Chinaski odtajňujú prvý singel z nového albumu a ohlasujú jesenné turné.

Jedna z najúspešnejších českých skupín, Chinaski, vydáva na jar nový album. Nahrávku, ktorá vzniká v niekoľkých štúdiách na rôznych miestach na svete, predznamenáva singel Není nám do pláče. „Premietli sme do nej naše skúsenosti štyridsiatnikov. Niektoré veci už nie sú ako v dvadsiatich, ale naďalej sa máme skvele. O tom to celé je,“ priznáva frontman kapely Michal Malátný a prezrádza, že pesnička, v ktorej cituje doterajšie najväčšie hity kapely, dodá názov aj celému albumu.

Chinaski zároveň spúšťajú predpredaj jesenného turné, ktoré svojim titulárnym partnerstvom zastreší lotériová spoločnosť Sazka. Začne 24. októbra v Ostrave a skončí 16. novembra v pražskej O2 aréne. Medzitým kapela postupne dorazí do Brna, Hradce Králové, Českých Budějovic, Zlína, Jihlavy a Liberca. Vstupenky sú oddnes v predpredaji v sieti TicketLIVE. Skupina už na jeseň avizovala, že až do začiatku turné nebude koncertovať a nevystúpi ani na letných festivaloch.

Skladbu Není nám do pláče vybral ako uvádzajúcu pieseň albumu hlavný producent Greg Haver, ktorý stojí aj za mimoriadne úspešnou poslednou nahrávkou Chinaski – Rockfield. Tá kapele priniesla tri veľké rádiové hity, niekoľko ocenení vrátane Anděla za Skupinu roka. Muzikanti s Haverom už od minulého roku trávili čas nahrávaním a skladaním v Austrálii (kde vznikla aj skladba Není nám do pláče), londýnskych Dean Street Studios alebo aktuálne na Novom Zélande. „Našli sme producenta, ktorý má našu stopercentnú dôveru. Predtým sme neustále sedeli v štúdiu a všetci sme do toho hovorili. Teraz má Greg posledné slovo a zatiaľ to funguje,“ doplňuje Malátný s tým, že tentokrát do tímu zobrali aj ďalšieho producenta Stefana Skarbeka, s ktorým sa na jeseň vybrali nahrávať do kalifornskej púšte.

Chinaski už v tichosti a anonymite na záver minulého roka spustili web www.neninamdoplace.cz. Inšpirovala ich k tomu pozitívna atmosféra nových pesničiek na albume. „Všade okolo nás sa to hemžilo negatívnymi správami, ale my sme chceli ukázať, že život nie je zlý,“ hovorí gitarista František Táborský.  „Vyzvali sme preto ľudí, aby fotili alebo natáčali svoje šťastné okamihy a podelili sa o ne s ostatnými na webe. Bez akejkoľvek propagácie a bez toho, aby sme povedali, že za projektom stojíme, sú na stránke stovky fotiek ľudí, ktorým ‘není do pláče’. Chceme v tom určite pokračovať a pokúsiť sa s našimi fanúšikmi vytvoriť najväčšiu galériu šťastných okamihov,“ dodáva.

Zatiaľ posledná nahrávka Chinaski nazvaná Rockfield, ktorá vyšla pred dvomi rokmi, sa hneď po vydaní stala platinovou a najpredávanejšou v Českej republike. Úspešné boli aj single z albumu Víno, Každý ráno či Slovenský klín, ktoré sa stali dlhodobo najhranejšími pesničkami českých rádií. Za album, ktorý vyšiel aj na platni, kapela získala tri nominácie na české ceny Anděl a zo slávnostného ceremoniálu si odniesla sošku za Najlepšiu skupinu.

PLÁN TURNÉ:

24.10. Ostrava | OSTRAVAR ARÉNA
26.10. Zlín | Zimní stadion Luďka Čajky
28.10. Hradec Králové | FORTUNA aréna
7.11. Brno | DRFG aréna
9.11. Jihlava | Horácký zimní stadión
11.11. České Budějovice | Budvar aréna
14.11. Liberec | Home Credit Arena
16.11. Praha | O2 arena

Zdroj: BrainZone Promotion