Cyklistický šprint do kopca v centre Banskej Štiavnice Red Bull Hill Chasers vyrazí dych

Ešte poriadne nevychladli kolesá najrýchlejších slovenských cyklistov na pretekoch Okolo Slovenska a už je tu ďalšia výzva stať sa legendou na dvoch kolesách. Štartuje registrácia na unikátne cyklistické preteky, ktoré na jednej trati spoja cestných, horských, či gravel špecialistov. Skrátka kohokoľvek, kto sa nebojí laktátu v stehnách. Všetci milovníci cyklistiky si to rozdajú o titul najlepšieho slovenského vrchára na Red Bull Hill Chasers, ktorý mieri prvýkrát na Slovensko, priamo do jeho srdca. V strmých uličkách historického centra Banskej Štiavnice sa 14. septembra v priamom súboji rozhodne o tom, kto to jednoducho má v nohách, najlepšie zvládne pol kilometrový kopec s priemerným 7% stúpaním a získa bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára.

Jedným z najväčších súperov nebude len prevýšenie 43 metrov na trati, ale aj typické štiavnické dlažobné kocky, obávané mačacie hlavy, ktoré sa tiahnu od štartu na hlavnej ulici Andreja Kmeťa, okolo historickej mestskej Radnice až po cieľ na vrchu Námestia svätej Trojice. Do súboja sa zapoja aj bývalí profesionálni cyklisti. Jedným z nich bude Peter Velits. Cyklista, ktorý sa často objavoval na špici skupiny a pripisoval si pravidelne body do hodnotenia súťaže vrchárov na Tour de France. „Stupáky som vždy vyhľadával. Mal som rád kopce a stúpanie. Ale, samozrejme, je kopec a kopec a záviselo to vždy aj od fyzického vyčerpania.“ Za svoju aktívnu cyklistickú kariéru nastúpal tisíce kilometrov. Ktorý vrchol mu najviac utkvel v pamäti? „Jednoznačne notoricky známe kopce pre všetkých cyklistov na Tour de France, kde som aj ja zažil najkrajšie chvíle na bicykli. Všetky veľké stúpania ako na Col de la Croix de Fer, kde som vyhral horskú prémiu a špeciálne legendárny kopec Alpe d´Huez, ku ktorému som to dotiahol v rámci jednej z etáp Tour v roku 2008 v 194 kilometrovom samostatnom úniku,“ povedal legendárny slovenský cyklista. Tento deň vyhlásil za najkrajší deň svojej športovej kariéry. Kopce v okolí Banskej Štiavnice však nepozná. „V Banskej Štiavnici som bol nedávno na dovolenke a sám som bol prekvapený aký krásny kút Slovenska máme. Už vtedy som si hovoril, že sa tam musím vrátiť a Red Bull Hill Chasers bude ideálna príležitosť. Pozrel som si trať a poznám aj hlavnú ulicu, kde bude štart, aj cieľové Námestie svätej Trojice. Určite je to výzva, najmä preto, že bicykel už z garáže vytiahnem naozaj sporadicky. Pohrávam sa však s myšlienkou, že si v Štiavnici aj seriózne zapretekám,“ povedal zakladateľ značky známeho cyklistického oblečenia Isadore.

Marcel Kittel seen at Red Bull Hill Chasers in Gelnhausen, Germany on September 3, 2023 // Marcel Lämmerhirt / Red Bull Content Pool // SI202309030657 // Usage for editorial use only //

Minulý rok podujatie na superstrmej ceste fascinovalo aj 14-násobného víťaza etapy Tour de France Marcela Kittela. „Keď som počul aký sklon má trať, krátko som zvažoval, či sa mám naozaj zúčastniť. Ale povedali, že veľká cyklistická párty, tak ma presvedčili. Bola to skvelá zábava,“ povedal Kittel o trati v nemeckom meste Gelnhausene, ktorá mala v jednom bode sklon až 32%. Red Bull Hill Chasers sa v minulosti konal v rôznych podobách vo Veľkej Británii, Amerike, Grécku, Estónsku, Turecku a naposledy v roku 2023 v Nemecku. V septembri prichádza aj na Slovensko a asi ťažko preň zvoliť krajšiu lokalitu, akou je práve srdce Banskej Štiavnice.

Jej okolie je pretkané sieťou cyklotrás. Nádherné historické mesto zapísané v UNESCO ukrýva krásy, ktoré viete objaviť na dvojkolesovom tátošovi. Isto poznáte tradičné chodníčky Bajkom k tajchom, ktoré skrývajú omnoho viac ako len jazykolam. Štiavnické tajchy sú naozaj unikátom a cyklistika k Štiavnici jednoducho patrí.

Tých, ktorých výzva zaujala by nemali s registráciou na preteky váhať ani minútu, nakoľko počet miest je limitovaný na 300 účastníkov. Pre tých, ktorí si chcú najlepších slovenských vrchárov obhliadnuť zblízka a povzbudiť ich v šprinte do kopca sú pripravené divácke koridory s tisícovou kapacitou, do ktorých bude vstup zdarma. Zapíšte si preto sobotu 14. septembra ako deň premiérových pretekov Red Bull Hill Chasers a najväčšej cyklopárty roku!

TS – Red Bull