CREAM Bratislava: Videoreport!

16. 10. 2015 sa v bratislavskom REFINERY GALLERY konala prvá oficiálna licencovaná párty CREAM so skutočne vyšperkovaným medzinárodným line-upom trancových hviezd. Značku akcie CREAM založila trojica kamarátov Andy Carroll , James Barton a Darren Hughes za účelom spoločnej party pre svojich priateľov a rodinu. História akcie Cream sa nesie až do ďalekej minulosti, konkrétne do roku 1992, kedy vznikla v anglickom Liverpoole a prvých 10 rokov svojej existencie bola primárne orientovaná na house music priamo v nočnom klube The Nation.

Počas uplynulých rokov u nich vystúpila celá DJska elita. Spomeniem len stručne mená ako sú Sasha, Roger Sanchez, Carl Cox, Paul Oakenfold (ten mal svoju rezidenciu počas rokov 1997 a 1998), The Chemical Brothers či Paul Van Dyk, ktorý má na party CREAM svoju rezidenciu doteraz na ostrove Ibiza, konkrétne v klube Amnesia. CREAM prišiel na ostrov Ibiza už v roku 1996 a následne v rámci ich licencie zavítala do viacerých krajín sveta, tak ako tomu bolo aj 16. októbra na Slovensku, konkrétne v Bratislave. Line-up bol maximálne nabitý menami ako sú Rob Harnetty (UK), Super8 & Tab (FIN), Sied van Riel (NL), Cosmic Gate (DE), Ferry Corsten (NL), Aly & Fila (EGY), John O´Callaghan (IRL) a domácu scénu zastrešila dvojica EKG & Milan Lieskovský. Priznám sa, že takto poriadne nabitý line-up sme na Slovensku naozaj dlho nemali, ak teda nepočítam akcie ako boli Transmission či A State Of Trance 450. Tentokrát však išlo o kvázi väčšiu  klubovú akciu, keďže Refinery Gallery disponuje kapacitou okolo 2000+ ľudí. Akcia začala už o 19:00 hod., ktorú odštartoval Rob Harnetty. Po organizačnej stránke bola akcia naozaj vychytaná do posledného detailu. Na vstupe organizátor myslel na detaily akými sú napr. turnikety, ktoré snímali čiarové kódy zo zakúpených lístkov. Celý vstup bol zastrešený stanmi, takže sa myslelo aj na prípadne riziko nepriaznivého počasia. Hneď za vstupom nechýbala samostatná miestnosť so šatňou, ktorá bola zdarma, resp. v cene vstupného, čo sa dnes tiež málokde vidí. Jedinou menšou nevýhodou bolo to, že pár metrov zo šatne bolo nutné prebehnúť po vonku bez bundy a to isté platilo pri rannom odchode z akcie, keď sa človek musel vrátiť pre veci do šatne.

Na vonkajšom priestore taktiež nechýbal mobilný bankomat, takže kto sa náhodou pozabudol a nezobral si so sebou dostatočnú hotovosť, nemal problém si na mieste peniaze vytiahnuť z bankomatu. Vnútri sa platilo prostredníctvom žetónov, ktoré sa predávali na pokladni, tak ako sme na to zvyknutí z väčších zahraničných akcií. Vo vyhrievanom stane si bolo možné zakúpiť aj jedlo, dokonca i varené, resp. grilované. Ponuka tu bola naozaj veľmi pestrá a taktiež nechýbala aj pizza. Priznám sa, že na akcii tohto druhu a takýchto rozmerov som sa s takýmto doslova prepichom málokedy stretol. Taktiež ľudia z SBS boli veľmi milí a vždy sa snažili byť ochotní a nápomocní. Čo sa týka barov, ich ponuka bola trochu obmedzená, napr. tu nebolo k dispozícii žiadne víno, ale ich podstatnou výhodou bolo, že fungovali ako švajčiarske hodinky. Vďaka žetónovému systému sa netvorili ani žiadne rady a naozaj počas celého večera som tu nebadal žiadne iné nedostatky. Jediný nedostatok bol v toaletách, ktoré nestíhali a tentokrát nie len dámske, ale aj pánske. Veľa ľudí zjavne nevedelo, že okrem toaliet, ktoré boli priamo na vstupe do Refinery Gallery sa nachádzali ďalšie aj na opačnej strane priestorov hneď vedľa stagu. Tie boli väčšinu času naopak pomerne prázdne, no aj ja som ich našiel iba náhodou. Preto by možno do budúcna bolo vhodné návštevníkov o tom nejakým spôsobom vopred dostatočne informovať. Po skončení setu Rob Harnettyho nasledovala fínska dvojica DJov Super8 & Tab, počas ktorej sa už parket pomaly začal zapĺňať.

