DIMENSIONS 2017

Už šiesty rok spája Dimensions festival zanietených milovníkov hudby z celého sveta aby si vychutnali starostlivo poskladaný program zložený z oduševňujúcej elektronickej hudby. Žánrovo sa rozprestiera medzi štýlmi ako House, Techno, Disco, Jazz, Funk, Soul, Drum & Bass a veľa ďalšími.

Dimensions je hudobný festival zameraný na undergroundovú elektronickú hudbu. Koná sa už po šiesty krát, na mieste kde sa týždeň nato uskutoční aj náš obľúbený Outlook festival – Fort Punta Christo neďaleko chorvátskej Puly. Pevnosť, so svojou spleťou temných chodieb, kobiek, vodných priekop, kde sa odohrávajú vystúpenia je veľmi zaujímavá a na tento typ festivalu ako stvorená. Bude to môj prvý Dimensions, takže som sám zvedavý ako vyznejú temné techníčka v útrobách pevnosti. Tento rok bude Dimensions opäť aj s opening koncertom (30. august 2017), na ktorom vystúpia Grace Jones, Moderat, Yussef Kamaal a Moses Boyd: Solo X. Opening koncert bude ako býva zvykom aj na Outlooku v koloseu v Pule. Z festivalového prístavu sa dá odviesť loďkou do kolosea a po koncertoch aj naspäť. Samotný festival sa uskutoční od 31. augusta do 4. septembra. Line up je veľmi pestrý a keď si prívržencom elektronickej hudby, určite si prídeš na svoje. Tento festival sa ti proste neoplatí vynechať!

OPENING CONCERT:
Grace Jones, Moderat, Moses Boyd: Solo X, Yussef Kamaal: Live

Vďaka vyššiemu štandartu sound systémov ako býva zvykom na festivaloch podobnej veľkosti je Dimensions perfektným miestom na vychutnanie najlepšej svetovej elektronickej hudby, prinášajúcej príchute Chicaga, Detroitu, Londýna alebo Berlína na slnkom zaliate pobrežie Chorvátska.

LINE-UP:

Jeff Mills, Theo Parrish, Marcel Dettmann, Floating Points (Solo Live & DJ), Cymande, Nina Kraviz, Shuggie Otis, Daphni, DāM-FunK, Danny Krivit, Ata Kak (live), Aux 88 (live), Goldie, Helena Hauff, Gilles Peterson, Ben UFO (Hessle Audio), Pearson Sound (Hessle Audio), Pangaea (Hessle Audio), Joy Orbison, Levon Vincent, Andy Stott, Scott Grooves, Mala, Adrian Sherwood, Dopplereffekt (live), Alexander Robotnik, Amp Fiddler (live), Khruangbin, Tama Sumo & Lakuti, Demdike Stare (live), Maurice Fulton, Sadar Bahar, Yussef Kamaal: Live (Opening Concert), Antal, Horse Meat Disco, Kode 9, Mike Dehnert, Binh, Nicky Siano, Parris Mitchell, dBridge, Alix Perez, Silent Servant, Paul St Hilaire & Rhauder, Conforce, Radioactive Man (live), MNDSGN, Romare (live/DJ), Mr Ties, Petar Dundov, Billy Nasty (Electro Set), Kaitlyn Aurelia Smith, Jonwayne, Telefon Tel Aviv, London Modular Alliance, Luke Hess, Randomer, Pinch, A Made Up Sound, Dan Shake, Equiknoxx (live), Sassy J, Josey Rebelle, Serge, Randall (Metalheadz), Willow, Interstellar Funk, DynArec (live), Ilija Rudman, Doc Scott (Metalheadz), Skeptical, Alma Negra (DJ set), Mungo’s Hi Fi, Kid Drama, Gary Gritness (live), Hanna (live), Bradley Zero, Resom, SP:MC, MC GQ, Cuisine Dub, Le Chocolat Noir, Oyvind Morken, Bailey, Powder, Ant TC1, Fixate, ASOK, Moses Boyd: Solo X (Opening Concert), Chui (Live), Kozmodrum, DJ Okapi, Jan Kincl & Regis Kattie, Onemind (live), Upwellings, Kerem Akdag (live), Thris Tian (Worldwide FM), Leo Leal, Avoid, Mikadroid, Andrea Ljekaj, Cosmic Slops DJs, Dimensions Soundsystem, Borut Cvajner (Vakum), Mimi, DJ Labud, Ganik, DJ Novell, Mislav, Pytzek, Bebetto, Avi Del Mono, KAMMA, Volster, Jim Bane, Mafalda (Melodies International), DJ Gilla, Lexis (Music Is My Sanctuary), Sofie (Stones Throw / NTS), Andwot, Donna Leake, Sam Loyd (Balamii), Rob Shields, Jay Clarke, Folamour, Moses & Nuno, Thea HD, Sam Lloyd, Lorenzo, Debora Ipekel, Prayer, Aaron L (Stamp The Wax), Harri Pepper ,Heels & Souls, Alex Rita, Alex T, Cervo (Banana Hill), Dave Koor, Heather Wall, Hudnall, Minus Kendal, Sam Hall, RAMBOIAGE, Sean OD, Will Lister, Masalo, Butter Side Up, CFSN, Bodytonic, ES.Q, City Fly, Black Amiga, Inner U, Burhou, Exodus, Rumours, Andrew Hill, Joachim, Barry’s Here, Danuka, Joe RB

Pevnosť Punta Christo sa tu v obklopení borovíc a výhľadom na kryštálové vody Jadranu nachádza od devätnásteho storočia. Domovom Dimensions festivalu sa stala v roku 2012 – asi najkrajšie miesto na festival, aké sme si kedy mohli predstaviť. Cez deň relax na pláži s vychillovanými beatmi a live vystúpeniami na Beach stage. Na skok na Boat Party, prípadne po ceste sa dá pozrieť nejedna zaujímavá prednáška v Knowledge Aréne a nakoniec večer rovno do pevnosti kde pretancuješ celú noc!

