Dejvické divadlo a Čechov prichádzajú opäť do MDPOH!

Vynikajúci českí herci (Trojan, Krobot a i.), výnimočný slovenský tím (réžia: M. Vajdička, scéna: P. Andraško, hudba: M. Čekovský) a silný divadelný príbeh (Čechovova Čajka) sú prísľubom, že diváci sa opäť môžu tešiť na skvelý divadelný zážitok.

Pražské Dejvické divadlo je pojem. Divadlo roka 2012, ktorým sa stalo vďaka prestížnym cenám Alfréda Radoka, mali možnosť spoznať i návštevníci Mestského divadla P. O. Hviezdoslava. Len na doskách MDPOH predstavilo v marci minulého roku svoj dvojnásobne ocenený titul Ucpanej systém. Predstavenie bolo beznádejne vypredané a zožalo veľký divácky ohlas.

rac06

Po roku prichádzajú „Dejvice“ do Bratislavy po druhýkrát. Tentokrát prinesú spracovanie trochu staršieho, takmer 120 – ročného diela. Čajku napísal Anton Pavlovič Čechov, keď mal 35 rokov. Hra mala premiéru v roku 1896 v Petrohrade, no nezožala úspech. Až zinscenovanie v réžii K. S. Stanislavského o tri roky neskôr sa vydarilo. Čajka sa tak popri Ujovi Váňovi, Troch sestrách a Višňovom sade stala štvrtou najúspešnejšou hrou tohto ruského dramatika, spisovateľa a lekára.

V aktuálnej verzii známeho príbehu presunul režisér Michal Vajdička pôvodné miesto príbehu (letné sídlo pri jazere) priamo do salónu herečky Iriny Nikolajevny Arkadinovej. A práve scéna salónika vyráža dych svojou originalitou a zároveň scénickou náročnosťou. Tvorí ju rám obrazu a imaginárne plátno je vlastne javisko postavené v tvare izby s masívnymi dvojkrídlovými dverami. Práve tu, v priestore obrazu a stenách pokrytých obrazmi, sa pohybujú herci a rozprávajú svoje príbehy. Tie sú o nenaplnených snoch, láskach, sklamaniach a siahodlhých a na prvý pohľad banálnych debatách. A že predstavenie trvá takmer 200 minút? Výstižne túto skutočnosť okomentoval redaktor M. Zahálka z českých Hospodářskych novin: „Těch tří a půl hodin není třeba se bát: v Dejvicích utečou rychleji, než v leckterých jiných divadlech zahrají první dějství“.

8. február o 19.00 hod. – Čajka v podaní Ivana Trojana, Kláry Melíškovej, Jaroslava Plesla, Veroniky Kubařovej, Miroslava Krobota, Davida Novotného, Lenky Krobotovej, Václava Neužila, Zdeňky Žádníkovej a Pavla Šimčíka exkluzívne v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. Viac na www.mdpoh.sk

Zdroj: BKIS