Čo robiť pred Colours of Ostrava? Užiť si zadarmo Festival v ulicích alebo objavovať hudbu na Czech Music Crossroads.

Severomoravská metropola bude v týždni Colours of Ostrava (16.-19. júla) žiť veľkými udalosťami. Už 14. a 15. júla sa tam uskutočnia dve akcie, ktoré sa už stávajú pevnou súčasťou týždňa s Colours of Ostrava – tzv. Colours Weeku.

Tou väčšou je Festival v ulicích, ktorý na dva dni oživí centrum Ostravy koncertami, divadlom, filmami, workshopmi alebo programom pre rodiny s deťmi. Vstup je zadarmo. Druhou akciou, ktorá tento rok prvykrát bude trvať dva dni, je medzinárodná showcaseová konferencia Czech Music Crossroads. Tá do Ostravy prinesie popredných hudobných odborníkov, organizátorov, publicistov, ale aj agentov z celého sveta. Zároveň na popoludňajších a večerných koncertoch predstaví to najzaujímavejšie z hudby Českej republiky a po novom aj zo Slovenska a Poľska. Pre mimoostravských záujemcov o jednu alebo obidve akcie organizátori Colours of Ostrava pripravili stanové mestečko v areáli Sliezkoostravského hradu, ktoré bude otvorené od utorka 14. júla.

Festival v ulicích s Vlastom Redlom, Martinom Harichom, Jiřím Stivínom, ohňovou show aj kúzelníkmi

Tento rok sa Festival v ulicích vráti na Masarykovo námestie, Kuří rynek, po novom na Černou louku a samozrejme do priľahlých ulíc. “Program ponúkne žánrovo pestrú zmes, od alternatívy, cez pop music až po world music či klasiku,” hovorí na úvod riaditeľka festivalu Petra Hradilová. Vystúpi napríklad Vlasta Redl s kapelou a Jiří Pavlica s Hradišťanem, Jiří Stivín, Beata Bocek, Lucie Rendlová alebo Žamboši. Predstavia sa aj vychádzajúce hviezdy českej a slovenskej popmusic Elis a Martin Harich, tešiť sa môžete na moderné reggae v podaní Cocomana, balkánsku párty Cirkusu problem, či špičkovú alternatívu formácie Dva.

Hlavná hudobná scéna sa bude nachádzať na výstavisku Černá louka, na mieste, kde pred rokmi stála scéna Colours of Ostrava. Ďalšie menšie pódia potom budú na námestiach v centre mesta, jedno z nich bude v spolupráci s Divadlom bábok taktiež v amfiteátri divadla. “Na Černej louce zahrá veľa unikátnych kapiel z celého sveta, ktoré sa o niekoľko dní neskôr objavia na obľúbenej Drive stage na Colours of Ostrava,” upresňuje Petra Hradilová. Návštevníci tak uvidia britskú dvojicu miešajúcu blues s beatboxom Honeymoonshaer, Coco and the Butterfields, pohrávajúcich sa s beatboxom, folkom a hip hopom, austrálsku hudobnú smršť The Crooked Fiddle Band, holandské rock-punkové Bazzookas alebo vynikajúceho izraelského hráča na kamanche Marka Eliyaha.

Na Masarykovom námestí sa objaví taktiež tradičný stan ArcelorMittal Tanec pre život, kde budú môcť ľudia vytancovať peniaze na charitatívne účely, alebo stage Hitrádia Orion zameraný na mladých. Zaujímavé workshopy tam chystá tiež Ostravské múzeum,” dodáva Hradilová. Novinkou sa stanú scény v Evanjelickom kostole na Českobratrskej ulici a v kostole na námestí Svätopluka Čecha v Ostrave-Přívoze. Tie ponúknu koncerty na pomedzí alternatívnej, meditatívnej aj vážnej hudby. Pôjde o jedinú spoplatnenú časť festivalu, kde však vstupné bude symbolické a bude v plnej výške venované na charitu. Zvyšok programu je už tradične vďaka partnerom festivalu prístupný zadarmo.

