City Sounds ohlasuje ďalšie mená: basgitarová ikona Marcus Miller aj gospelová diva Lizz Wright!

Organizátori koncertného cyklu City Sounds of Bratislava vstupujú do tohto roka vo veľkom štýle, tak charakteristickom pre túto mladú, dramaturgicky dravú koncertnú sériu, ktorá si za tri roky existencie získala už množstvo kmeňových fanúšikov. Pozvali jedinečných hudobníkov svetovej extratriedy – multiinštrumentalistu Marcusa Millera a  famóznu speváčku Lizz Wright.

O necelé dva mesiace, 29. marca v Ateliéri Babylon, sa rozozvučí basová gitara hudobníka, skladateľa, producenta a aranžéra Marcusa Millera, ktorý sa na vrchole hudobného Olympu pohybuje už 3 desaťročia. Podpísali sa na tom jeho štýl, duša a profesionalizmus, ktoré do hudby, bez ohľadu na žáner vkladá. Rock, pop, jazz, R&B, rap, blues, new wave, smooth jazz či dokonca opera – to je široký záber tohto hudobného génia.

Je všestranným multiinštrumentalistom, už od detstva hrá na basovej gitare, klavíri a basklarinete a saxofóne. Už ako 13-ročný písal piesne. O dva roky neskôr si už v rodnom New Yorku zarábal ako hudobník. Spolupracoval s mnohými známymi hudobníkmi od Franka Sinatru, cez Georgea Bensona, Erica Claptona, Eltona Johna, Arethu Franklin až po Jay Z, či Snoop Dogg-a… Dodnes má na konte viac ako 500 nahrávok a spoluprác. Najzásadnejšou bola spolupráca s legendárnym Milesom Davisom na kultovom albume Tutu, ktorý sa stal „grálom“ moderného jazzového zvuku. Zložil hudbu k dvadsiatke filmov a má na konte 10 albumov.

Miller je nadžánrový – v jeho tvorbe počujeme funky, rhythm and blues a samozrejme aj jazz, jeho hudba je pulzujúca a životaschopná. Vďaka tejto energii sú jeho vlastné projekty populárne aj medzi poslucháčmi, ktorí nie sú jazzovo orientovaní.

Na koncerte predstaví, okrem známych hitov, aj svoj najnovší album „AFRODEEZIA“, ktorý vyjde 2. marca v legendárnom vydavateľstve Blue Note.

O deň neskôr, 30. marca, vystúpi na jednom pódiu Ateliéru Babylon vychádzajúca hviezda Lukáš Oravec s hosťom Vincentom Herringom a rakúska kapela Kompost 3. Organizátori pripravili na tieto dva dni špeciálnu, zvýhodnenú permanentku.

Dokonalé precítenie v prevedení Lizz WrightV máji sa jazzové chuťové poháriky roztrasú pri hlase speváčky a skladateľky Lizz Wright. K hudbe pričuchla ešte ako malá, keď hrávala a spievala v gospelovom zbore. Spev vyštudovala na prestížnych univerzitách v Atlante, New Yorku a vo Vancouveri.

Jej posledný album Fellowship odzrkadľuje gospelovú hudbu a spirituálnosť. Lizz je považovaná za hviezdu súčasného amerického jazzu. Do neba ju vystrelil jej prvý album Salt (2003), ktorý sa umiestnil na 2. mieste v rebríčku Billboard Contemporary Jazz Chart. Svoje kvality potvrdila pri ďalších albumoch, ktoré sa v tomto rebríčku umiestnili na vrchole.

„O prechode od gospelu k jazzu je zábavné to, že som cítila, že práve jazz má v sebe istú posvätnosť,“ vraví Lizz. Okrem gospelu a jazzu je však doma aj v soule a bluesu. Na konte má štyri autorské albumy a na ďalších štyroch spolupracovala. Rezervujte si vo svojom diári dátum 18. máj, pretože vtedy vás presvedčí o svojich kvalitách a talente naživo v Ateliéri Babylon.

Vstupenky na koncerty Marcusa Millera a Lizz Wright sú oddnes dostupné v uvádzacej zvýhodnenej cene.

Fanúšikovia cyklu sa v rámci jari môžu tešiť aj na skvostné vystúpenie čerstvého držiteľa Grammy, Gregory Portera v Starej tržnici 22.apríla.

Viac info: www.facebook.com/csbratislava, www.citysounds.sk

Zdroj: City Sounds