Ako tretí DJ v poradí vystúpil holanďan Sied Van Riel, počas ktorého už bola takmer polovica priestorov zaplnená skalnými trance fanúšikmi. Sied sa s tým nemaznal a už o 21 nakladal výrazne energický set, ktorý bol naozaj výborný a ľudí dobre nažhavil. Sied si to s publikom poriadne užíval a publikum mu jeho energiu zase spätne vrátilo, takže vzájomná súhra fungovala dokonale. Z môjho pohľadu dokonca musím povedať, že jeho set sa mi z celej noci pozdával zrejme najviac zo všetkých. Po hodinke Sied Van Riela ho za mixpultom vystriedala dobre známa dvojica z Nemecka, konkrétne legendy Cosmic Gate. Tí odštartovali svoj 2 hodinový set. Ten bol veľmi pestrý a každý si v ňom určite našiel niečo pre seba. Nechýbali ich typické progressive tracky ako aj energickejšie záležitosti a taktiež aj ich staré klasiky. Za všetko stačí spomenúť ich najväčšiu klasiku Exploration of Space, ktorou svoj set aj zavŕšili. Počas ich vystúpenia to z môjho pohľadu v dave žilo najviac z celej noci. Ľudia ešte plní energie skákali doslova ako o život a takúto skutočne vynikajúcu atmosféru v publiku som naposledy zažil asi v lete na holandskom Luminosity Beach Festivale. Teší ma, že slovenské publikum nesklamalo a verím, že sa tak bude dobré meno o našich party ľuďoch šíriť aj ďaleko za našimi hranicami. Presne o polnoci sa za mixpultom objavil headliner noci, ktorým bol samotný Ferry Corsten z Holandska. Ten ma osobne milo prekvapil, pretože za posledné roky som ho videl naživo viackrát, no jeho sety dávnejšie bývali plné elektra a často aj EDM trackov. V tento večer to bol však starý dobrý Ferry Corsten, ktorý nešetril svojimi klasikami a špeciálnymi mash-upmi zo svojej staršej produkcie, kedy produkoval pod pseudonymami ako System F či Gouryella. Takže áno, nechýbal aj výborný mash-up tracku Out of The Blue s novinkou Anahera od Gouryella, kedy som mal doslova husiu kožu po celom tele. K tomu skutočne luxusná svetelná show vrátane laser show. Celý parket vrátane stagu bol doslova naložený množstvom rotačných hláv vrátane veľkoplošnej LED steny, to všetko od dobre známych MINISTRY. K tomu všetkému nechýbali na pódiu GoGo tanečnice, ktoré v priebehu celej noci vystriedali množstvo zaujímavých a extravagantných kostýmov a celú atmosféru neraz umocnili aj cryogenické delá. Priestory boli naviac vyzdobené logom CREAM.

