároveň aj ťažká téma, takže sa teším, že to ľudia berú“, hovorí režisér postprodukčných prác Vladimír Kriško.

Autorom námetu je režisér, animátor a scenárista Matyas Brych, ktorý pochádza Čiech, ale už osem rokov žije a pracuje v Košiciach. Matyas Brych má za sebou niekoľko kratších animovaných filmov, jeho filmový debut Parralel vznikal postupne niekoľko rokov v jeho milovanej českej Vysočine a neskôr aj na Slovensku. Na premiéru prišiel s manželkou a s dvomi malými deťmi.

„Ja mám úžasný pocit, že máme ten dlhokánsky beh za sebou. Ako tvorca nemôžem byť spokojný, ale z reakcií ľudí v kine som nadšený. Hudba, zvuková réžia a výkony hercov, to sú zložky, ktoré vytvorili tento film. Peter Kučera urobil fantastickú prácu,“ teší sa z úspechu autor scenára a animátor Matyas Brych.

Producenti Patrizio Gente a Vladimír Kriško sú rovnako nadšení z práce na unikátnom filme ako autor námetu. Aj keď vedeli, že sa púšťajú do „sizyfovskej práce“, tušili, že vzniká niečo mimoriadne. Ženskú postavu Ellis dabovala populárna herečka Zuzana Porubjaková.

Bola to úplne iná práca, ako čokoľvek čo som doteraz robila. Výzva a veľká zodpovednosť. Zoro Laurinc chcel od nás hĺbku a cit, verím, že to bude vo filme cítiť“, hovorí o práci na novom filme Zuzana Porubjaková.

„Je to mimoriadne špecifický projekt, každý z tvorcov urobil pre film maximum. Boli okolo takéhoto animovaného filmu pre dospelého diváka otázniky, ako to publikum prijme. Film hovorí o ťažkej ľudskej téme, ktorá má šancu diváka emocionálne zasiahnuť. Pošťastila sa vzácna jednota všetkých zložiek a v neposlednom rade aj zvukový mix, spravili z tohto filmu lahôdku. Som vďačný, že som mohol byť pri tom!“, hovorí Zoro Laurinc, ktorý mal na starosti réžiu dabingu.

Hudbu k filmu Parralel vytvoril hudobný skladateľ Dalibor „Stroon“ Kocián. Do deja dokonale zapadla aj skladba „Dream“ od skupiny Peter Bič Project. Text napísala speváčka Viktória Vargová, hudbu zložil Peter Bič.

„Som veľmi rád, že sa naša pesnička objavila práve v tomto filme. Medzi nami je naozaj veľa paralel. Režiséra Vlada Križka poznám dlhé roky, sme kamaráti a nakrútili sme spolu klipy. Animátor a režisér filmu Matyas žije v Košiciach. Keď ma chalani oslovili, tak mi hneď napadlo, že sa tam hodí skladba Dream z nášho zatiaľ posledného albumu. Pretože celý ten film je tak trošku sen,“ hovorí hudobník Peter Bič.

Film prišli podporiť mnohí hostia, speváčka Nika Karch, herečka Gabika Marcinková, Juraj Štefánik zo skupiny Horkýže Slíže, Lasky z Pary, či spevák Thomas Puskailer.

„Ja mám rád marvelovky, animáky aj komiksy. Vo filme je zvláštna animácia, ale keď sa ten dej zlomil a pochopil som to, aj som plakal. Film ma natoľko pohltil, že som potom volal manželke, že ju aj nášho syna veľmi ľúbim. Dobre zapadla do deja hudba. Som rád, že ľudia na Slovensku majú odvahu robiť takéto filmy“, nešetrí chválou spevák Thomas Puskailer.

Technológia filmu Parralel je 2D plôšková animácia, ku ktorej sa v postprodukcii dodali filmové efekty. Celovečernú animovanú drámu pre dospelých s názvom Parralel si od dnes môžete v kinách na celom Slovensku. Viac informácií nájdete na https://www.facebook.com/parralelmovie/

Zdroj: TS
Foto: Roman Stražanec