ČESKÝ A SLOVENSKÝ FILMOVÝ FESTIVAL V AUSTRÁLII SA ZAČNE V CANBERRE!

Štvrtý ročník Českého a slovenského filmového festivalu v Austrálii sa začne už zajtra (7. 9. 2016) v Canberre, po hlavnom meste kontinentu sa pridá Melbourne (14. – 23. 9. 2016) a v októbri Sydney (12. – 16. 10. 2016) a Perth (20. – 23. 10. 2016). Ide o výnimočnú príležitosť prezentovať domácu filmovú tvorbu pred austrálskym publikom so záujmom o európske filmy, ako i pre študentov filmových a umeleckých škôl. Festival uvedie takmer 40 celovečerných i krátkych filmov, a to filmy hrané, dokumentárne aj animované. Divákom pripomenú minulosť a zároveň im priblížia súčasnosť dvoch národov v strednej Európe.

Ponúkame austrálskym divákom priestor na rozširovanie znalosti a spoznávanie slovenskej a českej kultúry, ktorá si nájde obľubu nielen medzi česko-slovenskou komunitou v Austrálii, ale aj medzi tými, ktorí majú záujem bližšie spoznať kus strednej Európy. Vybrali sme filmy, ktoré sa už v domácom prostredí ukázali ako atraktívne a navyše, čo je dôležité, budú tamojším divákom približovať minulosť a zároveň predstavovať prítomnosť, aby im dopĺňali kontext krajín, ktoré boli možno kedysi ich domovom,“ povedala producentka za slovenskú stranu Silvia Panáková zo spoločnosti Arina Film production.

Ponuka slovenských a českých filmov je bohatá a to čo sa týka žánru, poetiky aj samotnej témy, ktorou sa filmári zaoberajú a dobou, kedy vznikli. Každé zo štyroch austrálskych miest má vlastnú, inú skladbu filmov; prispôsobuje sa miestnym trendom, krajanskej komunite a cieľovej skupine. Okrem iných titulov budú premietať snímky: Adéla ještě nevečeřela (Oldřich Lipský, 1977), Ani ve snu! (Petr Oukropec, 2016), Čistič (Peter Bebjak, 2015), Eva Nová (Marko Škop, 2015), Hrana (Patrik Lančarič, 2014), Lída Baarová (Filip Renč 2016), Očami fotografky (Matej Mináč, 2015),  Perinbaba (Juraj Jakubisko, 1985), Rodinný film (Olmo Omerzu, 2015), Sedem zhavranelých bratov (Alice Nellis, 2015), Stanko (Rastislav Boroš, 2016), Stratení v Míchove (Petr Zelenka, 2015), Teória tigra (Radek Bajgar, 2016) ,Vojtech (Viktor Csudai, 2015). Celovečerné hrané a dokumentárne filmy dopĺňajú krátke filmy a kolekcia študentských filmov, ktoré vznikli na pôde FTF VŠMU Bratislava, FAMU Praha a UTB Zlín.

Záujem o festival v Sydney z roka na rok stúpa, dostáva sa viac do povedomia nielen medzi krajanmi, ale začína priťahovať aj iné etnické komunity, ako napríklad Španielov a Indov, pričom pozitívne odozvy máme aj od Austrálčanov. Záujem v Perthe, kde sa festival začal len vlani, sa ešte len ukáže,“ povedala Ika de Detrich, riaditeľka spoločnosti IKSIMA Films v Sydney.

Filmový festival podporuje vzájomné vzťahy medzi Austráliou a Slovenskou a Českou republikou nezáväzným a prirodzeným spôsobom, ktorý ponúka premietanie filmov a organizovanie sprievodných podujatí. Do Austrálie prináša filmy práve spoločnosť ARINA v spolupráci s austrálskou spoločnosťou IKSIMA Films, Slovenským filmovým ústavom, Ministerstvom kultúry, Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch, Českým turizmom a s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu a Ministerstva kultúry ČR. Nad festivalom prevzal záštitu minister kultúry SR Marek Maďarič.

V Sydney festival už tretí rok spolupracuje s Fakultou animácie Technologickej univerzity (UTS Faculty of Design) a tohto roku sa po prvý raz pridala aj renomovaná Austrálska filmová, televízna a rozhlasová škola – AFTRS (Australian Film, TV and Radio School). Na oboch týchto školách ide o prehliadky študentov filmových akadémií na Slovensku a v Česku, sú verejnosti prístupné, s voľným vstupným,“ dodala de Detrich.

Všetky informácie o filmoch v programe festivalu nájdete na internetových stránkach: www.iksimafilms.com.au a www.casffa.com.au.

Vlani vznikla na Slovensku recipročná udalosť – Aussie Film Fest (AFF) – ktorá umožnila slovenským divákom zoznámiť sa so súčasnou austrálskou kinematografiou. AFF sa koná aj v Prahe.

Filmy spoločnosti ARINA:
Ani ve snu! – hraný, r.: Petr Oukropec, 2016
FairPlay – hraný, r.: Andrea Sedláčková, 2014
Lyrik – dokument, r.: Arnold Kojnok, 2014
Kvety a korene  – dokument, r.: D. Banyak, 2013
Modrý tiger – hraný, r.: Petr Oukropec, 2012
Čas grimás – hraný, r.: Peter Dimitrov, 2011
Ženy môjho muža – hraný, r.: Ivan Vojnár, 2009
Kým sa skončí tento film – dokument, r.: T. Hučko, 2009
1. M. A. – hraný, r.: Juraj Herz, 2009

CSFF_2016_V6_A3_seda

Zdroj: Zuzana Golianová , PR manažérka ARINA Film production