Colours of Ostrava 2016 – zážitky, zážitky a znova zážitky!

Colours of Ostrava zažíva už 15. ročník svojho života a môže sa pýšiť stále väčšou farebnosťou programu a scén. Festival sa uskutoční v dňoch 14. až 17. júla v industriálnej zóne Dolných Vítkovíc a ponúkne skutočne pestrý výber hudby a umenia.

Bývalé bane a hute v Dolných Vítkoviciach – hlavný dodávateľ železa pre železničnú dráhu z Viedne do Haliča, sa stanú aj tento rok dejiskom jedného z najžiarivejších a najväčších festivalov v Českej republike. Industriálne prostredie spojené s prírodou dodá na dramatickosti scény a preto bude festival Colours of Ostrava jedinečným zážitkom.

Ako headliner festivalu sa predstaví známe anglické duo Underworld, preslávené hitom Born Slippy z filmu Danyho Boyla – Trainspotting. Táto charizmatická dvojica je vyhľadávaná najmä vďaka obrovskému množstvu energie vo svojich predstaveniach a silnému vizuálnemu zážitku. V Ostrave Underworld predstaví aj svoj nový album nazvaný Barbara Barbara, We Face a Shining Future.

Ďalšou veľkou hviezdou na programe je francúzsky „elektronický mág“ Anthony Gonzalez alias M83. Tento fascinujúci hudobník a spevák zažije v Českej republike premiéru a preto jeho vystúpenie bude o to viac jedinečnejšie.

Za zmienku stojí taktiež dramaturgická otázka festivalu, ktorou sa v súčasnosti zaoberá najmä Michal Pařízek, dramaturg scény Full Moon Stage a šéfredaktor magazínu rovnakého mena. Ročník 2016 by mal byť na tomto stage-i ešte viac dramaturgicky previazaný, nakoľko si daná scéna našla svojich divákov a preto sa organizátori festivalu rozhodli o experiment. Full Moon Stage sa stane prístreším i pre polskú speváčku Brodku, o ktorej predstaveniach sa hovorí ako o úchvatných výjavoch.

Poctu zahájenia festivalu bude mať škótsko-írska kapela Treacherous Orchestra, ktorej súčasťou sú šialení dudáci, ktorých etno štýl sa až neuveriteľne hodí do industriálného areálu festivalu.

Medzi ďalšími hviezdami festivalu sú aj hudobníci Thievery Corporation, Tame Impala, Of Monsters and Men, 2Cellos, Aurora, Kiasmos nebo Mueran Humanos.

Viac ako 300 programových bodov (okrem koncertov aj divadlá, filmy, workshopy, diskusie, výtvarné aktivity) vrátane fóra Meltingpot prebehne na viac ako 22 otvorených a krytých scénach. K tradičnému návštevnickému servisu budú patriť dve stanové mestečká (jedno tesne vedľa areálu), Family park a Detská zóna s programom, pitná voda zdarma, zľava VLAK+ s Českými dráhami, veľkoplošné projekcie, požičovňa bicyklov, tribúny, program pre zdravotne znevýhodnených návštevníkov Colours bez bariér a výhodné vstupy do objektov v Ostrave Colours Plus a pod.

V predaji sú v túto chvíľu štvordenné vstupenky v sieti Eventim.sk, ale aj jednodenné vstupenky na www.colours.cz. Deti do 140 cm majú vstup zdarma na celý festival, rovnako ako seniori nad 65 rokov v nedeľu.

2016_05_04_fullmoon_stageNapísala: Barbora Špaldoňová