Cinematik v medzinárodnej spolupráci!

Medzinárodný filmový festival Cinematik sa minulý rok stal členom siete Eye on Films, ktorá spája 40 festivalov a 39 distribučných spoločností. Pod jej hlavičkou sa na Cinematiku budú premietať štyri filmy.

Eye on Films sa snaží vzájomnou spoluprácou a zjednodušovaním podmienok pre nákup filmov pomáhať šíreniu celovečerných autorských debutov mladých európskych tvorcov mimo Európy a naopak. Filmy, ktoré získavajú od siete podporu, pritom vyberá panel odborníkov. Súčasťou siete Eye on Films sú okrem Cinematiku významné festivaly ako Tallinn Black Nights, MFF Sarajevo, MFF Solún, či MFF Edinburgh.

Francúzsko-pakistanský film Noor Çağly Zencirci a Guillauma Giovanettiho je príbehom muža, ktorý viac nechce patriť do transgenderovej komunity. Do nej sa dostal, aby mohol pomáhať živiť svoju rodinu, no on sa zamiloval do jedného z jej členov. Keď sa vzťah definitívne skončí, rozhodne sa odísť, nájsť si „chlapskú“ prácu a dievča, ktoré ho príjme takého, aký je.

S modernými dejinami sa snaží vyrovnať poľský film Krt Rafaela Lewandowskeho. Film rozpráva príbeh čerstvého tridsiatnika Pawla, ktorý sa jedného dňa dozvie, že jeho otec, uznávaný disident, mal spolupracovať s tajnou políciou.

Súčasnej situácii v Izraeli sa venuje film Nadava Lapida Policajt. Hlavným hrdinom je veliteľ elitnej protiteroristickej jednotky. Jeho manželke by sa v najbližších dňoch malo narodiť dieťa, no jeho život ešte predtým zmení stret s neobyčajne radikálnou skupinou teroristov.

Noc číslo jedna Anny Émond je inteligentnou, výborne zahranou a najmä odvážnou štúdiou vzťahu na jednu noc. V prvej časti filmu vidíme stretnutie Clary a Nikolaja, ktoré sa skončí vášnivým milovaním v jeho byte. Clara sa potom snaží potajomky odísť a udalosti naberú nečakaný spád.

7. ročník festivalu Cinematik sa uskutoční 7. – 13. septembra v Piešťanoch.

Zdroj: Cinematik