Čo všetko sa dá urobiť na jednom kilometri štvorcovom? V kine Úsmev vám to prezradí David Vávra.

Pričuchol k herectvu, architektúre i písaniu. Vo všetkých troch remeslách sa vyzná dokonale. Úspechy žne všade, kam príde. Multitalent David Vávra vie svojich divákov upútať i očariť. Jeho kniha Obrazy z dejín české architektury sa stala bestsellerom, čo je na publikáciu o architektúre veľkou vzácnosťou. O svojich osudoch, náhodách a práci bude rozprávať na prednáške 1km čtvereční aneb O životě nejen architektonickém Davida Vávry. Popularizátor českých miest sa na vás teší v kine Úsmev 8. apríla o 19. hodine.

V Košiciach navrhol piváreň Golem

V južnej časti Prahy, na pravom brehu Vltavy, sa rozkladá mestská štvrť Braník. Práve s týmto miestom je spojený život Davida Vávru. Na pomyselnom jednom kilometri štvorcovom architekt vyrastal. V strede tohto štvorca sa nachádza divadlo Dobeška, ktoré je stálou scénou divadla Sklep. Areál teátra dokonca samotný David Vávra v roku 1999 rekonštruoval. V jednom kilometri štvorcovom, na Braníku, nájdeme aj prvý architektonický projekt umelca. Šlo o prestavbu evanjelického kostola v blízkosti prírodnej pamiatky Branícka skala.

David Vávra usporadúva v divadle Dobeška pravidelné diskusie o architektúre. Okrem iného sa v marci sústredí aj na stavebné skvosty európskych hlavných miest kultúry – Plzne a Košíc. V metropole východného Slovenska realizoval aj niektoré zo svojich stavebných projektov. Kto z Košičanov by nepoznal piváreň Golem na Dominikánskom námestí. Okrem toho, že si v podniku varia vlastné pivo, môžu sa pochváliť aj tým, že priestory budovy skrášlil David Vávra. Je to vidieť hneď na prvý pohľad – už pri vstupe dovnútra nás zdraví pražský Golem.

79548c2e-abb5-4acd-a469-786bebfacd1c

Trinásť rokov svojho života venoval David Vávra populárnej televíznej relácii Šumná města, ktorá z neho urobila mediálnu hviezdu. V nej zábavnou formou približoval divákom architektúru prvej republiky. Paralelne s reláciou rozbehol aj výstavu fotografií Šumná a bezbranná. V projekte upozorňoval na domy, ktoré boli v ohrození a z rôznych dôvodov im hrozila devastácia. Šesťdesiat percent takýchto stavieb sa mu podarilo zachrániť.

„Šumná města sledovali aj diváci na Slovensku. Navyše, Česko a Slovensko majú veľké množstvo šumných miest, budov a stôp,“ vyjadril sa David Vávra. V zábavnej relácii sa mu podarilo obísť 66 českých, moravských a sliezskych centier. O ďalšom pokračovaní Šumných měst sa šepká, ale zatiaľ nič nie je isté. Na svojich nových projektoch neustále pracuje. „Od slnka do mesiaca. Venujem sa predovšetkým architektúre,“ usmieva sa ikona Šumných měst.

Aj o týchto príbehoch a zážitkoch bude rozprávať český architekt, herec a spisovateľ David Vávra na svojej prednáške v Košiciach. Nenechajte si ju ujsť 8. apríla o 19:00 v kine Úsmev. Tešíme sa na vás! Vstupné: 3€.

 

Zdroj: Mediapark, o.z.