Ďalšiu kapelu na World Music Festival Bratislava si vyberú samotní diváci.

Po tom, ako odborná porota vybrala na základe otvorenej výzvy dvoch nových účinkujúcich na septembrový World Music Festival Bratislava – Cimbal Project Ľubomíra Gašpara a skupinu KarpaTon, majú šancu ovplyvniť dramaturgiu festivalu aj samotní diváci. Posledného účinkujúceho budú totiž vyberať práve oni internetovým hlasovaním.

Hlas divákov môže na pódiá festivalu posunúť niekoho zo šestice interpretov, ktorí výrazne zabodovali v rámci otvorenej výzvy, ale nestačilo to na prvé dve miesta. Na výber sú Bohémiens a Barbora Botošová, Burns Kati N-tett, Chill On The Sun, Karin Sarkisjan, Nina Rosa a Romanika. Diváci budú môcť hlasovať od 4. 8. do 18. 8. prostredníctvom koncertnej platformy s názvom Tootoot.FM, ktorá vznikla na Slovensku a zabezpečuje okrem predaja vstupeniek a prehľadu o aktuálnych udalostiach vo vašom okolí aj obľúbené hlasovanie fanúšikov za interpretov alebo za koncerty vo vašom meste. 

Interpret, ktorý dostane najviac hlasov od poslucháčov, vystúpi 23. septembra v rámci showcaseovej časti World Music Festivalu Bratislava a svoje umenie bude môcť predviesť nielen fanúšikom tohto žánru, ale aj odborníkom, promotérom a hudobným publicistom z viacerých krajín sveta ako napríklad: Brahim El Mazned (Maroko) – umelecký riaditeľ festivalu Timitar v Maroku, hudobný producent a člen Rady Európskeho Fóra svetových hudobných festivalov (EFWMF), Simon Broughton (GB) – šéfredaktor časopisu Songlines, Jirka Moravčík (CZ) – hudobný publicista a redaktor Rádia Vltava (Český Rozhlas), dramaturg festivalu Colours of Ostrava, András Lelkes (HU) – spoluzakladateľ vydavateľstva Hangvető a riaditeľ festivalu Budapest Ritmo, Bożena Szota (PL) – programová riaditeľka festivalu Ethno Port Poznaň, Jo Aichinger (A) – Umelecký riaditeľ festivalu NOE Ges.m.b.H  a ďalší. Pre hudobníkov môže byť veľmi prínosné zúčastniť sa tejto konferencie, okrem zaujímavých kontaktov, môžu získať rady a osobné odporúčania. Už teraz je možné sa na ňu zaregistrovať, kapacita miest je totiž obmedzená: https://worldmusicfestival.sk/konferencia/.

Za koho môžete hlasovať?

Karin Sarkisjan je skladateľka a speváčka, ktorá pochádza z Arménska. Absolvovala Vysokú školu múzických umení v Jerevane v odbore kompozícia. Žánrovo pôsobí prevažne v oblasti world music, aranžuje ľudové piesne pre rôzne nástrojové zoskupenia a spolupracuje s rôznymi umelcami a kapelami ako napríklad Balkansambel, Bashavel, Pressburger Klezmer Band a Shum Davar.

https://drive.google.com/file/d/0B7JO4Jj9Y0pHYmVRSHZlSU8xNlE/view
https://drive.google.com/file/d/0B7JO4Jj9Y0pHUTdHYm1tRkZmTkU/view 

Chill On The Sun je slovenská artrocková formácia z Prievidze s presahmi aj do iných žánrov. Od roku 2013 kapela naživo prezentuje svoje nové skladby spolu s videoprojekciami a experimentuje s world music. Okrem niekoľkých radových albumov v roku 2016 vydali EP Tree Trilogy obsahujúcu 3 skladby (Platany, Sekvoje a Eukalypty) – tie úspešne bodovali v internetovom rebríčku Ethnocloud.

https://www.chots.sk

Burns Kati  N-tett  je slovensko-maďarská etno skupina (jej členom je aj slovenský gitarista Dávid Strieženec) a hrá zmes arabskej, indickej, gréckej, židovskej a maďarskej hudby. Speváčka Katalin Burnsová je jedna z najznámejších maďarských speváčok world music. Koncom roka 2016 vydali prvý album Laalwala, ktorý sa stretol s veľmi pozitívnymi ohlasmi.

https://www.facebook.com/katiburnsntett/
https://katiburnsntett.bandcamp.com/album/laalwala

Nina Rosa je projekt Niny Marinovej, slovenskej speváčky, huslistky a skladateľky žijúcej v Prahe. Po niekoľkých koncertoch, festivaloch a vystúpení v Českom rozhlase získala prívlastok „objav sezóny“ a „slovenská Amy Winehouse“. Žánrovo kapela reprezentuje slovenský jazz manouche, vršovický pop, kapverdské indie, anglické reggae a ďalšie žánre, momentálne pripravuje svoj debutový album.

www.ninarosa.cz 

Barbora Botošová pochádza z hudobníckej rodiny – otec Eugen Botoš, zakladateľ Violin orchestra Bratislava, brat Eugen Botoš ml., zakladateľ kapely Finally a jej starý otec bol legendárny Ján Berky Mrenica st. V roku 2008 založila svoje vlastné zoskupenie s názvom Bohémiens, ktoré hrá mix  balkánskej hudby, rómskeho folklóru, klezmeru a klasickej hudby v nových aranžmánoch.

https://barborabotosova.sk/

Základom skupiny Romanika je charizmatická speváčka a gitaristka Ika Kraicová a kontrabasista Roman Kraic. Silný žensky element v textoch a divoké rytmy vyvažuje hlboký a jazzovo kultivovaný zvuk kontrabasu. Ďalším členom kapely je akordeonista Martin Chovanec. V ich hudbe sa stretávajú pouličný kabaret, čardáše, world music s textami Evy Luky a svetových autorov. Najnovší album má názov V hlbinách.

www.romanika.sk

World Music Festival predstaví aj ďalšie špičkové projekty zo Slovenska a zahraničia. O programe festivalu nájdete informácie na webe www.worldmusicfestival.sk

Projekt World Music Festival Bratislava je podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý je Generálnym partnerom podujatia. Partnermi podujatia sú Bratislavský Samosprávny Kraj, mesto Bratislava, Stredoueurópska Nadácia, Ars Bratislavensis, Hudobný Fond, SOZA, BTB/Bratislavská organizácia cestovného ruchu, Bratislava-Staré mesto, Národné Osvetové Centrum, Slovenská Akadémia Vied a iní.

Nech sa páči, hlasovať je možné priamo tu: https://tootoot.fm/sk/womusk2017/

 

Za platformu World Music from Slovakia
Vladimír „Potkan“ Potančok, redaktor Rádia_FM