DASHA má nový album – KONEČNĚ!

Česká speváčka Dasha vydáva dnes, 27. októbra nový štúdiový album, ktorý dostal príznačný názov: “Konečně”. Speváčka mnohých svojich prívržencov asi prekvapí, pretože neprináša ani swingové evergreeny s Big Bandom, ani muzikálové melódie či osvedčené coververzie, ale pôvodné piesne písané priamo jej na telo. Pod vedením producenta Davida Solaře sa podarilo zostaviť repertoár, ktorý jej umožňuje ukázať hlasové možnosti, znieť súčasne a moderne. 

Na začiatku cesty pred mnohými rokmi mala Dasha dve možnosti: vydať ihneď album u nadnárodnej nahrávacej spoločnosti s minimálnym vplyvom na to, ako bude vyzerať, a stať sa tak vlastne určitým produktom. Alebo sa vydať na dlhšiu cestu a postupne sa dopracovať k svojim predstavám. Aby sa vzniku albumu mohla intenzívne venovať, potrebovala čas, ktorého sa jej však dlho nedostávalo v takej miere, aká je pre realizáciu nahrávok potrebná. Stalo sa to konečne až teraz!

Dasha je veľmi obsadzovanou a úspešnou muzikálovou speváčkou (držiteľkou prestížnej ceny Thálie), ktorá vystupovala už na mnohých významných českých a slovenských hudobných scénach, hosťovala s najväčšími domácimi hviezdami a bez jej hlasu si dnes málokto vie predstaviť obľúbenú súťaž StarDance. Dasha sa ale necíti byť prioritne muzikálovou speváčkou a je rada, že práve nový album bude konečne najvýstižnejším vyjadrením toho, kde je po hudobnej stránke doma.

Album vydáva vo vydavateľstve Supraphon v produkcii Davida Solaře, ktorý k tomu poznamenal:

S Dashou je vynikajúca spolupráca, rozumieme si ľudsky aj hudobne. Musím priznať, že s výberom pesničiek to bolo veľmi náročné nielen kvôli tomu, že sa nám ich pre prvý výber stretlo veľa, ale taktiež preto, že Dasha naozaj skvele spieva všetko. Bez žánrových hraníc. Chceli sme urobiť popovú platňu so základom v živých nástrojoch, ale zvukovo obohatenú všetkými prostriedkami, ktoré súčasné technológie ponúkajú.”

Dasha spoluprácu okeomentovala: ,,S Davidom Solařem sme sa stretli pred osemnástimi rokmi na pražskom konzervatóriu, kde sme obaja študovali. Oslovil ma vtedy k naspievaniu svojej piesne, ktorá potom vyhrala autorskú súťaž usporiadanú v Děčíně. Už vtedy som cítila, že ma spolupráca s ním veľmi baví, že máme podobný vkus a názor na hudbu. O pár rokov neskôr som naspievala jeho ďalšiu pieseň pre autorskú súťaž EvropaHit a tá opäť zvíťazila. Preto som už dlho chcela, aby sa mojej platni ujal autorsky i producentsky. Spolu sme potom oslovili ďalších autorov medzi našimi kolegami a o výbere konkrétnych piesní sme sa radili spoločne.”

V poslednej fáze príprav vyberala Dasha s Davidom Solařem z asi dvadsiatich piesní. Dasha dokonca takmer všetky naspievala, aby zistila, ako sa v nich cíti. Až potom urobili finálnu selekciu. Ako hovoria, niektoré z nevybraných piesni boli také dobré, že ich určite použijú v budúcnosti. Pre aktuálny album boli vybrané pesničky Davida Solaře s textami Ester Brožové alebo Jiřího Březíka, taktiež skladba od skvelého muzikanta a saxofonistu Jana Kareze a texty a jedna pieseň od Jany Infeldovej a Jana Vávry zo skupiny Jananas. “Roky som okrem muzikálov spievala repertoár v cudzích jazykoch a vždy som vedela, že až budem raz nahrávať album, budem na ňom chcieť vyjadriť svoje momentálne hudobné rozpoloženie v rodnom jazyku,” dodáva Dasha.

“Tušila som, že to bude úloha pomerne neľahká, vzhľadom na to, aká muzika sa mi páči, ale vďaka šikovnosti textárov sa podarilo naplniť moje predstavy. Všetky texty na albume ma oslovujú, ale za svoju osobnú spoveď považujem špeciálny text k piesni Přisahám, ktorý napísala Ester Brožová. Pesničku som venovala svojej dcére Žofii. Text priamo na telo mi taktiež napísali autori Jan Vávra a Jana Infeldová z kapely Jananas k piesni VIP, o ktorú sa postarali autorsky a aj po stránke hudobnej.”

Výrazný charakter albumu dodáva skvelý zvuk, ktorý je výsledkom veľkorysého spôsobu nahrávania. Zásadný priestor dostali živé nástroje, ale aj štúdiová práca všetkých participujúcich. Medzi hudobníkmi nechýba napríklad David Solař (klavír, a programovanie), Tomáš Brožek a Ondřej Sluka (bicie), Martin Lehký (basa), Peter Binder (gitary), Camilo Caller (perkusie), Epoque Quartet, dychová sekcia a ďalší. Jednotlivé finálne mixy potom spravili Petr Kaláb, Steve Walsh, Daniel Hádl a Dušan Lippert. O zaujímavú grafickú stránku bookletu sa postaral medzinárodne uznávaný grafik Pavel Fuksa, ktorý špeciálne upravil titulnú fotografiu Dashy od Romana Dietricha do nápaditej koláže. Výsledkom je naozaj vydarený popový album – Konečně!

ZDROJ: SUPRAPHON / SOUL FOR SHOW 2017