City Sounds: Slovenský džezový objav – trio Andreja Urminského vystúpi pred Branfordom Marsalisom.

Nositeľ ocenenia Grammy, všestranný saxofonista a skladateľ, ktorý je rovnako doma v jazze, pope aj klasike Branford Marsalis sa objaví na bratislavskom pódiu v úspešnom koncertnom cykle City Sounds 17. novembra vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. Spolu s ním sa v tento koncertný večer predstaví aj trio Andreja Urminského, víťaza slovenskej jazzovej súťaže Jazz StartUP 2014.

Branford pochádza z muzikantskej rodiny z Louisiany, a ako najstaršieho z piatich bratov ho od počiatku otec – hudobný pedagóg smeroval ku klavíru. Branforda to však pritiahlo ku klarinetu a saxofónu. Ako dospievajúci chlapec chodil počúvať otca hrávať v nočných kluboch jazz, no viac ho v tom čase lákal funk, soul a časom aj swing – svojou jednoduchosťou a mocnými melodickými linkami. S nadšením počúval Led Zeppelin, Parliament, Funkadelic, Donnu Summer či Arethu Franklin. Ešte počas dospievania sa začal zaujímať o to, ako sa naučiť hrať tak, aby v hudbe bola sila a pôsobivá melódia, bez ohľadu na hudobný štýl.

BM_12_Press01_SM_Eric Ryan Anderson-2

Študoval na prestížnej Berklee School of Music pod vedením špičkových profesorov a sám si poctivým učením ďalej rozširoval obzory, no dnes tvrdí, že mladí muzikanti si nekonečným formálnym štúdiom skôr škodia. Omnoho viac by im vraj prospelo čo najskôr sa zapojiť do poriadneho „pracovného procesu“ – teda hrania v bare. A Branford má samozrejme v baroch svoje odohraté. Malé vlastné či rodinné kapely a hranie po zafajčených kluboch však netrvali dlho. S úspešnými bigbandami vydal Marsalis niekoľko ospevovaných albumov a čoskoro si ho prizývali k spoluprácam mnohé významné hviezdy: napríklad aj Herbie Hancock, Miles Davis či Dizzy Gilespie. V osemdesiatych rokoch zaujal Stinga, s ktorým začal hrať na pódiách i v štúdiu, a tak sa mu otvorili dvere do oslnivého sveta popu. Neskôr Branford spolupracoval s hudobníkmi ako Tina Turner, Public Enemy, Grateful Dead, potom sa objavil Harry Connick Jr., Béla Fleck či Anna Maria Jopek.

V roku 1992 dostal Marsalis angažmán u slávneho moderátora nočnej televíznej show Jaya Lenna a tak sa stal známym aj u nejazzového publika. Realizoval sa aj vo filmoch, a to nielen ako skladateľ hudby, ale aj ako herec.

Branford má skutočne široký záber, najviac ho však stále oslovujú starí jazzoví majstri, a to nielen melodickosťou, ale aj spôsobom nahrávania. Najradšej nahráva svoje albumy vo veľkých miestnostiach, kde sa akustika viac približuje starému zvuku. Na túto „vychytávku“ prišiel, keď premýšľal, prečo je taký rozdiel vo zvuku nových a dávnych skladieb, a cez štúdium dobových fotografií objavil, že Miles David, Thellonious Monk aj Duke Ellington nahrávali v rozľahlých priestoroch. A to je len jedna z ukážok toho, ako obsedantne pedantný Marsalis pristupuje k zlepšovaniu svojej hudby.

