Daniel Handák – Branches

Daniel Handák je hudobník z Ružomberka. Venuje sa prevažne melancholic indie-pop žánru, kde kombinuje akustickú gitaru s jemnými vokálmi a elektrickými prvkami, ale tak ako väčšina umelcov sa nerád škatulkuje. K hudbe sa dostal už ako malý, keď začal hrávať na bicie.

V priebehu rokov pôsobil ako bubeník v mnohých kapelách, no keď si prisvojil otcovu gitaru a naučil sa brnkať prvé akordy, vzplanula v ňom nová túžba tvoriť svoje vlastné piesne. Spevu sa venoval už od mala ale k sólovej hudobnej „kariére“ sa odhodlal len pred niekoľkými rokmi. Dnes Daniel pôsobí v Prahe a živí sa ako ilustrátor. Popritom vo svojom voľnom čase tvorí piesne o existenčných problémoch, o tom aké je nutné a vyčerpávajúce sa v dnešnej dobe neustále prispôsobovať, alebo aj o tom aké by bolo fajn proste na všetko zabudnúť a niekam utiecť. Doteraz sa mu podarili vydať tri single „Runaway“ a „Desynchronized“. Do tretice však vznikol aj „Branches“.

Iskra pre túto pieseň „Branches“ vznikla pri jednej z pravidelných návštev svojej rodiny v Ružomberku. Daniel v nej prehovára nielen k poslucháčovi, aby spomalil, všimol si nepravidelný pohyb konárov a postupne chladnúci večerný vzduch, ale taktiež k sebe. V dnešnej rýchlej a hektickej dobe sa neustále náhlime, snažíme sa aby sme boli produktívni a využili každú voľnu chvíľu naplno. Avšak toto všetko má občas veľkú daň. Pieseň je jednoduchá tak ako tie najkrajšie momenty v našich v životoch, a slúži tak trochu ako pripomienka toho, že je fajn niekedy spomaliť. Pieseň Daniel nahral svojpomocne s jedným mikrofónom v starom pražskom byte a následne ju zmixoval a zmastroval Martin Pisko (Ions, Rapsodéve).

Momentálne Daniel finišuje ďaľšie tri skladby, ktoré spolu s „Branches“ budú tvoriť EP. Tento mini-album má v pláne vydať v priebehu septembra tohto roka.

Jeho doterajšiu tvorbu môžete nájsť na Spotify, Apple Music a ďaľších známych platformách.

TS