Divadelná komédia KLIMAKTÉRIUM oslávila 200. reprízu, z predstavenia sa stal fenomén!

Megaúspešná komédia KLIMAKTÉRIUM oslávila 200. reprízu a pokračuje ďalej! Predstavenie malo premiéru 18. septembra 2018 a stále si získava nových nadšených fanúšikov. Fantastické KLIMAKTÉRIUM s Gizkou Oňovou, Zuzkou Tlučkovou či Zuzkou Vačkovou má na konte osem rokov úspešného uvádzania v 154-tich miestach celého Slovenska. Komédia zabávala a potešila takmer 70 tisíc divákov a stal sa z nej spoločensko-kultúrny fenomén!

Sú divadelné inscenácie zaujímavé, úspešné, výnimočné. Ale len niektoré z nich sa stanú fenoménom. To sa podarilo divadelnej komédii s pesničkami KLIMAKTÉRIUM… a čo?, ktoré uvádza Divadlo komédie v réžii Svetozára Sprušanského.

„Ja som sa o tejto inscenácii dozvedel veľmi dávno, ale šesť rokov trvalo, kým nám poľská autorka udelila súhlas na jej uvedenie. Cestoval som do Varšavy a keď som uvidel tú komédiu, zavolal som Zuzke Tlučkovej. Opísal som jej, že mám hru, ktorá sa končí ódou na ženy v podobe hudobnej skladby Internacionála. A vtedy som tvrdil, že to budeme hrať desať rokov. Zuzka mi nechcela veriť a dnes už máme za sebou osem rokov! V čom tkvie úspech tohto fenoménu? To, že aj o vážnych veciach hovorí s humorom, iróniou a nadhľadom. Má v sebe noblesu a hravosť. A skvelé herecké protagonistky s obrovskou energiou, ktorým toto predstavenie chutí a baví ich,“ skonštatoval  režisér Svetozár Sprušanský.

V predstavení excelujú Gizka Oňová, Zuzana Tlučková, Zuzana Vačková, Daniela Kuffelová, Katarína Brychtová, Jana Valocká, Jeannette Švoňavská a Ľudmila Lukačíková. Práve Gizka Oňová dostala na slávnostnej 200. repríze od režiséra Svetozára Sprušanského ako darček kondóm!

„Užívam si to. Lebo keď niečo hráte po dvestýkrát, je to taký pocit istoty, že sa môžeme spoľahnúť jedna na druhú. Je medzi nami perfektná chémia. Na túto hru sa vždy veľmi teším. Keď som išla do tohto predstavenia ako taká mladica sedemdesiatnička, neverila by som, že to zahrám dvestokrát,“ s humorom opisuje Gizka Oňová.

Herečky už niekoľko sezón križujú celé Slovensko. Prichádzajú za divákmi, aby im ponúkli smiešne situácie, vtipné a chytľavé piesne a pozitívnu energiu. Zuzana Tlučková bola reakciami publika až zaskočená.

„Mnohé diváčky boli v divadle po prvý raz. Po predstavení nám aj so slzami v očiach ďakujú, že sme im priniesli vtipný a ľudsky uveriteľný pohľad na ich trápenia, problémy a stavy, s ktorými zápasia. Že im prinášame humor. Nie výsmech, cynizmus, zhadzovanie. Ale porozumenie,“ hovorí s úsmevom Zuzana Tlučková.

Salvy smiechu a záverečné pozitívne posolstvo hry dáva tejto divadelnej „babskej jazde“ všetky predpoklady, aby naďalej potvrdzovala svoje „liečivé účinky“.

„Všade nás vítajú s otvorenou náručou. Je to až dojemné. Predovšetkým diváčky oceňujú citlivosť a vkusnosť zobrazenia rôznych tém hry. Či už je to starnutie, nadváha, vzťahy s deťmi, nenaplnené partnerské vzťahy, diskriminácia žien po istom veku, zdravotné problémy, návaly a iné,“ opisuje herečka Zuzana Vačková.

Daniela Kuffelová uzatvára vtipné spomienky na ich putovanie po Slovensku: „Predstavenie je o detailoch, ktoré musia do seba zapadať a o súhre a chémii, ktorá medzi nami musí fungovať. A tá funguje v našom prípade fantasticky. Nielen v zájazdovom autobuse, ale predovšetkým na javisku. A to diváci cítia. A mnohí prichádzajú na naše predstavenia aj viackrát.“ 

Tvorivý tím dopĺňa textár Martin Sarvaš, scénická a kostýmová výtvarníčka Diana Strauszová, choreograf Vašo Púčik a hudobný producent Ľubo Horňák. Prečo diváčky priťahuje táto téma vysvetlila autorka predlohy, poľská herečka a kabaretiérka Elžbieta Jodlowská.

„Je to téma, ktorú diváci poznajú. Je to láskavý humor hrdiniek. Oslobodzuje ich spôsob, akým sa o období menopauzy hovorí. A v závere dostávajú niekoľko možnosti, ako so životom a vlastnými problémami „zatočiť“. Mám jednu osobnú skúsenosť. Po jednom z predstavení prišiel za mnou chlapec vo veku 19 rokov a povedal mi, že by chcel, aby jeho rovnako stará priateľka mala toľko energie, čo ja a moje kolegyne na javisku,“ uzatvára Elžbieta Jodlowská.

A čo je najpotešiteľnejšie, aj pokračovanie tohto divadelného hitu – KLIMAKTÉRIUM 2 alebo ošiaľ menopauzy – sa u divákov stretol s rovnako srdečným prijatím a reakciami, ako jej predchodca. Obe predstavenia dokazujú, že ženský svet je svetom humoru, nadhľadu a otvorenosti. KLIMAKTÉRIUM čaká aj na vás! Nenechajte si ho ujsť na javisku, neoľutujete! Vstupenky sú dostupné tu:

https://www.ticketportal.sk/event/KLIMAKTERIUM_a_co_komedia_s_pesnickami
https://www.ticketportal.sk/event/KLIMAKTERIUM-2-alebo-osial-menopauzy

TS – NK Factory
FOTO – Dalibor Krupka