Sám seba totiž nepovažuje za fanúšika, ale najmä za študenta jazzu: je ochotný celé mesiace poctivo počúvať album, ktorý sa mu vôbec nepáči, pretože mu ho odporučil skúsený spoluhráč. Púšťa si songy dokola, až kým ich „nepochopí“, a takto obohacuje svoje hudobnícke vedomosti. Tvrdí však, že takto to s bežnými poslucháčmi byť nemá – keď ich nechytí skladba ihneď, chyba nie je v nich samých, ale v elitárstve dnešných jazzových muzikantov. Marsalis sa netají tým, že je nadšencom jazzu, ku ktorému netreba siahodlhé vysvetlenia, odborné vzdelanie či absolútny sluch. Trvá na tom, že ako jazzový muzikant musí hráč najmä dobre poznať svoje korene a ctiť krásne melódie, a nedíva sa priateľsky na kolegov, ktorí si najviac cenia svoje ego a hrajú nepočúvateľné spletité onánie. Základom má byť dobrá melódia a soulové precítenie, ktoré obecenstvo strhne alebo dojme, nie komplikovaná harmónia alebo závratná rýchlosť prstov. Práve týmto prístupom si Marsalis získal široké publikum, ktoré vníma jeho lásku k poriadnym, výživným songom.

Branford Marsalis bol za svoje hudobné počiny odmenený cenou Grammy, bol nominovaný na Tony Award a ďalšie divadelné ocenenia za svoje muzikálové partitúry. Je vyhľadávaným hráčom mnohých svetových orchestrov, a vo vážnej hudbe sa vyzná rovnako ako v klasickom jazze.

Dnes produkuje svoje albumy na vlastnej vydavateľskej platforme Marsalis Music, ktorú založil, aby mohol v priateľmi pokojne skladať a vydávať hudbu – bez tlaku, ktorý na hudobníkov vynakladajú veľké hudobné domy. Dodnes pod značkou labelu vyšlo už takmer 30 kvalitných jazzových nahrávok.

05

Na bratislavskom koncerte sa nám Branford predstaví vo fantastickej zostave spolu s Joeym Calderazzom (klavír), Ericom Revisom (kontrabas) a Evanom Shermanom (bicie).

Mladý piešťanský gitarista, skladateľ a aranžér Andrej Urminský je absolventom odboru jazzová gitara na prestížnej Universität für Musik und darstellende Kunst Graz v Rakúsku, kde študoval pod vedením mnohých špičkových profesorov. Počas školy absolvoval workshopy s poprednými jazzovými muzikantmi ako napríklad Peter Bernstein, Larry Goldings, Wolfgang Muthspiel, Bill Stewart, Billy Hart, Jeff Ballard či David Dorůžka. Ako sideman participoval na viacerých jazzových aj popových projektoch a v januári 2014 nahral svoje prvé EP „Four+1“ ako bandleader so svojím Andrej Urminský International Quintet/Quartet. S touto zostavou absolvoval v lete 2014 sériu koncertov po slovenských jazzových festivaloch popri muzikantoch ako Richard Bona, Rick Margitza, Harry Sokal a mnohých ďalších.

Andrej sa hudobne vo všetkých svojich zoskupeniach zameriava na originálne kompozície a aranžmány a snaží pokryť čo najviac štýlových polôh a farieb, či už melodikou, rytmicky alebo harmonicky. Tento rok sa so skladbou Dialogues so svojím triom stal absolútnym víťazom slovenskej jazzovej súťaže Jazz StartUP 2014. S bubeníkom Jurajom Rašim a kontrabasistom Róbertom Raganom ml. sa zohraté trio objaví na pódiu pred vystúpením zoskupenia Branforda Marsalisa.

V Cykle City Sounds sa môžu milovníci kvalitnej hudby už čoskoro tešiť aj na koncerty Maria Biondiho /25.11./, Cassandry Wilson /11.12./ a Gregoryho Portera /22.4.2015/. Sledujte našu stránku na facebooku a dozviete sa všetko včas!

Koncert finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR, SOZA, Ars Bratislavensis a Veľvyslanectvo USA v Bratislave.

FB event: https://www.facebook.com/events/249975751863794/?fref=ts
Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=121050
Viac informácií: www.citysounds.sk, www.facebook.com/csbratislava

Zdroj: Matej Salek