Ďalší diel Nu:Classic predstaví Hauschku, C. Cipu a S. Plana.

Na ďalšom podujatí z cyklu „Nu:Classic“ sa predstavia v jeden večer až traja skladatelia a interpreti modernej vážnej hudby.

Haedlinerom bude nemecký skladateľ a klavirista Volker Bertelmann, známejší pod menom Hauschka, ktorého tvorba má mnoho spoločných znakov s jeho blízkymi priateľmi Nilsom Frahmom a Olafurom Arnaldsom. Okrem Hauschku vystúpi aj mladý argentínsko-nemecký skladateľ a klavirista Sebastian Plano, a po poldruha roku sa do Bratislavy vráti aj Berlínčan Carlos Cipa.

Trojkoncert Hauschku, Sebastiana Plana a Carlosa Cipu sa uskutoční 4. júna 2014 a pôjde o prvé podujatie série „Nu:Classic“ v nových priestoroch – v Koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. Prvých sto predpredajových vstupeniek v zvýhodnenej cene 15 eur je už k dispozícii na stránke www.orepole.sk. Po ich vypredaní stúpne cena na 20 eur, na mieste bude lístok stáť 25 eur.

Hauschka, ktorého hudobné servery prirovnávajú k velikánom modernej vážnej hudby ako Philip Glass či Michael Nyman, zvykne obecenstvo šokovať striedaním pomalých kompozícií a skladieb, ktoré nerozoznáte od techna.

hauschka2

Na rozdiel od väčšiny ostatných skladateľov modernej vážnej hudby totiž v jeho skladbách hrá často dominantnú úlohu rytmus. Zvláštne zvuky vyludzuje z klavíru aj pomocou ukladania rôznych predmentov na struny či balenia kladívok do alobalu. To všetko dopĺňa ďalšími akustickými nástrojmi ako vibrafón či trúbka.

O poznanie menej divoká je hudba Carlosa Cipu, ktorý sa v Bratislave predstavil prvýkrát už začiatkom roku 2013.

cipa1

Hoci aj do jeho tvorby čiastočne prenikajú vplyvy modernej elektronickej hudby, stále ide v prvom rade o pomalé kompozície, ktoré svojou krásou a jednoduchosťou priklincujú diváka v kresle a najlepšie sa počúvajú so zatvorenými očami.

Niekde na polceste medzi experimentátorom Hauschkom a zasneným Cipom je tretí účinkujúci, Sebastian Plano.

plano1

Argentínčan, žijúci striedavo v Mníchove a Buenos Aires, obsluhuje okrem klavíru aj violončelo a v niektorých skladbách dokresľuje netradičné a krásne zvukové plochy aj perkusiami a vokálom.

www.orepole.sk
https://www.facebook.com/events/250341785137264

Zdroj: Agentúra Ore Pole