Corna Musica vyráža na turné po slovenských hradoch a zámkoch.

Aj tento rok čaká slovenské hrady a zámky jedinečné stretnutie s domácou hudobnou tvorbou zo 14. až 17. storočia. Koncerty zoskupenia Corna Musica prinášajú do výnimočných priestorov autenticky interpretovanú hudbu na dobových nástrojoch, navyše s odborným výkladom histórie.

Piatim členom projektu Corna Musica učarovala tvorba zo 14. až 17. storočia. „Stará hudba je naša kultúrna pamiatka. Na nových nástrojoch nemá to správne čaro. Hudba, ktorú hráme patri do autentických priestorov. Nástroje aj hudba boli totiž povodne šité na akustiku týchto priestorov. V rámci žánru a obsadenia je aj preto teleso Corna Musica na Slovensku jedinečné,“ objasňuje výnimočnosť projektu Nikolaj Nikitin, saxofonista, skladateľ a člen zoskupenia Corna Musica. Umelecký vedúci a pedagóg Juraj Korec do projektu pozval aj Nikolu Ovčarovičovú, Juraja Mitošinku a Ivana Čermáka. „Opäť sa k nám pridá aj spinetistka a čembalistka Agnes Ferienčíková. Agi patri medzi európske špičky dobovej interpretácie,“ dodáva Nikolaj Nikitin. Každý zo spomínaných hudobníkov prispôsobil svoju hru dobovým hudobným zákonitostiam. Členovia zoskupenia Corna Music však nechcú osloviť iba milovníkov histórie a starého umenia. Projekt je preto určený študentom, ale aj laickým domácim a zahraničným poslucháčom. Na piatich koncertoch zaznie domáca tvorba, ostatná slovanská proveniencia, svetská, ale aj duchovná hudba. Zoskupenie Corna Musica však čerpá aj z dobových materiálov a tanečných zbierok. Príďte si vypočuť nástroje ako šalmaj, dulcián, cornamusa, alebo gemshorn. Priblížiť vlastné dejiny a dobové umenie. Turné zoskupenia projektu Corna Musica si zaslúži pozornosť poslucháčov, ktorí sú otvorení netradičným hudobným zážitkom.

Stará hudba v autentickom prevedení v kombinácii s unikátnymi miestami konania koncertov. Turné projektu Corna Musica sľubuje výnimočný zážitok z historického umenia, ktoré ožije vďaka originálnej pätici slovenských hudobníkov.

Termíny turné Corna Musica:
15.7. Bratislava – Radnička
16.7. Bratislava – Zichyho palác
13.7. Zámok Tomášov 19:00
17.7. Veľký Biel
24.7. Oponice
5.8.   Galanta

Bližšie informácie o projekte Corna Musica nájdete na odkaze: https://www.facebook.com/cornamusica

CORNA MUSICA 2015

Zdroj: Real Music House