Colours of Ostrava privíta na básnickej scéne držiteľky literárnych cien, Science slam aj poéziu Lawrenca Ferlinghettiho.

“Colours ako jedna báseň” – to si už druhýkrát budú môcť povedať návštevníci medzinárodného hudobného festivalu Colours of Ostrava, ktorý prebehne od 16. do 19. júla v úchvatnom industriálnom areáli Dolních Vítkovic.

Po úspešnom debute v minulom roku aj tentokrát festival obohatí básnická scéna MF DNES Poetry stage s množstvom básnických a hudobno-poetických projektov. Vďaka minuloročnému veľkému záujmu divákov bude program rozšírený o polnočné vystúpenia, návštevníci sa budú môcť zapojiť do diskusií na tému “Živá poézia” a zažiť neobvyklé vystúpenia či projekty, ktoré vznikajú len pre túto poetickú scénu. “Zásadná je pre mňa pestrosť a rôznorodosť v prístupe k interpretácii poézie a jej prepojením s hudbou alebo divadlom,” hovorí na úvod dramaturgička básnickej scény Blanka Fišerová.

Program zaháji v piatok autorský hudobno-poetický projekt skladateľky a klaviristky Dady Klementovej – Setkáni/Stretnutie z poézie Jana Skácelu a Milana Rúfusa. O “Živej poézii” budú diskutovať spolu s divákmi básnici-vydavatelia (Dan Jedlička, Jan Těsnohlídek ml.), básnici-publicisti (Jonáš Zbořil) aj propagátori alternatívnych spôsobov šírenia básni, napr. Ondrej Kobza (Poeziomat) alebo Lukáš Sedláček (Poetizer). Novinkou je výnimočná forma Science Slamu, v ktorom študenti Masarykovej univerzity netradične, vtipne a alternatívne popularizujú vedu. K slovu aj notám sa dostane Jazzová poézia Lawrenca Ferlinghettiho, projekt ostravského herca Vladimíra Poláka, alebo hudobno poetická smršť Vítrholc. Vystúpia hudobníci, ktorí sa nechávajú inšpirovať básnikmi (klaviristka a pesničkárka Hana Kopřivová, speváčka Eva Burešová). “Diváci sa môžu tešiť taktiež na netradičný Kadiš alebo zhudobnenú stredovekú poéziu či na vystúpenie kontroverzného Pavla J. Hejátka s hudobno-poetickým programom A mory a samozrejme na autorské čítania českých a slovenských básnikov,” dopĺňa Blanka Fišerová.

Desatero podle Dagmar Nela Boudova

Poetická scéna tento rok privíta aj Olgu Stehlíkovú, tohtoročnú držiteľku ceny Magnesia Litera, alebo Kateřinu Rudčenkovú, ktorá bola ocenená minulý rok. Z nominovaných na túto cenu vystúpi napr. Dan Jedlička, ktorý sa stane taktiež moderátorom diskusie o živej poézii. Zo Slovenska privezú inšpirácie Lucia Bizarretová, Lucia Kramárová a Miroslava Ábelová, z radov básnikov napríklad Jan Těsnohlídek ml., David Bátor, Josef Straka, Martin Šenkypl, Lukáš Bárta a ďalší. “Nebude chýbať ani Improzie, improvizovaný hudobno-poetický blok, v rámci ktorého básnici, herci alebo účinkujúci pred divákmi vylosujú hudobníka, s ktorým budú improvizovať,” dodáva Blanka Fišerová.

Aj v tomto roku sú v programe zastúpené divadelné formy. “V rámci piatkovej polnoci uvedieme projekt Liečivého divadla herečky Gabriely Filippi Andělé v mém srdci, v ktorom budete počuť aj ostravského hlasového mága Patrika Kee. Nedeľný obed bude patriť scénickému čítaniu Desatero podle Dagmar, v ktorom účinkuje herečka Nela Boudová. Čítanie je venované Dagmar Šimkovej, ktorá prežila komunistické väzenie (nielen) v päťdesiatych rokoch a napísala o ňom autentické svedectvo,” hovorí Fišerová.

Súčasťou Poetickej scény je Mobilná knihovnička, kde návštevníci môžu priniesť knihu a vymeniť ju za titul, ktorý ich zaujme. Mobilnú knihovničku koordinuje Knižnica mesta Ostravy, ktorá taktiež poskytne knihy vyradené z fondu. K dispozícii budú aj diela účinkujúcich básnikov, autorov a hudobníkov.

