Darte Gallery pripravuje historicky prvú aukciu veteránov a superšportových áut.

Ak máte vášeň pre historické vozidlá a superšportové autá, správnou adresou je aukčná spoločnosť Darte Gallery. Najexkluzívnejším klenotom v pripravovanej dražbe je 350-tisícový Talbot 4CT z roku 1912, ale v ponuke nechýbajú ani značky ako Jaguar, Porsche, Franklin, či legendárny Auburn vyrábaný svojho času ako najdrahšie auto v USA pre slávnu a bohatú klientelu. Už dnes však môžeme prezradiť, že v ďalšej aukcii sa objaví Rolls-Royce Phantom I. 59TC „Elisabeth“ s pôvodnými majiteľmi z britskej kráľovskej rodiny v cene 7 500 000 EUR!

Darte Gallery sa doteraz orientovala na výtvarné umenie a starožitnosti. Klienti, ktorých má registrovaných viac ako 14 tisíc, však začali stále silnejším hlasom hovoriť o zberateľskej túžbe spojenej práve s automobilovými veteránmi, preto sa Jaroslav Krajňák rozhodol pomôcť im ich sny naplniť. „Keď som chodil na zrazy veteránov, ich majitelia mi unisono tvrdili, že sú nepredajné. Jedinou cestou teda bolo usporiadať aukciu. Priznám sa, chvíľu som mal obavu, či budeme môcť dať dokopy zaujímavú ponuku, no hneď ako sme zverejnili náš zámer, začali nás oslovovať ľudia, ktorí sú ochotní, a to je pre nás dôležité, aj predávať,“ uviedol majiteľ Darte Gallery Jaroslav Krajňák.

Talbot 4CT

Garantom pravosti ponúkaných automobilov je Tatranský Veterán Car Clubom Poprad. Od pondelka prebieha on line aukcia na webovej stránke Darte. Všetky kúsky, ktoré sú v nej zaradené, budú vystavené a vydražené v golfovom rezorte Black Stork vo Veľkej Lomnici ako súčasť turnaja Retro Slovak Golf. Jeho návštevníci sa 27. júna môžu, okrem iného, tešiť na štýlovú atmosféru z 20-tych až 40-tych rokov minulého storočia so všetkým, čo k tomu patrí od dobového oblečenia až po napr. originálne swingové bandy. Kto by sa dražby nemohol zúčastniť osobne, môže komfortne licitovať prostredníctvom live prenosu prenášanom cez internet, ktorý spoločnosť z Nižného Hrušova ponúka ako jediná na Slovensku. „Na našej historicky prvej aukcii veteránov a superšportových automobilov sme do predaja zaradili 25 vozidiel. Keďže sídlime na východnom Slovensku, spolupracujeme predovšetkým s východniarmi z Michaloviec, Humenného, Popradu alebo Stropkova. V ponuke budú predvojnové veterány, známe športové značky, ktoré sú dnes vo svete motorizmu ikonami a tiež autá zo 70-tych rokov v dostupných cenových reláciách od 5 do 10 tisíc eur,“ predstavil portfólio J. Krajňák, pričom dodal, že v budúcnosti sa chcú orientovať aj na ponuku a dopyt motivovanými svetovým trhom.

Ako sme už spomínali, najväčšiu pozornosť bude určite pútať Talbot 4CT. Napriek tomu, že bol vyrobený v roku 1912 je v skvelej technickej kondícii, čomu vďačí za dlhé obdobie v opatere pracovníkov múzea na ostrove GB Jervev. Za zaujímavosť sa dá určite označiť, že má vlastnú poštovú známku a telefónnu kartu. V tomto prípade nejde o náhodu, lebo je jediným plne zachovaným kusom z dvoch na svete registrovaných áut typu 4 CT 1912! „Jeho výborný stav môžem potvrdiť na základe vlastnej skúsenosti. Previezli sme sa stovkou a bol to zážitok,“ dodal J. Krajňák.

Automobilové veterány sa v posledných rokoch stávajú predmetom nielen zberateľskej vášne, ale čoraz častejšie hrajú hlavnú úlohu aj u investorov, ktorí hľadajú nové možnosti, ako zhodnotiť svoj kapitál zaujímavou investíciou. Práve historické vozidlá, podľa Wealth Reportu 2013 konzultačnej spoločnosti Knight Frank, zaznamenali najrýchlejší rast cien, keď sa ich hodnota zvýšila až štvornásobne. Až potom nasledujú mince, zbierky poštových známok a umenie… „Samozrejme, jedného veterána si chcem kúpiť aj ja. Naša spoločnosť má v zbierke viac ako 4000 obrazov, stovky starožitností, ale takéto auto s prívlastkom historické ešte nevlastním. Vyhliadol som si jeden kabriolet a určite o neho na aukcii zabojujem,“ usmial sa J. Krajňák.

Retro-cars-letak4

Zdroj: GRAND STUDIO, s. r. o.