Celá výprava bola naozaj taká ako sa na CREAM akciu patrí. Na stranu MINISTRY, ktorí dodali celú techniku by som mal však jedinú výtku. Potenciál použitej techniky bol často pomerne slabo využitý. Lasermi akoby šetrili – naozaj ich používali veľmi málo počas večera a tiež som si všimol, že svetlá boli neraz nedostatočne zosynchronizované s hudbou. Tým som chcel povedať, že bolo počas tejto noci viackrát možné vidieť moment, kedy nasledovala kľudná hudobná pasáž, ale svetlá dlhodobo blikali ako keby udieralo práve 140 BPM. Zjavne pustili predvolený program a nestarali sa o to. Takéto niečo dehonestuje celú akciu a celkový pocit z nej. Bohužiaľ toto nie je prvýkrát čo som zažil niečo podobné na akcii, ktorú produkčne zastrešovalo MINISTRY. Trošku viac by som čakal aj od samotnej projekcie na LED stene, sem tam bola naozaj nevýrazná, až nudná. Dnes existuje toľko skutočne výborných footagov, ktoré by sa dali premietať, že mi je naozaj záhadné, že niečím takýmto MINISTRY nedisponujú, resp. možno sa im opäť len nechcelo, lebo nemám na to iné vysvetlenie. V klube MINISTRY OF FUN v B. Bystrici totiž vždy všetko fungovalo presne tak ako by človek očakával, prečo tomu tak teda nemohlo byť aj na Creame? Uvítacie intrá DJov boli taktiež úplne základné, také, aby sa nepovedalo, že neboli žiadne. Takže aj tu by som videl cestu na zdokonalenie. Ozvučenie cez L’acoustics sound system bolo kvalitné, avšak v určitých častiach parketu zvuk neznel úplne optimálne. Najhoršie to bolo úplne vpredu pod stagom, keď človek stál priamo pod DJom. Tam vyzneli najviac dominantne basy, ale stredy aj výšky sa výrazne strácali, takže optimálny bol opäť úplny stred tanečného parketu. VIP zóna disponovala vlastným balkónom s výhľadom na parket a DJa z horného poschodia vrátane vlastného baru a sedenia. Bohužiaľ priestor Refinery Gallery v rámci VIP zóny nedisponuje ani vlastnou šatňou a ani súkromnými WC, čo je trošku nevýhoda, pretože niektorí VIP fajnšmekri si práve na tieto VIP vychytávky často potrpia. Niekoho tu možno potešila aj služba prvej pomoci, ktorá tu mala svoj vlastný kútik neďaleko toaliet so zreteľne vyznačeným nápisom „FIRST AID“ a zdravotníci priebežne chodili medzi ľudí a kontrolovali, či sú v poriadku alebo či nepotrebujú prípadnú pomoc. Ferryho set tak celkovo rozhodne nesklamal a mňa ako som vyššie spomenul skôr milo prekvapil, keďže v ňom prevažoval práve trance.

O druhej hodine ráno ho vystriedal FADI z ALY & FILA, ktorý už nakopol jeho typické dynamické tempo, ktoré okrem tech-trance trackov dopĺňali aj jeho typické upliftingové. Jeho fanúšikovia si tak rozhodne prišli na svoje. O 3:30 na stagi vystúpilo posledné zahraničné meno a to dobre známy John O’Callaghan, od ktorého som mal pomerne vysoké očakávania. Ten však party trošku zbrzdil. Po Aly & Fila som očakával energické tracky, no miesto toho odznelo veľa pomerne kľudnejších vokáloviek, ktoré sú síce fajn, ale po Aly & Fila sa veľmi nehodili a John tak jednoznačne ubral na tempe. Mnohí od neho čakali aj známu hitovku Big Sky, ktorá rovnako neodznela. John na mňa pôsobil, akoby sa bál experimentovať a hral akoby na istotu. Keď som si vypočul mnohé jeho sety z klubov, keď hráva u seba doma v UK, tak na Creame hral oproti tomu až prekvapivo pokojne. Každopádne i napriek tomu bolo po dlhšej dobe fajn zažiť túto legendu u nás na domácej pôde. O 5 ráno záverečnú hodinu akcie doklepla domáca dvojica EKG s Milanom Lieskovským. Tým sa väčšinu publika podarilo udržať na parkete až do úplného konca. Ich set bol zložený zo starších trancových klasík, ktoré mi pripomenuli staré dobre časy holandských Trance Energy. DJi si to plne užívali, EKG nešetril svojimi naozaj výbornými schopnosťami mixingu, do ktorých neraz zahrnul aj scratche, takže okrem toho, že sa to celé dobre počúvalo, tak sa na to aj výborne pozeralo. Záverom mi už ostáva len napísať, že som veľmi rád, že organizátor dokázal celú akciu takto kvalitne pripraviť a priniesť na Slovensko skutočné trancové legendy do priestoru s klubovou atmosférou. Kto túto akciu prepásol, má rozhodne čo ľutovať. Teraz vám prinášam niekoľko videí, ktoré priblížia samotnú atmosféru z tejto magickej noci!

Výber videí:

Celý zoznam videí: https://www.youtube.com/playlist?list=PLdG_aHFfYWj8fPSOCgGKtwX1pOwTETq-D

Titulka

Napísal/Video: Ivo Ninja