Citadela – Ferry Corsten: Videoreport!

13. 02. 2015 sa v brnenskom Bobycentre konala trancovo orientovaná párty CITADELA, ktorej line-up priniesol zvučné medzinárodné mená. Konkrétne tu vystúpili domáci MATAMAR, MICHAEL BURIAN a LUCCA a hlavnými hosťami večera boli GIUSEPPE OTTAVIANI, BRYAN KEARNEY a headliner FERRY CORSTEN.

V Bobycentre som bol po veľmi dlhej dobe a musím povedať, že zaznamenalo veľké zmeny a pokrok v pozitívnom slova zmysle. Jedná sa o naozaj luxusný priestor pre stredne veľké akcie. Jediné negatívum by som poukázal na nedostatočný počet WC, obzvlášť, keď som videl tie rady ľudí pri ženských toaletách. VIP zóna mala samozrejme svoje vlastné toalety, ale ani tých nebolo o nič viac. Šatne v čase najväčšieho náporu mierne nestíhali, ale zato nebol problém s ich kapacitou, čo bolo podstatné.

Samotný večer odpálilo brnenské duo MATAMAR, ktorých som naživo videl po prvýkrát a musím skonštatovať, že ma svojim setom veľmi milo prekvapili. Nechýbalo mnoho známych trance hitoviek ako napr. Ronski Speed – Space We Are, Delerium – Silence a pod., ktorými rozohriali postupne prichádzajúce publikum.

Následne ich za mixpultom vystriedal domáci Michael Burian, ktorého set už bol viac housovo orientovaný, no napriek tomu neodzneli žiadne ľudovo povedané vŕzganice a nechýbalo aj zopár trancovo ladených trackov. Michael ma rozhodne príjemne prekvapil trackom THIS od Sander Van Doorn & Oliver, ktorý už z prvého počutia znel ako ten typický starý sound Sander Van Doorna.

Nasledujúcim hosťom za mixpultom bol Giuseppe Ottaviani z Talianska, počnúc ktorým to na parkete začalo poriadne vrieť. Jeho set mal absolútne fantastický vývoj, vrátane naozaj špičkového výberu trackov, ktoré mnohé z nich vybrnkával na synťáku naživo. Výborne komunikoval s publikom a vzájomná výmena energie medzi Giuseppem a davom fungovala naozaj maximálne dokonale. Keď som si po akcii spätne premietal v mysli sety, ktoré odzneli, tak som jednoznačne usúdil, ze Ottaviani bol pre mňa jasným headlinerom večera.

Giuseppeho napokon na stagi vystriedal oficiálny headliner večera FERRY CORSTEN, ktorý odpálil set svojim trackom Festival Crash, no hneď tým nasledujúcim to následne pomerne zbrzdil. V zásade som však od Ferryho čakal niečo oveľa horšie na základe posledne napočúvaných LIVE setov. V podstate zahral kompletnú zmesku žánrov, od EDM housu, cez klasický trance, uplifting až po tech-trance. Jediné, čo mi pomerne vadilo bolo, že tieto všetky žánre mixoval piate cez deviate bez nejakého špecifického vývoja. Neraz ma to na parkete zabrzdilo, pretože prejsť z EDM housu do tech-trancu občas naozaj pôsobí ako šoková terapia. Pozitívne je, že tých uvŕzganých trackov nebolo priveľa a tak celkovo môžem povedať, že Ferry nesklamal a stále vie, čo to znamená kvalitný trance. Nechýbalo množstvo skladieb z jeho produkcie vrátane legendárneho Out Of The Blue, všetky boli však v rôznych remixoch. Všeobecne bolo v jeho sete počuť silný tzv. NEW WORLD PUNX vplyv, resp. vplyv priamo Markusa Schulza, pretože trackmi z Markusovej produkcie naozaj nešetril.

Po Ferrym za mixpult nastúpil Bryan Kearney z Írska, na ktorého tam v ten moment už mnohí netrpezlivo čakali. A dočkali sa presne toho, čo od neho aj očakávali. Nekompromisný náklad! Jeho set bol naozaj výrazne tvrdší ako napr. na poslednej Transmission, odznelo množstvo tech-trancových peciek skombinovaných do acidu. Bryanov set sa vyvíjal vo viacerých vlnách. Začal riadne tvrdo, potom zvoľnil do uplifting trancu a následne zase pritvrdil. Rozhodne nesklamal a všetci sa na neho výborne vyskákali. Akurát jeho komunikácia s publikom bola o niečo slabšia, takže má sa od Ottavianiho ešte čo priučiť. :-) Z

áver noci ukončovala domáca LUCCA, ktorej set sa niesol v duchu techna. Bol príjemný, no z môjho pohľadu sa na záver akcie nehodil. Po Kearneym išlo tempo rapídne dole a celú akciu akoby LUCCA spomalila. Na kvalitu jej setu ani na výber trackov nemôžem nič zlé povedať, malo to naozaj super úroveň, avšak tento set jednoducho nezapadal do konceptu hudby, ktorá odznela v sete pred ňou. Z môjho pohľadu sa noc mala ďalej vyvíjať v duchu psy-trancu. Napriek tomu sa LUCCE podarilo na parkete udržať pomerne slušné publikum a tak som si po dlhej dobe na techno decentne zaskákal aj ja.

Celkovo CITADELA nesklamala, odzneli kvalitné sety, po technickej stránke nie je čo vytknúť, nechýbalo množstvo laserov, vrátane laseru na opačnej strane klubu, ktorý svietil na diskogule a vytváral tak dojem ďalších laserových lúčov. Vzhľad stagu pôsobil tiež výborne, vrátane LED steny. Jediné, čo mi tu možno trochu chýbalo boli dajaké intrá, ktoré by DJov uvítali. Napr. kebyže nestojím rovno pod stagom, ani by som nepostrehol, že za mixpultom sa vystriedal Ferry Corsten s Bryanom Kearney. Bryan totiž plynule pokračoval v rozohratom sete Ferryho. No a okrem toho bolo v tomto priestore dosť veľké teplo, akoby klimatizáciu nepustili dostatočne silno. Osobne si neviem predstaviť situáciu, keby bolo Bobycentrum naozaj maximálne zaplnené, to by bol pocit naozaj ako v saune. Keď to celé zhrniem, akcia vyšla podľa očakávaní, atmosféra počas celej noci bola miestami naozaj až dychberúca, čo môžete vidieť aj v nižšie priložených videách a záverom mi tak ostáva povedať len to, že už teraz sa teším na ďalšiu CITADELU ! :-)

Výber videí:

Celý zoznam videí: https://www.youtube.com/playlist?list=PLdG_aHFfYWj8Q3BzVDO1c7AvtodjAlh6_

Napísal: Ivo Ninja
Video: Ivo Ninja