Jonas Zborril_foto_Stanislav-Soukup

V rámci areálu bude počas celej doby prebiehať Guerilla Poetring – (bá)snenie vo verejnom priestore. Tento rok je cieľom organizátorov zahltiť priestor básnickej scény poéziou aj fyzicky. “Do akcie sa môže zapojiť každý, hlavným zmyslom je ukrývanie/vylepovanie básní, nafotenie miesta a zverejňovanie fotografií na facebookovom profile projektu,” uzatvára Blanka Fišerová, ktorá projekt Guerilla Poetringu vytvorila, a ktorého sa v súčasnosti zúčastňuje viac ako 80 miest z Českej republiky. Akcia prebieha taktiež v zahraničí (Francúzko, Brazília, Turecko a pod.). Pokiaľ sa chcete zapojiť do Guerilla Poetringu, v júni bude na tejto stránke vytvorená udalosť: www.facebook.com/guerillapoetring.

Viac informácií o programe MF DNES Poetry stage a účinkujúcich na www.colours.cz.

Festival Colours of Ostrava ponúkne štyri dni plné koncertov hviezd svetovej aj domácej hudby, divadiel, diskusií, workshopov, filmov aj výtvarných aktivít. K hlavným headlinerom patria Björk, Kasabian, Rudimental, St. Vincent, Mika, Caribou, Clean Bandit, José González, The Cinematic Orchestra, Rodrigo y Gabriela, Swans, Klangkarussell, Other Lives, Dillon, Roni Size & Reprazent, Owen Pallett, Sly & Robbie Meet Nils Petter Molvaer, William Fitzsimmons, Faiz Ali Faiz, Avishai Cohen’s New York Division, Black Strobe, Electro Deluxe, Oscar And The Wolf, Choir of Young Believers, Heymoonshaker, The Dumplings, John J Presley, The Mispers, Bazzookas, CoCo & The Butterfields, Nicolas Pellerin et les Grands Hurleurs, Abavuki, The Crooked Fiddle Band, NO Blues a ďalší. Z Českej republiky zahrajú napríklad Zrní v jednorázovom projekte s Janáčkovou filharmonií Ostrava, Tata Bojs, Lenka Dusilová a Baromatika, Bratři Ebenové, Stromboli, Michal Hrůza, Kieslowski, Tvrdý/Havelka, Aneta Langerová, Vladimír Merta Trio, Sto zvířat, Mucha, Lenny, ale aj Jelen.

Celkovo sa uskutoční počas štyroch dní viac ako 200 koncertov, divadiel (Dejvicke divadlo, DaeMen, Anna Polívková a Martha Issová), filmov, workshopov, diskusií či výtvarných aktivít na 15 otvorených aj krytých scénach. Miestom konania sa stane už štvrtýkrát industriálny areál Dolních Vítkovic, ktorý sa však dočká ďalších zmien a vylepšení. Tešiť sa môžete na špeciálny electronic stage, nové priestory zrekonštruovaného Dolu Hlubina aj na nový klub a kaviareň na vysokej peci. Opäť sa stretnete s obľúbenými Drive stage, Full Moon stage, Busking stage, veľkoplošnou projekciou pri hale Gong, dizajnovou WTF Market a Art zónou, svetelnými inštaláciami, veľkým Svetom techniky, koncertnou sálou z bývalého Plynojemu alebo vinárňou v betónovom bunkri. Vďaka Detskej scéne a ďalším detským kútom nájdu zázemie na festivale aj rodičia s deťmi.

V súčasnosti sú k dispozícii štvordenné vstupenky v sieti Eventim. Aktuálna cena platí do 31. mája 2015. V predpredaji sú tiež jednodenné vstupenky, ubytovanie v kempe pri areáli, parkovanie pri areáli a pri kempe. Viac informácii na www.colours.cz.

Generálni partneri: Česká spořitelna a ArcelorMittal Ostrava. Za podpory štatutárneho mesta Ostrava. Hlavní partneri: Agrofert, Vítkovice Machinery Group, Skupina ČEZ. Produktový partner: Radegast. Exkluzívny TV partner: Česká televize. Generálni mediálni partneri: Hitrádio Orion, MaFra – MF Dnes, Deník.

Zdroj: Zdenko Hanout / HANOUT PR