Diváci môžu udeliť jednu z národných filmových cien Slnko v sieti a zúčastniť sa galavečera.

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) minulý týždeň zverejnila nominácie na národnú filmovú cenu Slnko v sieti, ktorej laureátov vyhlási v piatok 7. apríla 2017. Kým členovia a členky akadémie budú v najbližších týždňoch v druhom kole hlasovania vyberať spomedzi nominovaných filmov a tvorcov, kartami môže zamiešať aj verejnosť. Celkom prvýkrát budú mať diváci a diváčky možnosť vybrať najobľúbenejší domáci film, udeliť mu tzv. Divácku cenu Slnko v sieti a traja z nich navyše získať pozvanie na galavečer spojený s odovzdávaním.

Na zisk Diváckej ceny Slnko v sieti ašpiruje dohromady 20 snímok, ktoré vznikli v slovenskej produkcii alebo koprodukcii s ďalšími štátmi a v roku 2016 boli uvádzané v kinách. Každý hlasujúci môže spomedzi nich vybrať jednu, ktorú považuje za najlepšiu a vo formulári na webstránke SFTA jej udeliť svoj hlas. Dielo, ktoré získa najviac hlasov, bude vyhlásené počas slávnostného galavečera v bratislavskej Starej tržnici a na obrazovkách Jednotky. SFTA vyžrebuje spomedzi hlasujúcich troch šťastlivcov, ktorí získajú pozvánky pre dve osoby na slávnostný ceremoniál a kolekciu DVD so slovenskými filmami. Hlasovanie potrvá do 31. marca 2017, mená vyžrebovaných hlasujúcich budú na webstránke SFTA zverejnené o deň neskôr, 1. apríla 2017.

Divácka obec môže zvoliť ktorýkoľvek z 9 hraných filmov alebo 11 dokumentov, a o jej priazeň sa tak budú uchádzať nielen filmy s najvyššími počtami nominácií na národné filmové ceny, ale aj najväčšie domáce kinohity minulého roka či snímky úspešné na významných festivaloch po celom svete. Prihlásené filmy spolu s ich krátkymi popismi a presnými pravidlami súťaže nájdete na webstránke www.sfta.sk/divackacena.

Odovzdávanie ocenení Slnko v sieti je súčasťou prehliadky Týždeň slovenského filmu (3. – 9. apríl 2017), ktorú organizuje Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA). Spoluorganizátormi prehliadky sú Slovenský filmový ústav (SFÚ) a Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS). Podujatie sa koná pod záštitou ministra kultúry Slovenskej republiky a finančne ho podporil Audiovizuálny fond, Slovenská pošta a autorská spoločnosť LITA, myšlienku projektu podporila Nadácia Tatra banky.

 Zoznam filmov súťažiacich o Divácku cenu Slnko v sieti 2017

Hrané filmy:
Agáva (r. Ondrej Šulaj)
Anjel pána 2 (r. Jiří Strach)
Červený kapitán (r. Michal Kollár)
Ja, Olga Hepnarová (r. Tomáš Weinreb, Petr Kazda)
Masaryk (r. Julius Ševčík)
Pirko (r. Lucia Klein Svoboda, Petr Klein Svoboda)
Rodinný film (r. Olmo Omerzu)
Stanko (r. Rasťo Boroš)
Učiteľka (r. Jan Hřebejk)

Dokumentárne filmy:
Okhwan na ceste za slobodou (r. Marek Mackovič)
Opustený vesmír (r. Peter Hledík)
Para nad riekou (r. Robert Kirchhoff, Filip Remunda)
Richard Müller: Nespoznaný (r. Miro Remo)
Sloboda pod nákladom (r. Pavol Barabáš)
Tatry, nový príbeh (r. Michal Romeo Dvořák)
Trabantom do posledného dychu (r. Dan Přibáň)
Zem, ktorá hľadá svoje nebo (r. Erik Praus)
Zlatá lýra / 1. diel: Roky nádeje (r. Peter Hledík)
Život v oblakoch (r. Erik Baláž)
5 October (r. Martin Kollár)           

Informácie o prehliadke Týždeň slovenského filmu: www.tyzdenfilmu.sk
Informácie o národných filmových cenách Slnko v sieti:
www.slnkovsieti.sk
Facebooková fanúšikovská stránka podujatia:
www.facebook.com/tyzdenfilmu

Zdroj: Peter Gašparík