Dagmar Pecková vystoupí ve Studiu Ypsilon se speciálním programem k Roku české hudby. Během koncertu pokřtí svou autorskou knihu

Herečka a přední česká, světově uznávaná, operní pěvkyně Dagmar Pecková se neumí nudit. Sotva ji skončil mezinárodní festival Zlatá Pecka, který se každoročně koná v Pardubickém kraji, napsala svou první autorskou knihu, čeká ji premiéra nového představení a ve Studiu Ypsilon uvede 2. listopadu speciální recitál k Roku české hudby, se kterým letos vystoupila mimo jiné i v Paříži. Během tohoto speciálního koncertu pokřtí svou autorskou životopisnou knihu.

Když se řekne Dagmar Pecková, většina lidí ji zná jako světově známou operní pěvkyni, která vystoupila na nejprestižnějších místech planety. Kromě toho, že je už několik let i herečkou, která byla dokonce nominovaná v kategorii činohra na Cenu Thálie, nově je nyní i spisovatelkou. Svůj autorský debut napsala během letních měsíců a pokřtí jej 2. listopadu během svého speciálního koncertu v legendárním pražském Studiu Ypsilon.

Než však Dagmar Pecková svou knihu představí veřejnosti, čeká ji 25. října v Městském divadle Mladá Boleslav světová premiéra divadelní hry Marka Epstaina „Milena“. Divadelní inscenace „Milena“ je příběhem české novinářky, spisovatelky a překladatelky Mileny Jesenské a její dcery – básnířky a výtvarnice Jany Krejcarové. Režisérka Adéla Stodolová rozehrává „dvojpříběh“ plný zvratů, vzletů i pádů dvou žen českého společenského a kulturního života na pozadí českých dějin 20. století.

„Od opery jsem odešla, abych měla důstojné stáří a nemusela na jevišti zpívat mladé dívky, což v tomto žánru bývá zvykem. Šla jsem k činohře a ztvárňuji náctileté. Po šedesátce. No, tak nevím,“ směje se Dagmar Pecková.

Po premiéře této divadelní hry se však Dagmar Pecková nudit nebude. Už 2. listopadu se na velké scéně Studia Ypsilon od 19:00 hodin totiž uskuteční za klavírního doprovodu Karla Vrtišky její speciální komorní koncert ke 100. výročí Roku české hudby, se kterým letos zazářila mimo jiné i v Paříži. Bude to letošní první a poslední pražské uvedení tohoto programu.

„Když se řekne Ypsilonka, tak to je zaručeně dobře investovaný čas i peníze. Profesionální a kvalitní zábava na nejvyšší úrovni v tom nejlepším slova smyslu. Specifický humor, neobvyklé zpracování témat, skvělí herci i hudebníci. A nasazenou vysokou laťku si soubor dokázal udržet plných šedesát sezón. Neuvěřitelné. Jsem ráda, že zde mám pár přátel a mohu s nimi spolupracovat,“ říká o spolupráci se Studiem Ypsilon Dagmar Pecková.

„Na tento koncert se už nesmírně těším. Pravda, program ke 100. výročí Roku české hudby, složený z děl českých skladatelů 19. a 20. století – Smetana, Dvořák, Janáček, Martinů, se v mém klasickém pěveckém podání bude lišit od místních interpretačních „zvyklostí“, ale přesto doufám, že i k tomuto žánru si posluchač může najít cestu,“ prozrazuje pěvkyně.

Během koncertu Dagmar Pecková pokřtí také svou první autorskou životopisnou knihu s pro ni neobvyklým názvem „Ty vole se neříká“, která vychází 20. listopadu. V knize představuje 101 kratičkých příběhů ze svého života. Jde o humorné střípky, ve kterých se zamýšlí nad vlnami slávy a propadů, světem divadel, koncertních sálů i rodinných chvil.

„Jak být světovou pěvkyní, milující a milovanou ženou nebo snad perfektní matkou? Návod k tomu všemu v této knize rozhodně nehledejte. Snad jen úsměvný nadhled nad životem, který mezi prsty profičí jako blázen, rozdávaje přitom plnými doušky štěstí, lásku, bolest i smrt,“ říká o své knize Dagmar Pecková.

TS