Cinematik: V Piešťanoch sa zídu najlepšie európske filmy roka.

Európski filmoví kritici opäť zostavili pre festival Cinematik reprezentatívny výber jedenástich najzaujímavejších filmov za uplynulý rok. Všetky sa čoskoro stretnú v jednej sekcii a v Piešťanoch budú súťažiť o cenu Meeting Point Europe. Návštevníci Cinematiku tak budú môcť v slovenskej premiére vidieť hneď niekoľko dôležitých filmov, o ktorých sa na zahraničných festivaloch toľko hovorilo.

Jednou z takýchto snímok je romantický sci-fi thriller Homár (The Lobster) od gréckeho režiséra Jorgosa Lanthimosa. Diváci si zrejme pamätajú jeho originálnu drámu Psí zub uvedenú Cinematikom v roku 2010. Lanthimos stále patrí k najinvenčnejším európskym režisérom a Homár je toho ďalším dôkazom. Príbeh zasadený do orwellovskej budúcnosti, v ktorej sú prenasledovaní nezadaní ľudia, bojoval v Cannes o Zlatú palmu a napokon si odniesol Cenu poroty.

Slovenskí diváci budú môcť prvýkrát na Slovensku vidieť aj najnovší dokument Wima Wendersa Soľ zeme (The Salt of the Earth). Ide o portrét uznávaného fotografa Sebastiãa Salgada, ktorý svojím objektívom zachytáva nielen nádherné miesta našej planéty, ale stáva sa aj svedkom vojen, hladomorov, medzinárodných konfliktov… Wim Wenders, sám významný fotograf, koncipuje tento film ako poctu jedného veľkého umelca druhému a zároveň mrazivým spôsobom necháva na plátne ožiť mnohé fotografie a ich tragické príbehy. Okrem nominácie na Oscara získala Soľ zeme na festivale v Cannes Zvláštnu cenu v rámci sekcie Un Certain Regard a sme radi, že vďaka Cinematiku bude tento neobyčajne obrazný dokument uvedený na veľkom plátne.

Lobster

Ďalšou atraktívnou snímkou bojujúcou o cenu Meeting Point Europe bude dráma Eden o počiatkoch francúzskej housovej scény. Režisérka Mia Hansen-Løve zasadila svoj film do strhujúceho kolotoča deväťdesiatych rokov a rozpráva príbeh vzostupu a pádu jedného francúzskeho DJ-a. Vo filme sa objaví aj elektronické duo Daft Punk, ktoré od začiatku podporovalo nakrúcanie a poskytlo svoje skladby za symbolickú sumu. Fanúšikovia hudobných a životopisných filmov sa majú určite na čo tešiť.

V súťaži sa objaví aj víťaz prestížneho hlasovania časopisu Cahiers du Cinéma o najlepší film roka a nie je to nik iný, než milovaný a nenávidený Bruno Dumont a jeho Malý Quinquin (P’tit Quinquin). Záhadný a zároveň odľahčený detektívny príbeh zasadený do prostredia letného francúzskeho vidieka bude určite pre program osviežením, keďže Dumont nakrútil prvýkrát vo svojej kariére komédiu.

Okrem slovenských festivalových premiér sa v programe Cinematiku objavia aj také festivalové ťaháky, ako nová snímka Ulricha Seidla V pivnici (In the Basement) francúzska dráma nominovaná na Cenu Európskeho parlamentu LUX Dievčenská banda (Girlhood) či víťaz piatich cien z Benátok vrátane Veľkej ceny poroty, dokument Podoba ticha (The Look of Silence) ktorý je pokračovaním filmu Akt vraždenia nominovaného na Oscara a uvedeného na Cinematiku v roku 2013.

Popri úspešných filmov z veľkých festivalov nezostáva ani tento rok Cinematik nič dlžný svojej povesti a v rámci sekcie Eye on Films sa už piaty rok zameriava na mladých tvorcov a ich prvé a druhé filmy. Záujemcovia sa môžu tešiť na lotyšský horor The Man in the Orange Jacket, debut marockej režisérky Taly Hadid, The Narrow Frame of Midnight, či na anglickú snímku Hide and Seek, s ktorou režisérka Joanna Coates vyhrala v Edinburghu cenu za najlepší nový britský film.

Cinematik sa uskutoční tradične v Piešťanoch 10. až 15. septembra.

Akreditácie na festival Cinematik je možné zakúpiť si už dnes na stránke www.cinematik.sk za 10, resp. 14 Eur.

Zdroj: Cinematik