Na svoje si prídu taktiež milovníci divadla, filmu, tanca či ohňových show. Ponúkneme napríklad strhujúce predstavenie Alenka, s ktorým príde súbor Amanitas. Ide o vizuálne zaujímavú hru na motívy Alenky z ríše divov, ktorého súčasťou bude i ohňová show,” upresňuje Petra Hradilová. Tradičnú hudobnú uličku tento rok nahradí hudobné námestie, na ktorom sa bude koncertovať a kde budú prebiehať hudobné workshopy. Zaujímavý program si pripravili aj študenti Strednej umeleckej školy v Ostrave. Pri Divadle bábok vznikne Japonská zóna, kde sa ľudia budú môcť zoznámiť s japonskou kultúrou, hudbou, divadlom aj bojovým umením. “Pred klubom Cooltour pripravujeme Cinema stage a premietanie animovaných študentských filmov, ktoré ako ohlasy medzinárodného filmového festivalu Opavský páv, prinesú študenti audiovizuálnej tvorby Sliezkej univerzity,” dopĺňa Petra Hradilová. V uliciach mesta sa budú pohybovať divadelníci s originálnymi skečmi, umenie mikromagie priblížia priamo v uliciach v bezprostrednej blízkosti divákov kúzelníci. Návštevníci si budú môcť taktiež vyskúšať hru v podobe geocachingu, ktorý ich prevedie po zaujímavých ostravských miestach.

Dianie v meste samozrejme môžu doplniť aj samotní ľudia. Vyzývame tak všetkých, ktorí sa chcú zapojiť. Vyhradzujeme si len právo ich odmietnuť, pokiaľ by rušili oficiálny program,” uzatvára Petra Hradilová.

Viac informácií a presný program na www.festivalvulicich.cz.

Czech Music Crossroads: Walter Schnitzelsson, Talent Transport, Banda aj osobné stretnutia s medzinárodnými odborníkmi

Druhý ročník showcaseového festivalu a konferencie Czech Music Crossroads sa tento rok rozšíri na dva dni, 14. a 15. júla a presunie sa do nových zrekonštruovaných priestorov Dolu Hlubina v Dolních Vítkoviciach. Popoludnajšie a večerné koncerty ponúknu výber kapiel nielen z Českej republiky, ale aj zo Slovenska a zo sliezkeho regiónu v Poľsku. Jednotlivých účinkujúcich vybrali odborníci a publicisti z troch krajín. Z Českej republiky tak zahrajú Ida Kelarová, Tara Fuki, Kalle, Ladě, Musica Folklorica & Veronika Malatincová, Beata Hlavenková a kapela Muff. Zo Slovenska prídu Banda, Talent Transport a Walter Schnitzelsson, z Poľska Qferau+Zora, hipiersoniK a Gooral. Tohtoročnou novinkou je vyhlásenie dvoch cien – Czech Music Crossroads Award, ktorú udelia najlepšej kapele zahraniční a domáci odborníci, zatiaľ čo o Cene publika Czech Music Crossroads rozhodnú svojimi hlasmi návštevníci.

Vstupné na konferenciu je 50 Kč a zahŕňa všetky materiály, CD sampler aj občerstvenie. Na všetky večerné showcaseové koncerty je vstupné 100 Kč. Pre študentov, ktorí sa vopred akreditujú na konferenciu (a prídu na ňu) aj na showcase (a preukážu sa študentskou kartou ISIC), je konferencia a showcase zdarma. Konferencia prebieha počas oboch dní od 10tej do 13tej, showcaseové koncerty na dvoch pódiách začínajú už o 14:30h, v utorok končia o 21:15h a v stredu o 17:15h.

V súčasnosti sú k dispozícii štvordenné vstupenky v sieti Eventim. Aktuálna cena platí do 13. júla 2015. V predpredaji sú tiež jednodenné vstupenky, ubytovanie v kempe pri areáli, parkovanie pri areáli a pri kempe. Viac informácii na www.colours.cz.

CoO_festival_v_ulicich

 

Zdroj: Zdenko Hanout / HANOUT PR