Czech Music Crossroads v Ostrave: medzinárodná konferencia, workshopy pre hudobníkov aj koncerty kapiel Ponk a Zrní.

V tradičnom termíne tesne pred festivalom Colours of Ostrava sa už po tretíkrát zídu na dva dni do severomoravskej metropoly poprední zahraniční hudobní publicisti, organizátori, agenti a ďalší odborníci. V rámci akcie Czech Music Crossroads s podtitulom “Hudba od Baltu po Dunaj” zaplnia Dúl Hlubina 12. a 13. júla prezentácie a panelové diskusie na aktuálne témy, workshopy pre hudobníkov a koncerty kapiel z Českej republiky, Slovenska, Poľska, Maďarska, ktoré vybrali poroty odborníkov z týchto krajín.

Roly organizátora sa opäť chytil festival Colours of Ostrava s finančnou podporou Ministerstva kultúry, štatutárneho mesta Ostravy a v spolupráci s Moravskoslezským krajom. Partner: Czech Tourism. Generálny partner: Arcelor Mittal Ostrava.

Czech Music Crossroads pokračuje vo svojom úsilí prezentovať hudbu zúčastnených krajín, tentokrát po novom aj s Maďarskom. Nejde však o samoúčelný krok, posun z českej na medzinárodnú platformu prináša zvýšenie prestíže a záujmu zahraničných odborníkov. Z Czech Music Crossroads sa tak stáva významná európska hudobná platforma,” hovorí na úvod jeden z organizátorov Jiří Moravčík. “Tento rok sa prehliadka orientuje na world music, akustickú hudbu, folk a jazz,” upresňuje.

Czech Music Crossroads je otvorený nielen zahraničným hosťom, ale taktiež českým hudobníkom, promotérom, agentom, festivalovým organizátorom a širokej verejnosti. Súčasťou bude tiež speed dating – osobné konzultácie, na ktorých môžu hudobníci či manažéri kapiel získať rady od svetovo rešpektovaných profesionálov. Na večerných showcaseových koncertoch sa okrem troch vybraných interprétov z každej krajiny predstaví ako špeciálny hosť – kapela Zrní.

Česká porota Siedmych statočných pre tento rok nominovala skupinu Ponk, ktorá bola zvolená do tohtoročného oficiálneho programu najväčšieho svetového veľtrhu world music WOMEX, akustické trio Malina/Liška/Nejtek a česko-francúzsku skupinu Rêve Général. Poľsko budú reprezentovať medzinárodné uznávané skupiny Psio Crew, Lautari a Vołosi. Z Maďarska prídu skupiny Romengo, zahájovacia skupina minuloročného veľtrhu WOMEX, Cimbaliband a Buda Folk Band. Slovensko posiela na showcase Trojku Zuzany Homolovej, Capre a Rusín Čendeš Orchestra. “Nejde o prehliadku začínajúcich talentov, ale o umelcov, ktorí majú šancu prekročiť jazykovú bariéru, bez ohľadu na dĺžku profesionálnej praxe,” dopĺňa Jiří Moravčík.

Z tohtoročných zahraničných hostí prídu napríklad Gerald Seligman, dlhoročný producent EMI a riaditeľ veľtrhu WOMEX, Derek Andrews, umelecký riaditeľ Mundial Montreal z Kanady, Barak Weiss, festivalový organizátor z Izraela, Riitta Huttunen, bývala riaditeľka fínskej exportnej kancelárie Music Finland, ktorá v súčasnosti vedie medzinárodnú propagáciu pre skupiny Värttinä, Cristina Fina za Medimex a La Notte della Taranta z Talianska, Juan Antonio Vázquez & Araceli Tzigane, redaktori rozhlasovej relácie Mundofonias a zakladatelia svetového rebríčka Transglobal World Music Chart, Arnulf Den Boesterd za distribútora českých CD v západnej Európe Xango Music, Jun-Lin Yeoh, umelecká riaditeľka Rainforest Festival Borneo, Edgar Jacob za label Cumbancha, alebo David Ibañez, umelecký riaditeľ Fira Mediterrània de Manresa.

Ťažisko konferencie sa po minulom ročníku ešte viac posúva k hudobnému exportu, čo je u nás oblasť zanedbávaná, avšak pre rozvoj domácej hudobnej scény potrebná,” uvádza Petr Dorůžka, medzinárodne rešpektovaný hudobný publicista a autor programu konferencie. Odborníci budú prostredníctvom interaktívnych kurzov školiť hudobníkov – spoločne so showcaseovými účinkujúcimi z partnerských krajín – ako sa presadiť v medzinárodnej konkurencii. Zúčastnia sa aj zahraniční špecialisti z hudobnej distribúcie, ktorí majú dlhodobé skúsenosti so šírením českých nahrávok na medzinárodnom trhu.

Vstupné na konferenciu je 500,- Kč na dva dni a 350,- Kč na jeden deň. Zahŕňa všetky materiály, CD sampler a vstup na showcase koncerty. Jednorázové vstupné na všetky večerné showcase koncerty je 200,- Kč. Študenti a akademickí pracovníci majú 20% zľavu (pri vstupe je potrebné sa preukázať preukazom ISIC, ITIC alebo iným dokladom, potvrdzujúcim štúdium alebo pedagogickú činnosť). Držitelia vstupenky či identifikačnej pásky Colours of Ostrava majú vstup na koncerty zdarma. Konferencie prebiehajú obidva dni od 10.00 do 17.00, showcaseové koncerty na dvoch pódiách začínajú o 18.00 a končia v utorok o 22.15, v stredu o 23.50.

Viac informácií, presný program a možnosť registrácie na www.crossroads.colours.cz

2016_07_01_crossroads

 

Zdroj: Zdenko Hanout / HANOUT PR