STAGEs A ARÉNY
Samotný festival trvá od 31. augusta do 4. septembra, v už spomínanej rímskej pevnosti a v jej blízkom okolí. Areál je dosť veľký a preto odporúčam prezrieť si ho poriadne za svetla, aby ste potom nepoblúdili. Kapacita niektorých stageov je limitovaná. Nachádzajú sa totiž v útrobách pevnosti – malé uličky, dlhé chodby, kobky a v nich jednotlivé malé stage-iky.. Čiže, keď vystupuje nejaká tvoja chuťovka, práve na týchto vnútorných stageoch treba prísť v dostatočnom predstihu, inak je možné, že sa tam nedostaneš! Stageov je dokopy osem:

THE MOAT – Je to niečo ako 100m dlhá, 10m široká, 7m vysoká priekopa, situovaná pri hradbe pevnosti na ktorej konci vystupujú performers! Nemusíte sa báť, zvuk v tejto priekope vôbec nie je skreslený a môžeš si ho vychutnať, aj keď si na úplnom konci. Každých 20m sú totiž steny s reprákmi.

THE VOID – Nachádza sa neďaleko múrov pevnosti, v obkolesení stromov a prírody. Taký ten normálny festivalový stage, až by sa žiadalo dodať (ne)Outlookovský. Má kapacitou 1000 ľudí, je jedným z najobľúbenejších, po minulé roky tu odpálili svoje legendárne noci chlapci z labelu SWAMP81

THE CLEARING – Je to srdce polostrova. Nachádza sa medzi kempom, pevnosťou a prístavom. Na čistinke v obkolesení stromov, s ohromným soundsystémom a kapacitou 3000 partypeoples. Ako som písal vyššie, mal by byť tento rok rozšírený, takže sa nechajme prekvapiť, čo si pre nás organizátori pripravia.

MUNGO´s ARENA – Tento stage je domovom epického Mungos Hifi Soundsystemu, ktorý sa každý rok počas festivalu presúva zo Škótska do Chorvátska. Jeho kapacita je 1200 ľudí.

THE STABLES – Formálne známy ako FORT ARENA 1 – Nachádza sa na úpätí pevnosti smerom od vstupu na festival. V obkolesení vysokých múrov so skvelou svetelnou show.

NOAH´s BALLROOM – Kruhová jama so stageom uprostred. Naozaj čarovné miesto. Ak tu hrá niekto známy, väčšinou sa sem nedostaneš!

THE GARDEN – Krásny, prírodný stage. Skrytý medzi stromami trochu ďaľej od hluku pevnosti. Po minulé roky boli aj na pódiu stromy. Alebo bol vybudovaný priamo v stromoch? Choď pozrieť a uvidíš :)

BEACH PARTIES – Pláž sa nachádza pri východe z kempu smerom ku pevnosti. Na pláži sa nachádzajú dve pódiá, ktoré spríjemňujú festival od poludnia. Väčšinou sa tu hrá raggae, až do večera, keď nastupujú drumíky. Baríky, jedlo, voda, kúpanie, nafukovacie somarinky na skákanie…Beach ti spríjemní festivalový dník, kým sa párty nepresunie do pevnosti. Taký ten správny dovolenkový pártychill.

BOAT PARTY
Špecifickou vychytávkou Dimensions festivalu sú Boat parties. Ide o to, že je potrebné kúpiť si zvlášť lístok na jednu, alebo viac lodiek, podľa potreby vyhrotenia. Každá lodička je orientovaná na iný hudobný štýl, prípadne label… Loďky vyrážajú z prístavu skoro celý deň, plavba trvá cca tri hodiny hrajú vám do toho vaši oblúbení DJs, proste zážitok…Treba jednoznačne zažiť!

UBYTOVANIE
Súčasťou festivalu je aj kemp – Camping Brioni, ktorý je priamo napojený na pláž. V kempe je na výber Mobile Homes – také útulné bungalovíky, vo vnútri však vyzerajú peckovo. Ďalej je to klasické stanovanie vo vlastnom stane. Stany sa dajú zakúpiť aj na mieste. Ďalšou možnosťou sú tzv. Boutique camping. Sú to dva druhy stanov – kruhový pre 4 osoby, a taký malý domček pre 2 osoby. Výhodou je, že aj v domčeku, aj v kruhovom sa nachádzajú postele. V kempe je ešte možnosť ubytovať sa v tzv. Mobile Homes. Je to niečo ako maringotka prerobená na exkluzívne bývanie. To je čo sa týka kempu všetko. Ostatní návštevníci, ktorí až tak nezvládajú kempovanie majú možnosť ubytovať sa v rôznych apartmánoch v okolitých dedinkách. Riešili sme to takto dva predošlé roky a je to celkom cheap.

Ak ste ešte neboli na Dimensions, treba ísť, treba to zažiť. Nadupaný LINE UP, Boat partyz, partypeoplez z celého sveta, opening koncert v koloseu, areál festivalu v pevnosti a okolo pevnosti Punta Christo, more, slnko, pláž!

31 – 3 september 2017
Fort Punta Christo, Croatia

Festival ticket: €175.00
Camping pass: €75.00
Opening concert: €37.50
Boat taxi: €7.50

Na nabudenie prikladám ešte aftermovie z minulého roka:

Dimensions 2016 Highlights

Napísal: Michal Dzubina