Cyklistický šprint do kopca Red Bull Hill Chasers v srdci Banskej Štiavnice láka aj známych športovcov

V sobotu 5. októbra sa rozsvištia centrom Banskej Štiavnice kolesá na plné obrátky. Vyše 200 cyklistov si to rozdá v šprinte hore kopcom na Red Bull Hill Chasers. V hre o kráľa a kráľovnú štiavnických kopcov budú aj známe cyklistické osobnosti ako Peter Velits, Viktória Chladoňová, či Simona Kuchyňková.

Popasovať sa s 500-metrovým stupákom s priemerným prevýšením 7%, ktorý rozhodne o najrýchlejšom vrchárovi sa chystá bývalý profesionálny cyklista Peter Velits. V strmých uličkách historického centra Banskej Štiavnice bude medzi najväčších favoritov na víťazstvo patriť vicemajster Európy v triatlone Matej Macháček. Na štart sa postaví aj fitness tréner Jojo Porubský, či kondičný tréner našich top športovcov, vrátane Petry Vlhovej, Šimon Klimčík. Zaujímavá zápletka sa črtá v ženskej kategórii, kde vyzve čerstvá juniorská vicemajsterka sveta v cestnej cyklistike Viktória Chladoňová jeden z najväčších talentov v horskej cyklistike, juniorskú majsterku sveta Simonu Kuchyňkovú. Špecialistky na dvoch kolesách bude naháňať štvrtá z olympijských hier v Paríži vodná slalomárka Zuzana Paňková, ktorá na bicykel sadá v rámci kondičnej prípravy.

Všetci záujemci o štart na unikátnych cyklistických pretekoch, ktoré na jednej trati spoja cestných, horských, či gravel špecialistov majú stále možnosť zapísať sa na štartovú listinu. Online registrácia je do 1. októbra a limitovaný počet štartových čísiel bude k dispozícii aj na mieste.

Banská Štiavnica upútala Petra Velitsa

Peter Velits už síce sadne do sedla bicykla iba príležitostne, ale možnosť zapretekať si v historickom centre malebného miesta s úžasnou diváckou kulisou si nenechá ujsť. „Banská Štiavnica je ideálne miesto pre prvý ročník Red Bull Hill Chasers. Krásne a turisticky zaujímavé mesto v kopci,“ povedal Peter Velits, ktorý sa často objavoval v únikoch a pripisoval si pravidelne body do hodnotenia súťaže vrchárov na Tour de France. „V mojom prípade sa nedá hovoriť o tréningu. Hovorím, že jazdím na bicykli, keď mám čas a chuť. Najlepšie roky v sedle už mám za sebou takže celé podujatie si idem užiť,“ povedal Peter Velits, ktorého dresy s unikátnym dizajnom z dielne značky Isadore budú obliekať cyklisti na trati.

Záludná trať s mačacími hlavami

Jedným z najväčších súperov na trati nebude len prevýšenie 43 metrov, ale aj typické štiavnické dlažobné kocky, obávané mačacie hlavy, ktoré sa tiahnu od štartu na hlavnej ulici Andreja Kmeťa, okolo historickej mestskej Radnice až po cieľ na vrchu Námestia svätej Trojice. Čo bude dôležité na trati podľa bývalých profesionálov Velitsovcov? „Mali sme možnosť prejsť si trať cez aplikáciu Rouvy. Začiatok je celkom prudký, v zákrute okolo Radnice sa trať trochu vyrovná a záver je opäť dosť strmý, takže bude dôležité neprepáliť úvod.“

Šanca pre pretekárov i divákov

Na cyklistickú výzvu sa ešte stále môžu prihlásiť cez redbull.sk/hillchasers. Registrácia je otvorená do utorku 1. októbra. Pre tých, ktorí chcú najlepších slovenských vrchárov povzbudiť na náročnom stúpaní do kopca sú pripravené divácke koridory, do ktorých bude vstup zdarma.

Program odštartuje jazda osobností na pravé poludnie a následne sa začnú prvé dve kvalifikačné kolá, z ktorých postúpi 12 žien a 36 mužov do semifinále, ktoré je na programe približne o štvrtej. Finále, v ktorom sa z najlepšej šestice rozhodne a kráľovi a kráľovnej štiavnického kopca štartuje o piatej. Zapíšte si sobotu 5. októbra ako deň premiérových pretekov Red Bull Hill Chasers a najväčšej cyklopárty roku na Slovensku!

Viac informácií získate aj na stránke www.redbull.sk/hillchasers
Sledujte @redbullsk na Instagrame a TikToku.

Chystáte sa do Banskej Štiavnice?

Dopravné informácie: V deň podujatia Red Bull Hill Chasers, v sobotu 5. októbra v čase od 9.00 do 18.30 bude uzavretá časť centra mesta Banská Štiavnica. Konkrétne budú uzavreté ulice Andreja Kmeťa (od začiatku Trotuára), Radničné námestie a Námestie svätej Trojice.

Parkovanie: Prosím, využite oficiálne parkovacie miesta mesta Banská Štiavnica.

TS