Die! Die! Die! – novozélandskí noise-pop-punkeri s dušičkovo – halloweenským menom oživia 11. novembra Flédu spolu s brnenskými My Dead Cat.

Až z dalekého novozélandského Dunedinu, jednoho z nejjižněji položených přístavů světa, odkud je blíž na Antarktidu než na západ Austrálie, přijelo opět do Evropy trio, jehož rafinovaná a energická kombinace noiseových stěn, hardcoreově-punkových riffů s chytlavými, místy až popovými motivy zaujala posluchače i znalce po celém světě.

Zastaví se na Flédě na martinský večer 11. listopadu a spolu s nimi vystoupí již takřka kultovní brněnští My Dead Cat, jejichž souvztažnost s headlinerem není určena jen podobně hravým názvem, ale mnohem více silou sdělení a energií, již umí předat z pódia.

Přestože název kapely Die! Die! Die! zní na první poslech možná poněkud nevstřícně, kapela si svých fanoušků velmi považuje a na současné turné je zve vřelými slovy: “Většinou jsme byli posledních 9 let na cestách, a nyní bychom se rádi usadili ve vašich hlavách, srdcích a duších…” Přestože bychom našli stylotvorné stopy vedoucí ke vzorům, jako jsou Black Flag, Pixies nebo The Wipers, výrazný hlas frontmana Andrewa Wilsona a energická a nekompromisní hra celé kapely předává bez jakýchkoli vymyšleností, triků a naučených fíglů silné a originální poselství. O tom, že v Brně to umí rozbalit na plný plyn, prokázali ostatně již v tropickém vedru minulého léta.

Koncert novozélandských Die! Die! Die! s podporou My Dead Cat v brněnském klubu Fléda začíná v úterý 11. listopadu od 20 hodin, vstupenky v předprodeji stojí 130 Kč, na místě pak budou k mání za 160 Kč.

Cesta Die! Die! Die! světovou scénou je dlouhá a pestrá. Začínají v roce 2003 v domovském Dunedinu, ale záhy již jsou k zastižení v Chicagu, kde “…u jednoho týpka v suterénu z neohozenejch cihel” míchají svoje první eponymní album. Dlužno dodat, že ten cihlový sklep bylo studio Steve Albiniho, jednoho z nejrespektovanějších producentů současnosti. V roce 2007 nasleduje v Upstate New York točené album Promises, Promises, pod supervizí Kevina McMahona (The Walkmen, Swans, Laura Stevenson). Loňské album Harmony točí v kultovních francouzských Blackbox Studios s producentem Chrisem Townendem, známým mimo jiné ze spolupráce s Portishead.

Hlavní devízou kapely ale zůstává stále skvělý koncertní projev, nářez na pódiu i pod ním, kterým si jistě opět podmaní brněnské publikum.

Die Die Die – https://diediedie.bandcamp.com/
Die Die Die – Wasted Lands: https://www.youtube.com/watch?v=RRFURlGu
My Dead Cat – https://mydeadcat777.bandcamp.com/
fcb event: https://www.facebook.com/events/71835102
Předprodeje: Smsticket.cz, Indies prodejna, DPL – Student Agency, Goout.cz

0ac45203-96ae-4198-a5e4-56c0f165ff5f

Zdroj: Fléda