Dimensions Opening Concert

Máme tu august a s ním sa nám priblížili dva vrcholy tohtoročnej festivalovej sezóny – festivaly Dimensions a Outlook, ktoré sa ako každý rok budú konať v chorvátskej Pule, respektíve v blízkom areáli starej pevnosti Fort Puna Christo. Siedmy ročník Dimensions festivalu je tento rok naplánovaný na 29. augusta až 2. septembra a začne sa veľkolepým otváracím koncertom, ktorý sa uskutoční v magickom prostredí dvetisícročnej starorímskej arény v Pule v stredu, 29. augusta, o siedmej hodine večer.

Tento nádherný staroveký amfiteáter bol postavený niekedy v rozmedzí rokov 27 pred Kristom a 68 po Kristovi a ponúka nezabudnuteľný akustický a vizuálny zážitok. Do jeho areálu sa dostanete poľahky lodnými taxíkmi, ktoré sú pripravené pre návštevníkov špeciálne kvôli otváraciemu koncertu (čiže sú k dispozícii aj pred, aj po koncerte) a plavia sa medzi areálom Fort Punta Christo, kde sa konajú oba tieto festivaly a prístavom v Pule, ktorý je len niekoľko desiatok metrov od amfiteátra.

Nezabudnime pripomenúť, že lístky na Dimensions festival nezahŕňajú otvárací koncert, na ktorý si treba lístok zakúpiť osobitne. V každom prípade vám odporúčame otvárací koncert vidieť, nielen kvôli fantastickému line-upu, ale aj kvôli nezabudnuteľnej atmosfére už spomenutej rímskej arény. Organizátori nás každý rok lákajú úžasnými menami, a inak tomu nie je ani tento rok.

Atmosféra – Opening concert 2017

Kraftwerk 3D – Najväčším lákadlom v pulskej aréne bude bezpochyby legendárna nemecká formácia Kraftwerk, ktorá nám predvedie svoju 3D show. Týchto priekopníkov elektronickej hudby by mal poznať každý jeden fanúšik tohto žánru, ale pre  istotu si poďme aspoň čo-to o nich povedať. Na scéne sú títo páni už od roku 1970, kedy sa sformovali v nemeckom Dusseldorfe. Na ich počiatku stáli Ralf Hutter a Florian Schneider, ale za ich úctyhodnú vyše štyridsaťročnú kariéru sa v skupine pochopiteľne vystriedal naozaj väčší počet hudobníkov, ktorí sa menili aj podľa aktuálnych potrieb formácie. Ralf ale v kapele pôsobí dodnes. Kraftwerk kritici a novinári radia k jednej z najvplyvnejších kapiel v histórii. Už vo svojich začiatkoch v sedemdesiatych rokoch vo svojej tvorbe priniesli nové prvky a štýl, čím navždy ovplyvnili elektronickú hudbu a jej podžánre, akými sú elektropop, synthpop a art pop. Na začiatku kariéry síce experimentovali aj s rockom a funkom, ale v polovici sedemdesiatych rokov ich to začalo ťahať k elektronickému zvuku, ktorí začali nazývať “robot pop”. Počas celej ich kariéry posúvali hranice hudobných technológii svojimi vlastnoručne zostrojenými nástrojmi a špeciálnymi zariadeniami určenými na hudobnú produkciu. Kapela je známa aj svojou utiahnutosťou, čím si len zvyšuje status legiendy. Rozhovory poskytujú naozaj zriedkakedy a často na nich používajú figuríny v životnej veľkosti či robotov na oficiálne fotenia. Do svojho Kling Klang štúdia v Dusseldorfe neprijímajú žiadnych návštevníkov a telefón v štúdiu nezvoní, keďže kapela nechce byť počas nahrávania rušená akýmkoľvek zvukom zvonku. Čo sa týka tvorby, počas svojej dlhej kariéry Kraftwerk nahral 10 štúdiových albumov, 3 kompilácie a 2 záznamy zo živých vystúpení. Medzi najznámejšie single patria dnes už kultové skladby Das Model, Autobahn či Tour De France. V roku 2014 získali Grammy za celoživotný prínos a o rok neskôr boli uvedení do siene slávy. A ich posledný live album 3-D Catalogue z roku 2017 bol takisto ocenený Grammy v kategórii elektroniky len tento rok. Keďže sa jedná práve o záznam z ich 3D vystúpení, ktoré majú na programe aj 29. augusta v pulskej aréne, máme sa určite na čo tešiť!

