David Kollar prinesie na Slovensko medzinárodné trio.

David Kollar patrí medzi hŕstku slovenských umelcov, ktorým sa podarilo získať si reputáciu aj v zahraničí. Pred americkým turné vystúpi uznávaný gitarista na Slovensku. Jeho koncerty však opäť budú mať medzinárodný charakter.

Trio s názvom The Blessed Beat tvoria okrem Kollara Taliani Paolo Raineri (trúbka) a Simone Cavina (bicie). V rovnakej zostave vystupovali muzikanti už aj v Taliansku. Teraz ich čaká slovenská premiéra. Prvý z trojice slovenských koncertov sa uskutoční v Prešove 30.7., o deň neskôr v Košiciach a 2.8. v Banskej Bystrici. Pomedzi to Kollar stihne aj vystúpenia v Poľsku či Česku.

„Budeme improvizovať a hrať niečo z materiálu, ktorý sme nahrali v Bologni. Ak mám popísať žáner, tak pôjde o ambientnú, jazzovo – punkovú až možno avantgardnú hudbu,“ opisuje gitarista program, ktorý návštevníkov v kluboch čaká.

david kollar

Začiatkom októbra sa muzikant spoločne s Paolom Rainierim presunie cez Atlantik. Čaká ho tam deväť koncertov. Americkému publiku je však Kollar známy najmä vďaka svojej nahrávke The Son. Tá získala pozitívnu kritiky z časopisov a hudobných portálov z celého sveta. Album sa dostal v niekoľkých krajinách do TOP nahrávok roka a získal niekoľko nominácii.

Meno Davida Kollara rezonovalo pred pár dňami aj na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch. Premiéru tam mala snímka Comeback režiséra Mira Rema, ku ktorej skomponoval a nahral hudbu.

A hoci sa zdá, že by mohol byť hudobník so sebou spokojný, sám tvrdí, že o úspechu sa hovoriť ešte nedá. „Je to dlhá cesta a stále nie som ani v polovici. Baví ma to a mám kopec energie. Nie je to ľahké v dnešnej dobe. Ale dostal som sa k ľudom, o ktorých som mohol len snívať a učím sa od nich. To je na tom to krásne,“ dodáva.

Najbližšie koncerty Davida Kollara:
30.07. – Prešov, Christiania /SK/ – THE BLESSED BEAT
31.07. – Košice, Kasarne kulturpark /SK/ – THE BLESSED BEAT
01.08. – Krakow, PiecArt /PL/ – THE BLESSED BEAT
02.08. – Banska Bystrica, Divadlo Zahrada /SK/ – THE BLESSED BEAT
05.08. – Brno, Stara Pekarna /CZ/ – THE BLESSED BEAT
07.08. – Praha, JazzDock /CZ/ – THE BLESSED BEAT
15.09. – Porgy and Bess, Vienna /AT/ – THE BLESSED BEAT
29.09. – Divadlo Ponec, Praha /CZ/ – SpitFire company – Animal Exitus

Davidovu biografiu aj ďalšie informácie nájdete na stránke davidkollar.sk.

Zdroj: Publique
Foto: Jaris