Nils Frahm – Nils Frahm je ďalší účinkujúci pochádzajúci z Nemecka. Narodil sa v Hamburgu, ale momentálne žije a tvorí v Berlíne. Už odmalička sa venoval hre na klavíri, ale namiesto hrania v orchestri sa rozhodol presťahovať do hlavného mesta Nemecka, kde sa živil ako príležitostný technik. Jeho sólovky Wintermusik a The Bells z roku 2009 zaujali, ale až album Felt z roku 2011 si získal aj uznanie kritikov. Bol to jeho prvý album na labeli Erased Tapes, na ktorom vydáva albumy dodnes. Vo svojej tvorbe Nils kombinuje klasickú klavírnu hudbu s modernými elektronickými prvkami. Okrem iného je známy aj vintage nástrojmi, ktoré si nosí na svoje vystúpenia. Uvidíme, čo si donesie na koncert, ktorý odohrá 29. augusta v Pule.

Moodyman – Inovátor, bonviván, úplna záhada – to je len niekoľko pomenovaní, ktoré dávajú americkému houseovému DJovi Moodymanovi. Vlastným menom Kenny Dixon Jr., pochádza z amerického Detroitu a počas jeho 30 ročnej kariéry poskytol len zopár rozhovorov. Navyše počas svojich vystúpení nikdy neodhaľuje tvár, vždy ju má zahalenú a v tieni. Na druhej strane je synonymom párty, večne obklopený skupinkou kamošov a servírujúc drinky nadšeným fanúšikom v prvých radách počas jeho koncertov. Jeho hudba je je každým kúskom ako on, čudná a zábavná. Prvky jeho hudobnej mozaiky zahŕňajú halucinogénne basy, otvárajúce sa syntetizátory, veľkolepé vokály a jazzové rytmy. Každý jeden tón sa natriasa, kĺže sa o ďalší a spoločne vytvárajú neutíchajúci groove v choreografii, ktorá nenechá nikoho chladným. Moodymanov house nikdy neznie strnulo a umelo, naopak, je organický a živelný.

Nubya Garcia – Kráska Nubya nám zastreší jazzovú časť Dimensions opening koncertu. Táto skladateľka a saxofonistka, narodená v slávnej londýnskej časti Camden, je jednou z vedúcich postáv znovuzrodenia jazzovej hudby vo Veľkej Británii. Vyrastala v kreatívnom prostredí vytvorenom jej rodičmi pochádzajúcimi z karibskej oblasti a ako jedna z mála dvadsaťročných slečien sa na súčasnej scéne presadila hrou na saxofón. Svoju hudbu popisuje ako “zdravú dávku mojej lásky k jazzu, elektronike, hip-hopu, calypso, soca a modal jazzu.“ Dodáva, že jej hudba je určená pre všetkých. “Môžem hrať v koncertnej sále, môžem hrať v maličkom klube, môžem hrať v jazzovom klube a takisto môžem hrať aj starom sklade.” Už na konci augusta uvidíme, ako jej to pôjde v dvetisícročnej rímskej aréne.

Josey Rebelle – Josey je londýnska DJka, ktorú začal do tajov techna, houseu a hardcore DJingu zasväcovať brat v jej trinástich rokoch. Na klubovú scénusa dostala o pár rokov, rýchlo si však vybudovala povesť a stala sa jednou z rezidentiek legendárneho londýnskeho klubu Plastic People. Postupne vystriedala všetky najznámejšie kluby v hlavnom meste Veľkej Británie a v roku 2018 sa rozhodla exkluzívne usadiť ako rezidentná DJka klubu The Pickle Factory. Počas svojej kariéry odohrala svoje sety na festivaloch ako Primavera Sound, Bestival, Afropunk NYC alebo Dimensions Festivale. Takisto sa predstavila aj na prvom oficiálnom vysielaní Boiler Room Broadcast z roku 2010. Zatiaľ čo jej klubové sety sa koncentrujú okolo houseu, techna a breakbeatu, Josine sety si môžete vypočuť aj každú nedeľu ráno vo vysielaní rádia Rinse FM, kde predvádza kompletné spektrum svojich hudobných znalostí. Rok 2018 je už siedmym rokom týchto vysielaní.

Debora Ipekel – Debora Ipekel je exotická slečna z Turecka, ktorá momentálne žije v Londýne a pracuje v legendárnom obchode s nahrávkami Sounds of The Universe v štvrti Soho. Okrem toho uvádza pravidelnú reláciu v rádiu Worldwide FM, v ktorej objavuje hudbu zo všetkých zákutí sveta.

Tamara Zaťková